32 kişinin yaşamını yitirdiği Costa Concordia faciasından sorumlu tutulan kaptana 16 yıl hapis

Last Updated on 13 Mayıs 2017 by Yaşar Çelik

İtalya Yüksek Mahkemesi, 32 kişinin yaşamını yitirdiği Costa Concordia faciasından sorumlu tutulan kaptanın hapis cezasını onayladı.

Kaptan Francesco Schettino kazaya sebep olma, kasıtsız cinayet ve yolculardan önce gemiyi terk etme suçlarından 16 yıl hapse çarptırılmış, karar temyize taşınmıştı. Yüksek Mahkeme’nin itirazı geri çevirmesiyle 56 yaşındaki kaptan cezaevine gönderildi.

2012 yılında yaşanan faciada, Costa Concordia adlı dev gemi İtalya açıklarında kayalıklara çarparak yan yatmış, olayda 32 kişi hayatını kaybetmişti. O esnada gemide 4 bin 229 yolcu ve mürettebat bulunuyordu.

Costa Concordia’yı işleten firma hakkında, geminin karaya oturduğu Giglio Adası ve bağlı olduğu Toskana bölgesinde, çevreye verdiği zarardan dolayı tazminat davası açılmıştı. Kazayı takip eden hukuki süreçte gemi personelinden 5 kişi de hapis cezasına çarptırılmıştı.

Üç futbol sahası büyüklüğündeki dev gemi, söküm işleminin yapılacağı Cenova limanına, kazadan ancak iki yıl sonra çekilebilmişti. Enkaz kaldırma çalışmaları ‘şu ana kadar yapılan bu tür operasyonların en maliyetlisi’ olarak tarihe geçti.

Kaynak: euronews