Diplomatik ilişkiler turizmi baltalamaya devam ediyor!

Last Updated on 30 Nisan 2017 by Yaşar Çelik

AKP iktidarının dış politikadaki tavrı turizmi olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor diyen Birgün.net yazarı Mustafa Mert Bildircin, özellikle Rusya’yla yaşanan “Uçak krizi”nin ardından gerileyen yabancı turist sayısı, 2016 yılında önceki iki yıla oranla büyük kayıp gösterdiğini belirtiyor.

Birgün.net’ten Mustafa Mert Bildircin’in yazısı şöyle devam ediyor:

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan 2017 yılı “Giriş – Çıkış Yapan Yabancı Ziyaretçi, Yabancı ve Vatandaş Bülteni” dış politikada yaşananların ülke turizmine olan olumsuz etkisini göz önüne serdi. Açıklanan rakamlara göre Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı 2016 yılında önceki iki yıla oranla yüzde 30 azaldı.

Turist kaybı 2017’de de sürüyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca açıklanan verilere göre, 2014 yılında Türkiye’ye 36 milyon 838 bin yabancı turist gelirken, bu sayı 2016 yılında 25 milyon 352 binde kaldı. Böylelikle turist sayısında yüzde 30’luk bir düşüş yaşandı.

2014 sonrasında yaşanan yabancı turist kaybı 2017 yılında da devam etti. Türkiye’ye 2017 yılının ilk 3 ayında, 2016’nın ilk 3 ayına oranla yüzde 6 oranında daha az yabancı turist giriş yaptı.

Diplomatik ilişkiler turizmi baltaladı

Rusya ile Türkiye arasında 2015’de yaşanan “Uçak krizi” sonrası gerilen diplomatik ilişkiler ardından, Türkiye turizmi için başat rolü olan Rus turistin Türkiye’ye ziyaretinin azalacağı öngörülüyordu. Düşen uçakla ilgili açıklama yapan Genelkurmay, uçağın milliyetinin bilinmediği, Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle vurulduğu aktarılırken, Davutoğlu ise, “Emri bizzat ben verdim” sözleriyle uçağın milliyetinin bilinerek düşürüldüğünü ifade etmişti. Suriye’de düşen Rus uçağına ilişkin Türkiye Cumhurbaşkanlığı tarafından da bir açıklama yapılmış, açıklamada “Rus uçağı düşürüldü” ifadesinin kullanılması, iki ülke arasındaki ilişkileri farklı boyuta taşımıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, “Uçak krizi” yaşanmadan önce planladığı Türkiye ziyaretini iptal etmesiyle başlayan yaptırım süreci etkilerinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca açıklanan verilere göre turizmde de belirgin şekilde hissedildiği görüldü.