
Last Updated on 28 Temmuz 2025 by Turizm Günlüğü
Air Albania’da çalışanlar, maaşların ödenmediği, sosyal güvenlik primlerinin yatırılmadığı ve yolcu güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle Arnavutluk hükümetine açık mektup yazdı. Krizin, şirketin başına Türk CEO’nun atanmasının ardından derinleştiği iddia ediliyor.
Türk Hava Yolları’nın hissedarı olduğu Air Albania’da ciddi bir kriz yaşanıyor. Şirket çalışanları, Başbakan Edi Rama ve ilgili devlet kurumlarına yazdıkları açık mektupta, maaşların 2-3 aydır ödenmediğini, sosyal güvenlik primlerinin 11 aydır yatırılmadığını ve operasyonel standartların ihlal edildiğini açıkladı. Çalışanlar, bu durumun hem personelin haklarını hem de yolcu güvenliğini tehlikeye attığını belirterek acil müdahale çağrısı yaptı.
Haberin yer aldığı web sitesi: https://timoni.al/punonjesit-e-air-albania-leter-rames-rrogat-sna-paguhen-siguria-e-qytetareve-ne-rrezik/
Air Albania Çalışanlarından Rama’ya Mektup: Maaşlarımız Ödenmiyor, Vatandaşların Güvenliği Tehlikede
TİRAN – “Air Albania” havayolu şirketinde çalışan bazı personeller, Başbakan Edi Rama’ya, Başbakan Yardımcısı Belinda Balluku’ya ve diğer devlet kurumlarına hitaben kamuoyuna açık bir mektup yayınladı. Mektupta, görev yaptıkları havayolu şirketindeki ağır durumlara dikkat çekildi.
Çalışanlar, ciddi yasal ihlaller, maaşların geç ödenmesi, haksız işten çıkarmalar ve yolcu güvenliğinin ciddi biçimde tehlikeye atıldığını belirtti. Bu durumun, şirkete yeni atanan Türk CEO sonrasında daha da kötüleştiğini ifade ettiler. Yaklaşık bir yıldır sosyal güvenlik primlerinin yatırılmadığını ve bazı çalışanların 2–3 aylık maaşlarını alamadıklarını bildirdiler.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yolcuların ve çalışanların güvenliği ağır şekilde ihlal edilmiştir. Psikolojik baskı, maaş eksiklikleri, operasyonel standartlara saygı eksikliği gibi unsurlar vatandaşların hayatını tehlikeye atan koşullar yaratmıştır.”
Çalışanlar, başbakana ve ilgili devlet kurumlarına çağrıda bulunarak şu taleplerde bulundu:
• Ödenmeyen maaşlar ve sosyal güvenlik primleri için derhal ödeme yapılması,
• Haksız yere işten çıkarılan (pilotlar, teknik yöneticiler, mühendisler, kabin ekipleri) çalışanların geri alınması,
• Mevcut personelin iş güvencesi ve güvenli çalışma koşullarının sağlanması.
Ayrıca, devletin acil bir müdahale yapmaması durumunda bu kriz durumunun daha da kötüleşeceği ve hem hava yolu operasyonlarını hem de yolcu güvenliğini ciddi şekilde tehdit edeceği vurgulandı.
TAM MEKTUP:
Sayın:
• Arnavutluk Cumhuriyeti Başbakanı Sn. Edi Rama
• Arnavutluk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Sn. Belinda Balluku
• Ekonomi Bakanı Sn. Petrit Malaj
• Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü
• Basın ve Medya Kuruluşları
Konu: Air Albania Havayolu Şirketinde Ağır Yasal İhlaller ve Güvenlik Risklerinin İfşası
Bizler, Arnavutluk’ta faaliyet gösteren Air Albania havayolu çalışanları olarak, Türk CEO’nun göreve gelmesinin ardından şirket içerisinde yaşanan tehlikeli ve yasa dışı gelişmeleri kamuoyuna ve devlet kurumlarına duyurma sorumluluğu hissediyoruz.
11 aydan fazla süredir sosyal güvenlik primlerimiz yatırılmamaktadır, maaşlarımızdan kesilmesine rağmen. Ayrıca birçok çalışana 2 ila 3 aylık maaş ödenmemiştir.
Sözde “yeniden yapılanma” gerekçesiyle çok sayıda çalışan keyfi şekilde işten çıkarılmış, psikolojik baskıya maruz kalmış ve zorla istifaya yönlendirilmiştir. Kalifiye personel eksikliği, sürekli baskı, operasyonel standartlara uyulmaması gibi nedenlerle vatandaşların hayatını riske atan koşullar oluşmuştur.
Taleplerimiz:
• İlgili kurumların, maaş ve sigorta ödemeleri ile işten çıkarma uygulamalarını soruşturması,
• Sivil Havacılık tarafından acil teknik ve operasyonel güvenlik denetimi yapılması,
• Bu yasa dışı uygulamalardan etkilenen çalışanlara yasal koruma sağlanması,
• Sorumluların ve usulsüzlüklerin soruşturulması.
Ek olarak, istifa etmeye zorlanan veya haksız yere işten çıkarılan pilot ve kabin ekiplerinin isim listesi de mektuba eklendi. Bazı çalışanlar hukuki süreç başlatmış olsa da, adaletin tecellisi uzun yıllar sürebileceği ve temel haklarının her gün ihlal edildiği ifade edildi.
Haksız Yere İşten Çıkarılan Bazı Personeller:
1. G.F. – Eğitim Direktörü
2. B.N. – Kabin Ekibi Müdürü
3. K.Y. – Uçuş Planlama Müdürü
4. E.R. – Yer Operasyonları Müdürü
5. M.Sh. – Ticari Müdür
6. A.S. – Teknik Kontrol Şefi
7. E.I. – Operasyon Güvenliği Direktörü
8. A.N. – Pilot (ödenmeyen maaşlar)
9. G.F. – Pilot
10. S.B. – Kabin Ekibi (istifa etmeye zorlandı)
11. K.F. – Haksız çıkarım
12. M.P. – Zamanlama Departmanı (maaşsız ayrıldı)
13. T.S. – Pilot (ödenmeyen maaş)
14. S.K. – Kabin Ekibi (maaşsız ayrıldı)
15. F.A. – Pilot (maaşsız çıkarıldı)
16. A.B. – Kabin Şefi (maaşsız ayrılmaya zorlandı)
17. E.B. – Kabin Ekibi (maaşsız ayrılmaya zorlandı)
Bu isimler yalnızca mağdur edilen çalışanların küçük bir kısmıdır. Halen şirkette görev yapan çalışanlar da maaş alamamakta ve yaklaşık bir yıldır görevde olan Türk CEO’nun baskısı altındadır.
Sonuç olarak:
Tüm devlet kurumlarına ve Air Albania’nın hissedarı olan Turkish Airlines’a çağrıda bulunuyoruz:
• Tüm şikayetlerin eksiksiz şekilde soruşturulması,
• Tüm çalışanların geçmişe dönük maaş ve sosyal haklarının derhal ödenmesi,
• Haksız yere işten çıkarılanların işe iade edilmesi,
• Hem hava hem yer personeli için güvenli ve onurlu çalışma koşullarının sağlanması.
Bu sadece bir iş meselesi değil; bu, kamu güvenliği ve insan onuru meselesidir.