
Last Updated on 4 Nisan 2026 by Turizm Günlüğü
Bloomberg’in “Körfez devleri sarsıldı, THY öne çıkıyor” analizi sektör içinde tartışma yarattı. Uzmanlara göre tablo sanıldığı kadar tek taraflı değil.
İran savaşıyla birlikte Orta Doğu hava sahasında yaşanan kriz, küresel havacılık dengelerini ciddi şekilde etkilerken, Türk Hava Yolları’nın bu boşluğu hızla doldurduğu yönündeki yorumlar sektör profesyonelleri tarafından temkinli karşılanıyor.
Bloomberg’in analizine göre Körfez merkezli havayollarının ciddi kapasite kaybı yaşadığı ve THY’nin pazar payını artırdığı belirtilse de, sektör temsilcileri bu değerlendirmelerin fazla iyimser ve eksik parametrelere dayalı olduğunu savunuyor.
Fiyat Politikası: THY Rekabet Avantajı Sağlayabiliyor mu?
Krizin yarattığı arz daralmasına rağmen, THY’nin özellikle uzun hatlarda uyguladığı yüksek ve dalgalı fiyat politikası eleştirilerin başında geliyor.
Aynı rota için kısa süre içinde ciddi fiyat değişimleri
Rakiplere kıyasla pahalı kalan biletler
Kriz döneminde fırsatçı fiyat algısı
Sektör kaynaklarına göre, bu durum THY’nin “boşluğu dolduran oyuncu” olmasını sınırlayan en önemli faktörlerden biri.
Operasyonel Gerçek: Kapasite Yeterli mi?
Her ne kadar İstanbul hub’ı stratejik avantaj sunsa da, uzmanlar THY’nin mevcut uçak ve slot kapasitesiyle oluşan dev talebi karşılamasının zor olduğunu belirtiyor.
Yeni hat açma ve frekans artırma sınırlı
Filo büyüklüğü kısa vadede esnek değil
Yoğunluk nedeniyle operasyonel baskı artıyor
Bu nedenle, Körfez havayollarının kaybettiği on binlerce koltuk kapasitesinin kısa sürede tek bir oyuncu tarafından doldurulması gerçekçi bulunmuyor.
Rötar ve Operasyon Kalitesi Tartışması
Son dönemde artan trafikle birlikte THY’de:
Rötar oranlarının yükseldiği
Yer hizmetlerinde yoğunluk yaşandığı
Bağlantılı uçuşlarda aksama riskinin arttığı
yönünde yolcu şikayetleri dikkat çekiyor.
Bu tablo, THY’nin kriz fırsatını operasyonel kaliteyi koruyarak yönetip yönetemeyeceği sorusunu gündeme getiriyor.
“Güvenli Liman” Algısı Ne Kadar Gerçekçi?
Bloomberg analizinde THY’nin “güvenli liman” haline geldiği ifade edilse de, sektör temsilcileri bu söylemin abartılı olduğunu düşünüyor.
Çünkü:
Avrupa merkezli havayolları da hızla kapasite kaydırıyor
Alternatif rotalar (Orta Asya koridoru) aktif şekilde kullanılıyor
Talep tek bir havayoluna yönelmiyor, dağılıyor
Körfez Taşıyıcıları Gerçekten Oyunun Dışında mı?
Emirates ve Qatar Airways gibi oyuncuların yaşadığı kayıplar önemli olsa da, bu şirketlerin:
Güçlü finansal yapıları
Esnek filo yönetimi
Küresel marka gücü
nedeniyle kısa sürede toparlanma kapasitesine sahip olduğu vurgulanıyor.
Sonuç: Tek Kazanan Yok, Çok Aktörlü Bir Dönem
Uzmanlara göre mevcut kriz:
Tek bir havayolunun kazandığı bir süreç değil
Çok oyunculu, dinamik ve geçici bir yeniden dengelenme süreci
THY’nin coğrafi avantajı önemli olsa da, fiyat politikası, operasyonel kapasite ve hizmet kalitesi gibi başlıklarda yaşanan sorunlar, “tek kazanan” anlatısını zayıflatıyor.












































