Arabian Travel Market fuarında büyük hayal kırıklığı

Cem Aksoy

Last Updated on 5 Mayıs 2017 by Özlem Kapar Bayburs

Katar’ın ve Körfez Bölgesi’nin en büyük turizm yatırım gruplarından olan Retaj Hotels & Hospitality’nin Türkiye’deki ikinci oteli Retaj Thermal Hotel & SPA Yalova’nın Genel Müdürü Cem Aksoy, hitap ettikleri muhafazakâr hedef kitlesini arttırmak için Dubai’de düzenlenen Arabian Travel Market (ATM) fuarına katıldıklarını ama katılımcı ülkelerin Türkiye’yi güvensiz görmelerinden dolayı fuarın, Türkiye’nin turizm potansiyelini arttırması açısından tam bir hayal kırıklığı olduğunu söyledi.

Turizm Günlüğü / Haber ve Fotoğraf: Yaşar Çelik

ATM Dubai bu yıl, 65 ülkeden 2 bin 600 katılımcı ve 30 bin ziyaretçiyi ağırladı. 2016 yılında Birleşik Arap Emirliklerinden yüzde 25.75, Katar’dan yüzde 8.79 düşüş görülse de, bütün Körfez ülkelerinden Türkiye’ye yapılan ziyaretlerde yüzde 10’luk bir artış var. Toplam ziyaretçi sayısı 2015 yılında 745 bin 68’ten 2016 yılında 822 bin 849 sayılarına yükselmiş bulunuyor. 2016 yılında artış gösteren nadir pazarlardan olması açısından hedefin doğru seçildiği ve geliştirilmeye müsait olduğu algısı oluşuyor. 800 metrakare alanda temsil edilen Türkiye’nin standında yer alan Retaj Thermal Hotel & SPA Yalova’nın Genel Müdürü Cem Aksoy, Arabian Travel Market (ATM) fuarına ilişkin Turizm Günlüğü’ne açıklamalarda bulundu.

Cem Aksoy’un değerlendirmeleri şöyle:

“İspanya 2018 kontratlarını bitirmişken, biz 2017 için kontrat yapmaya çalışıyoruz

Otelimiz Yalova’nın Termal bölgesinde yer alıyor ve Yalova Termal olarak sunduğu hizmetlerden dolayı uluslararası düzeyde tanıtılması gereken çok özel ve önemli bir bölge. Retaj Thermal Hotel & SPA Yalova, muhafazakâr konseptte bir otel ve hedef pazarımız genelde Ortadoğu pazarıdır. Arabian Travel Market (ATM) fuarı tam da bizim hedef pazarımıza hitap ettiğinden dolayı biz de fuara katıldık. Retaj, Ortadoğu merkezli olduğu için aslında beklentim çok yüksek olarak fuara katıldım. Çok olumlu kontratlar ve ılımlı konuşmalar yapmayı beklerken Türkiye standı olarak çok üzücü şeylerle karşılaştık. Bir örnek vereyim İspanya ve Portekiz 2018 kontratlarını bitirmişken biz 2017 için kontrat yapmaya çalışıyorduk. Zaten bu örnek Türkiye’nin durumu yeterince anlaşılıyor.

Ülkelerin güvenlik konusunda endişeleri var

Tüm dünya ülkelerinin güvenliğimiz konusunda endişeleri var. Buna Asya ve Afrika ülkeleri de dahil. Bizim içinde bulunduğumuz kategori Libya, Mısır ve Suriye’dir. İş için gelenler dışında 2017’de hedef pazarlarımızdan turist ağırlamamız zor görüyor. Bu da bizim iç turizme, yerli pazara yönelmemize yol açacak gibi görünüyor.

