Rusya, Eylül’de Türkiye dahil 18 ülke için vizeleri kaldırıyor

Last Updated on 30 Nisan 2017 by Yaşar Çelik

14 Nisan 2017 tarihinde Rusya Hükümeti, 692-p nolu bir karar yayınladı. Kararı birçok gazete ve internet sitesi ilk haber olarak verdi. Bu karar ile ilgili olarak K. Av. Ender Karataş Gazetem.ru’da bir yazı yazdı.

K. Av. Ender Karataş Gazetem.ru’da ki yazısının bir kısmı şöyle:

Başbakan tarafından imzalanan yeni muafiyet prosedürü Eylül 2017 tarihinde uygulanmaya başlanacaktır.

Muafiyetten yararlanabilecek ülke vatandaşlarını şöyle sıralayabiliriz: Türkiye, Cezayir, Bahreyn, Brune, Hindistan, İran, Katar, Çin, Kuzey Kore, Kuveyt, Fas, Meksika, Arap Emirlikleri, Umman, Suudi Arabistan, Singapur, Tunus ve Japonya vatandaşları, ilgili kolaylaştırılmış vize muafiyetinden yararlanabileceklerdir.

Vize muafiyetindeki tek amaç Vladivastok serbest bölgesindeki ekonominin ve yatırımların canlandırılmasıdır.

Özel vizeler üç başlıkta toplanacaktır: Tek giriş çıkışlı olmak kaydı ile, turist vizesi, iş vizesi ve sosyal vize.

Vize işlemleri için herhangi bir konsolosluk harcı alınmayacaktır. Ücretsizdir ve vize süresi 30 gün olacaktır.

Özel vize alan yabancılar aldıkları bu vize ile sadece Primorskiy Kray (Приморский край) serbest bölgesinde bulunan Kraskino, Pograniçnıy, Turiy Rog, Morvokzal Vladivastok ve uluslararası Kneviçi havalimanı sınır kapılarından girişyapabileceklerdir. Alınan vizeler Primorskiy Kray, Habarovskiy Kray, Sahalin bölgesi, Çukotki ve Kamçatka’da geçerli olacaktır.

Vizeler, başvuruları özel hazırlanacak internet portalı üzerinden,basit bir anket doldurularak yapılacaktır ve yine aynı şekilde elektronik ortamda en geç 4 gün içerisinde cevap buradan alınacaktır.Pasaporta yapıştırılacak vize sınır girişi esnasında orijinal olarak ilgili kapıda verilecektir.

Bahsi geçen yabancı ülke vatandaşlarına yönelik vize muafiyeti kapsamında gereken alt yapı çalışmaları Eylül 2017 dönemine kadar tamamlanacaktır.

Yabancı ülke vatandaşları alınan bu özel vize ile karar da yazılan bölgeler dışarısında serbest dolaşım hakkına sahip olamayacaklardır.