İstanbul’da ‘Ücretsiz Müze Günlerinde’ Gezebileceğiniz 4 Müze

İstanbul Modern Müzesi - Photo Copyright 2023 Murat Germen

Last Updated on 15 Nisan 2024 by Turizm Günlüğü

İstanbul’da kültür ve sanatı keşfetmek için mükemmel bir fırsat! Normalde ücretli olan İstanbul’un dört önemli müzesi, ‘Ücretsiz Müze Günleri’nde ziyaretçilerine bütçe dostu bir sanat deneyimi sunuyor. Ücretsiz müzeler.

NOT: Ziyaret saatleri ve ücretler Nisan 2024 tarihlidir. Güncel bilgi ve daha kapsamlı ziyaretçi şartları/fiyat tarifesi için müzelerin resmi web sitelerini kontrol etmeyi unutmayın.

İstanbul Modern Sanat Müzesi

İstanbul Modern Müzesi – Photo Copyright 2023 Murat Germen

2004 yılında Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olarak kurulan İstanbul Modern, Mayıs 2023’te Beyoğlu’nun Tophane mevkiinde Pritzker ödüllü İtalyan mimar Renzo Piano tarafından tasarlanan yeni binasında hizmet vermeye başladı. Böylece müze 2023’te eski konumu olan Karaköy’e yeniden dönmüş oldu. Dünyanın ilk yer altı kruvaziyer terminali Galataport İstanbul‘un yanı başında, Boğaz’ın büyüleyici manzarasına karşı konumlanan İstanbul Modern; yerel ve uluslararası sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapıyor. Geçici sergiler, fotoğraf galerileri, sanat atölyeleri, eğitim programları ve sinema gösterimleri ile her yaş grubundan ziyaretçiye hitap eden müze perşembe günleri saat 10.00 – 14.00 arası ücretsiz. Salı günleri ise saat 10.00 – 14.00 arası, 18 – 25 yaşındaki, Türkiye’de ikamet eden gençlere ücretsiz. Pazartesi hariç her gün ziyaret edebilirsiniz. Girişler tam 230 TL, indirimli 150 TL. 

📍Adres: Kılıç Ali Paşa Mahallesi, Tophane İskele Caddesi, No:1/1 34433 Beyoğlu-İstanbul

Pera Müzesi

Pera Müzesi

Kalıcı koleksiyonları arasında “Oryantalist Resim”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyonlarının yer aldığı Pera Müzesi’nde çeşitli geçici sergilerle yerel ve uluslararası sanatçılar da ağırlanıyor. Sanatın yanı sıra sinema, müzik ve eğitim programlarıyla da ziyaretçilere geniş bir kültürel deneyim sunuluyor. 1893 yılında inşa edilen Hotel Bristol geçmişine ve 1900’lerin Pera’sına gönderme yapan, art deco bir yaklaşımın ağırlıkta olduğu Pera Café ise dinlenme ve sosyalleşme için birebir. Pazartesi günleri kapalı olan müzeye tam 100 TL, indirimli 50 TL ile giriş yapabilirsiniz. Çarşamba günleri öğrenciler, cuma günleri saat 18.00-22.00 saatleri arasında herkes Pera Müzesi’ni ücretsiz ziyaret edebilir. Ücretsiz müzeler.

📍Adres: Meşrutiyet Caddesi No:65 34430 Tepebaşı – Beyoğlu – İstanbul

Sakıp Sabancı Müzesi

Sakıp Sabancı Müzesi

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, zengin koleksiyonu, kabul ettiği kapsamlı uluslararası geçici sergileri, konservasyon birimleri, örnek eğitim programları, yapılan çeşitli konser, konferans ve seminerleri ile çok yönlü bir müzecilik ortamı sunuyor. SSM’nin koleksiyonları ve sahipliği yaptığı süreli sergilerin yanı sıra heykel, çeşme, sütun gibi taş eserleri ve çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği eşsiz Boğaz manzaralı yemyeşil bahçesini ziyaret edebilir, sanattan ilham alarak hazırlanmış sıradışı tasarım ürünlerini SSM Mağaza’da keşfedebilirsiniz. Pazartesi günleri kapalı olan müze salı günleri ücretsiz bir şekilde gezilebiliyor. 10.00 – 18.00 saatleri arasında açık olan müzeye günlük yetişkin bilet 170 TL, günlük indirimli bilet 120 TL ödeyerek giriş yapabilirsiniz.

📍Adres: Sakıp Sabancı Caddesi No:42 Emirgan 34467 İstanbul

Arter

Arter

Bir Vehbi Koç Vakfı Kuruluşu olarak 2010 yılında açılan Arter, toplam 18.000 metrekare kapalı alana sahip Arter binasında sergi alanlarının yanı sıra performans salonları, öğrenme ve etkinlik alanları, bir kütüphane, sanat yayınlarına odaklanan bir kitabevi ve bir bistro bulunuyor. 2022 itibarıyla yaklaşık 400 sanatçının 1.400’den fazla yapıtını barındıran Arter Koleksiyonu, çağdaş sanatın dünyanın farklı yerlerinde ortaya konan çeşitli ifade biçimlerini, farklı tavır ve pratiklerini bir araya getiriyor. Pazartesi hariç haftanın her günü açık olan sanat merkezine perşembe günü ücretsiz bir şekilde giriş yapabilirsiniz. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan alanlarına, kamuya açık etkinliklere ve Galeri 0’daki sergiye giriş için bilet gerekli değildir. Tam bilet 200 TL, indirimli bilet 100 TL. Ücretsiz müzeler.

📍Adres: Irmak Caddesi No: 13 Dolapdere Beyoğlu 34435 İstanbul