TUREB’ten Kamuoyuna İsias Davası Çağrısı

TUREB'den kamuoyuna duyuru
TUREB'den kamuoyuna İsias Otel duyurusu

Last Updated on 29 Aralık 2023 by Turizm Günlüğü

TUREB’TEN KAMUOYUNA ÇAĞRI: Türkiye Kamuoyunu İsias Davasını İzlemeye Davet Ediyoruz          TUREB’ten Kamuoyuna İsias Davası Çağrısı

İsias Davası’nda “olası kast” düzenlemesi yerine şüphelilerin en fazla 22.5 yıl ceza almalarına yol açacak “bilinçli taksirle ölüme sebep olma” suçundan dava açıldı.

TUREB’ten Kamuoyuna İsias Davası Çağrısı

Buna ilişkin olarak TUREB, “İsias Davası, bu felaketin emsal davasıdır. Türkiye kamuoyunu bu davayı izlemeye davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

OKUMA ÖNERİSİ: Depremde yıkılan bazı oteller ve siyasi bağlantıları…

Turist Rehberleri Birliği’nin (TUREB) konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremde, Adıyaman İsias Otel’de, o sıra Güneydoğu’da eğitim gezisinde olan 32 meslektaşımızı ve aynı otelde kalan Kıbrıslı kardeşlerimizi kaybettik.

Deprem bir afettir, ancak ne bu otelde toprağa verdiğimiz insanları ne de bölgede kaybettiğimiz binlerce vatandaşımızı doğrudan depremden dolayı değil, depremlere karşı önlem alınmadan, kötü ve eksik malzemelerle yapılan, standartlara uymayan yapılar yüzünden kaybettik. İsias davası bu yüzden çok önemlidir ve bu felaketin emsal davasıdır.

Bilirkişi raporlarına yer veren iddianamede “İlave katın çıkılması halinde binanın yıkılacağı hususunun gayet öngörülebilir olduğu ancak şüphelilerin farklı etkenlere güvenerek bir nedenle neticenin meydana gelmeyeceğini düşünerek eylemlerini gerçekleştirdikleri” tespiti yapılmış.

Savcı, buna karşılık, sanıkların “öldürme” suçu gibi ceza almalarını sağlayacak “olası kast” düzenlemesi yerine en fazla 22,5 yıl ceza almalarına yol açacak “bilinçli taksirle ölüme sebep olma” suçundan dava açmış durumda.

Burada anlaşılmayan konu, “hangi farklı etkenlere güvenerek ve hangi nedenle binanın yıkılmayacağı düşünülmüş? “Olası kast” düzenlenmesi için olması gereken neydi ki bu olayda bu durum görülmedi?”

Burada adalete ve devlete düşen görev vicdanlara ve hukuka uygun hareket etmektir. Biz yargıya ve devletimize güveniyoruz. Bir daha standart dışı, uygun olmayan malzeme, plan ve projeler ile doğru dürüst denetlenmeyen binalarda insanlarımızın ölmesini istemiyoruz. Bu yüzden, Türkiye kamuoyunu bu davayı izlemeye davet ediyoruz. Kaybettiğimiz meslektaşlarımıza, Kıbrıslı kardeşlerimize ve depremde kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, adalet bekliyoruz.

Kamuoyuna saygıyla.

Hakan EĞİNLİOĞLU

Yönetim Kurulu Başkanı