Mersin’den turizmde büyük atak!

Last Updated on 11 Temmuz 2017 by Yaşar Çelik

Mersin Valiliği himayesinde ve Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle Mersin’in Erdemli İlçesi’ne bağlı tarihi ve turistik Kızkalesi’nde düzenlenen 2. Uluslararası Kızkalesi Turizm Festivali renkli görüntülerle başladı.

Yaşar Çelik / Kızkalesi – MERSİN

Mersin Büyük Şehir Belediyesi, Erdemli Kaymakamlığı, TRT Çukurova Bölge Müdürlüğü, İl Kültür ve İl Turizm Müdürlüğü,İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Erdemli Belediye Başkanlığı, TÜRSAB, Kızkalesi Turizm ve Kültür Derneği tarafından  organize edilen festivalin açılışında konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 2012 yılında yerel olarak başlayan festivalin geçen yıl uluslararası düzeye taşındığını söyledi. Bakan Elvan, “Kızkalesi Festivali sadece Mersin’in, Akdeniz’in, Türkiye’nin etkinliği değildir. Bir dünya etkinliğidir” dedi.

Akdeniz’i bir güven ve istikrar denizi yapmak zorunda olduklarının altını çizen Elvan, şöyle devam etti:
“Arap Baharı sonrası başlayan bölgesel istikrarsızlıkların nasıl turizme yansıdığını hep birlikte gördük. Biz Türkiye olarak bütün koşullarda barıştan, huzurdan, istikrardan yanayız. Akdeniz’de kruvaziyer gemilerin, turizm gemilerinin yanında mülteci botlarının dolaşması, büyük trajedilerin yaşanması bir insanlık ayıbıdır. Bu fotoğraf Akdeniz’in kadim geçmişine de misyonuna da Akdeniz havzasını oluşturan ülkelerin kimliklerine de yakışmayan fotoğraftır.”

Bakan Elvan; “Mersin Marina, Ülkemizin Doğu Akdeniz Çanağındaki En Büyük Marinasıdır”

2011 yılı sezonu itibarı ile hizmet vermeye başlayan Mersin Marina’nın, 500 yatlık deniz, 500 yatlık ise kara bağlama kapasitesi ile ülkemizin Doğu Akdeniz çanağındaki en büyük marinası olduğunu da kaydeden Bakan Elvan, ilimizdeki bir diğer marinanın ise 2014 yılında işletmeye açılan Kumkuyu Yat Limanı’nın olduğunu, altyapı çalışmaları yapılmak üzere yatırım programına alınan Aydıncık Yat Limanı’nın da zemin etüdünü içeren hazırlık çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, bu gibi yatırımlarla Akdeniz’in batısındaki tekne ve yat hareketliliğinin doğuya doğru kaydırılmasını amaçladıklarını belirtti.

Yapımına devam edilen ‘Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi’nin turizm bölgelerinin daha cazip hale getirilmesinde önemli rol alacağını kaydeden Bakan Elvan, havalimanının alt yapı çalışmalarının başlatıldığını, en kısa süre içerisinde ise hizmete girmesi için çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi.

Mersin’i Antalya’ya bağlayan Akdeniz Sahil Yolu Projesi’ kapsamındaki çalışmaların da devam ettiğini sözlerine ekleyen Bakan Elvan, bir bütün olarak düşünüldüğünde tüm bu projelerin tamamlanması ile birlikte, Mersin turizminin ve ekonomisinin hak ettiği konuma yükselmesi yolunda oldukça ilerleme kat edilmiş olacağını dile getirdi.

‘TURİZM MERSİN EKONOMİSİNE KATKI SUNMAYA DEVAM EDECEK’

Son 40 yılda turizmin dünyada en hızlı büyüyen sektörlerden birisi olduğunu, ara sıra yaşanan şoklara rağmen turist gelişlerinin kesintisiz arttığını aktaran Bakan Elvan, şunları söyledi:
“Türkiye’nin 1980’li yıllarda başlattığı turizm atılımını 2000’li yıllarda taçlandırdı. Türkiye, en çok turist çeken ülkeler sıralamasında 6, en fazla turizm geliri elde eden ülkeler arasında ise 12’nci sıraya kadar yükselme başarısını göstermiştir. 2015 yılında Mersin’de 49 adet turizm işletme belgeli tesiste 7 bin 336 yatak bulunmaktadır. Bu tesislere yatırım belgesi almış olan 35 tesisle birlikte yaklaşık 11 bin yatağın daha eklenecek olması turizmin Mersin ekonomisine katkısı açısından sevindiricidir.”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, yaptığı açıklamada, Mersin’in deniz, kum, güneş, inanç, kongre, yayla, trekking, rafting, yamaç paraşütü, su sporları, kayak ve dağcılık gibi pek çok turizm çeşitliliğini sunabilecek potansiyele sahip bir kent olduğunu dile getirdi. Kentin turizm sektöründe hak ettiği yere gelebilmesi için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını belirten Kocamaz, “Mersinimizi turizm kentleri arasında bir adım öne çıkarmak, turizm sektöründe öncü bir il yapmak istiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle bu yıl düzenlenecek festivalin ilimizin turizm potansiyelinin tanıtımına ve Mersinimizin tüm dünyaya tanıtılması adına önemli katkılar yapacağına inanıyorum” dedi.

ÜNLÜLER SAHNE ALIYOR

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, kentin tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmak, turizmi geliştirmek ve yerli-yabancı turistlerin birbirleriyle kaynaşmasını sağlamak amacıyla 7-9 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen festivalde; 7 Temmuz’da Gökhan Tepe, 8 Temmuz’da Grup Kolpa, 9 Temmuz’da ise  Ziynet Sali birer konser verecek.

  • Festivalin açılışında yurt dışı ve içinden gösteri grupları, folklar ekiplerinin de yer aldığı kortej, bandonun çaldığı marşlar eşliğinde yürüdü.
  • Kış nüfusu yaklaşık 2 bin 500 olan Kızkalesi’nin bayram tatilinde 100 bine ulaşıyor.

Kızkulesi Turizm Festivali programı