Avrupa’dan tamamen dışlanmış durumdayız

Dünyanın en büyük turizm fuarı Uluslararası Berlin Turizm Fuarına (ITB) ben katılmadım ama katılan otelci arkadaşlarımda orada da benzer (hatta daha ağır) bir tablo ile karşılaştıklarını bana anlatmışlardı. Daha ağır çünkü Avrupalı’nın bize bakış açısı tamamen dışlama yönünde artık. Biz Avrupa’dan tamamen dışlanmış durumdayız. AB komisyonunun bu birliğe katılma ile ilgili erteleme müzakeresi de tam o sıralardaydı ve herkes onu konuşuyordu. Zaten 60 senedir girmeye çalıştığımız bir gruba, hala bizi ‘alıp almamayı’ düşünmeleri ‘almayacakları anlamına’ geliyor.

İstediğimiz ülke olarak bu mu?

Bence evet bu, biz ülke olarak zaten Avrupa’yı istemiyoruz, onlar bizi dışlamıyor, biz onları dışlıyoruz ve biz onları dışladığımız için bunlarla karşılaşıyoruz.

Bizim sektörümüz bunu kaldırabilir bir sektör değil

Benim üzüldüğüm nokta şu biz Avrupa’nın dışında olmak istiyoruz, Avrupa’ya ihtiyacımız yok diyoruz, tamam bunu ben de kabul ediyorum; biz kendi kendine yetebilen bir ülkeyiz. Ama kendi kendimize yetebilme özelliğimizi özellikle turizm konusunda yaptığımız hareketlerle de sürekli baltalıyoruz.

Bir otelci olarak TÜRSAB’ın açmış olduğu bu davayı kınıyorum

Örneğin Dubai’de fuarda booking.com ile bir toplantı yaptık. Türkiye standındaki herkes yaptı. Booking’in Türkiye’deki faaliyetlerinin durdurulması kararına çok şaşırmış durumdalar. İnanamıyorlar; “siz kendi bacağınıza, bu kurşunu nasıl sıkarsınız” diyorlar. Bir anlaşma, yapılandırma yoluna gidilmeden, çok basit bir mahkeme kararı ile Booking kapatıldı ve milyar dolarlar gömüldü, bu kapatma kararı ile. Bir otelci olarak TÜRSAB’ın açmış olduğu bu davayı kınıyorum.

Ticarette güvenlik din kardeşliğinden daha önemli

Genel anlamda Dubai fuarı benim için çok büyük bir hayal kırıklığıydı. Çünkü ben Ortadoğulu bir firmanın genel müdürüyüm. Benim beklentim çok büyüktü ya da ben çıtamı yüksek tuttum. Fuarda; “Retaj grubu sen de bizdensin” demelerini beklerken, “sen Türkiye’sin” dendi bana. Siyasetçilerimiz din kardeşliğinden hareket edip gözlerini Ortadoğu pazarına çeviriyorlar. Ama ticarette bu yok, insanlar güvenliklerine daha çok önem veriyorlar.

Retaj Thermal Hotel & SPA

Retaj Thermal Hotel & SPA’nın Yalova ilindeki tek yabancı marka olduğuna dikkat çeken Aksoy, ‘Thermal ve sağlık turizmi için iyi bir tanıtıma ve bölgenin desteğe ihtiyacı var. Alt yapılar buna uygun, elimizden gelen çalışmayı yapıp bu pazarda hak ettiğimiz yer olan ve en üst noktada olmak için yoğun bir çalışma içerisine gireceğiz’ dedi. Yalova’nın ilk ve tek uluslararası oteli olan, Retaj Thermal Hotel & SPA 2015 yılının ekim ayında hizmete girmişti. 6 katlı olan otel, 2 blokta toplam 88 konforlu odası ile hizmet veriyor.

Cem Aksoy Hakkında

Retaj Thermal Hotel & SPA Yalova Genel Müdürlüğü görevine 2015 yılında getirilen deneyimli turizmci Cem Aksoy, daha önce İstanbul Galata bölgesinde bulunan önemli turizm gruplarının otel müdürlüğü görevlerinde de bulunmuştu. Cem Aksoy ayrıca Sheraton İstanbul, Dedeman İstanbul, Cevahir Asia ve CVK Hotels gibi otellerde de üst düzey yöneticilik görevlerinde bulunmuştu.