Deneyimli Rus Pilot, bu uçağı 4000 feet’ten yere sağ salim indirdi!

Last Updated on 2 Ocak 2020 by Turizm Günlüğü

27 Temmuz tarihinde İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan 18:10’de IST/ECN seferini yapan Atlasglobal’ın Airbus A320 tipi uçağı kalkıştan bir süre sonra 4000 feet’e yükseldiği sırada İstanbul’da başlayan yoğun dolu yağışından etkilendi.

Dolu fırtınası sırasında uçağın burun kısmı ve ön camlarının zarar görmesi nedeniyle kaptan pilot Atatürk Havalimanı’na geri dönme kararı aldı. Deneyimli pilotların soğukkanlılığı sayesinde iniş başarılı bir şekilde tamamlandı.

İnişten sonra bakıma alınan uçağın 121 yolcusu ve 6 mürettebatı farklı bir uçağa aktarılarak Kıbrıs Ercan Havalimanı’na gönderildi.

Atlasglobal’in İstanbul – Kıbrıs Ercan Uçuşu sırasında yaşadıklarına ilişkin Kaptan pilot Oleksandr Akopov, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: “Dün akşam Türkiye’de çok nadir gördüğümüz bir hava muhalefeti yaşandı. 1 saat içinde 10 derece düşen hava sıcaklığına bağlı olarak süper hücreli fırtınadan kaynaklı dikey akımlar ve şiddetli rüzgar nedeniyle çok yoğun dolu yağışı oluştu. Bu sırada inişe geçen ve kalkış yapan tüm uçaklar rotalarını değiştirmek zorunda kaldı. 4000 feet’de seyrederken bizim de uçağımızın burun kısmı ve kokpit camları hasarlandı. Bu sebeple iniş yapma kararı aldık. İniş esnasında yan camdan pisti görmek için uçağı yan yatırdık. Bilinçli yapılan bu hareket sonrası iyi bir koordinasyonla piste güvenli iniş yaptık.”

Atlasglobal tarafından yapılan açıklama ise şu şekilde: “Olay sırasında uçağımızın kontrolü Sovyetler Birliği döneminde havacılık sektörünün merkezi olan Ukrayna’da eğitim gören son derece deneyimli bir uçuş ekibindeydi. Uçakta bulunan kaptan pilot 13 bin 908 saatlik uçuş deneyimi ve defalarca simülasyonlardan geçerek bu tür aksiliklere hazırlıklı olması sayesinde sorunsuz bir şekilde bu hava muhalefetinin atlatılmasını sağlamıştır.”