3. Havalimanı projesinde E.C.A. SEREL markalı ürünlerimizle yer alıyoruz

Elmor A.Ş Genel Müdürü Enver Öz

Last Updated on 6 Ağustos 2017 by Yaşar Çelik

“Pazar payımızı artırdığımız son 2 çeyrekte, güçlü bayi ağımız ve satış ekibimizle birçok prestijli projede banyo ve mutfaklara E.C.A. imzasını atmaya” devam ettiklerini belirten Elmor A.Ş Genel Müdürü Enver Öz, “Değişen nesil ile birlikte değişen tüketici ihtiyaçlarını gözlemlemeye ve bu ihtiyaçlara uygun ürün ve hizmetler geliştirmeye devam ediyoruz” dedi.

Elmor A.Ş Genel Müdürü Enver Öz, İstanbul Karaköy’deki Elginkan Holding Genel Merkezi’nde sorularımızı yanıtladı.

Gelişen teknoloji ve değişen kullanıcı talepleri doğrultusunda şekillenen armatürler gerek estetik gerekse işlevsel açıdan çeşitlilik gösteriyor. Bu çeşitlilik çerçevesinde armatürlerdeki son trendleri bizim için değerlendirir misiniz?

Teknolojinin hızlı gelişimi banyo mekanlarında en çok armatür ürünlerine yansırken, bu grupta tasarım ve fonksiyon bir arada sunuluyor. 2017 armatür tasarımları, mekanın tasarımına uygun boyut ve renk alternatifli çözümler üretirken; hijyen ve kullanıcı kolaylığına da önem veriyor. Ve tabii ki çevre dostu üretimi önemseyen ve tasarruf sağlayan armatürler bina tasarımcıları ve son kullanıcı tarafından daha çok talep görüyor.

Teknolojik dönüşümün armatür üzerindeki etkilerinden biri de armatürlerin geçmiş yıllara oranla her geçen gün daha da küçülmesidir. Bunda en büyük etken artan nüfusun yanı sıra kentsel dönüşümle de beraber yaşam alanlarının daha da küçülmesidir. Küçük yaşam alanları tıpkı doğadaki gibi büyük ürünlerin küçük ürünlere dönüşümünü sağlıyor.

Armatür grubundaki renkli seçenekler de teknolojik ve tasarımsal dönüşümün bir ürünü olarak tüketicinin beğenisine sunuluyor.

Armatür sektöründe trendlerin belirleyicisi olarak bilinen E.C.A. sektörel trendlere bir yenisini daha ekleyerek 2016 yılı sonunda Hygiene plus teknolojili armatürlerini piyasaya sundu. Özel kaplama teknolojisi olarak geliştirilen E.C.A. Hygiene Plus teknolojisi ile armatür yüzeyindeki hijyen kaygısına da çözüm üretiyor.

• Günümüzde armatürler tarz, model, kaplama özellikleri itibariyle çeşitlilik kazanarak insan yaşamına, mekana tarz katan ürünler halini alıyor. Dolayısıyla bugün armatürlerden fonksiyonelliğin yanında, diğer yapı elemanlarını tamamlayan, konsept oluşturan bir tarz beklentisi söz konusu. E.C.A. yeni model üretirken hangi konsept ya da tarzlardan yola çıkıyor?

İlhamını doğadan alan E.C.A. armatür tasarımları, geliştirilen teknoloji ve tasarımlarla kullanıcılara keyifli ve fonksiyonel bir kullanım deneyimi sunmayı garanti ediyor. Sunulan geniş renk, yüzey ve model alternatifleriyle E.C.A. ürün gamı konsepti sınırsız özgürlükle keyifli ve fonksiyonel bir dünya olarak tüketici ile buluşuyor. Bu dünyanın içerisinde; lavaboların kendi kendini temizlemesine imkan sağlayan üst düzey teknoloji ve ince zarif çizgilerin buluştuğu Easy-Wash armatürler, sektörde yeni bir sayfa açan sadece ufak bir dokunuşla su akışını başlatan ve bitiren Touch Bataryalar, Türkiye’de ilk defa üretilen hijyenik armatürler, paslamaz çelik-altın-krom kaplamalı armatürler, farklı renk seçeneği sunan modernizmin temsilcisi seriler oldukça heyecan verici ürün konseptleri olarak ön plana çıkıyor.

• Dünyada armatür trendleri zaman, kaynak ve enerji kaybını en aza indirme odaklı gelişiyor. Bu bağlamda ürünlerde kullanılan yüksek teknolojiler ve gelişen akıllı sistemler armatür sektörünü bu yönde şekillendiriyor. Artık sıradan, sadece su akışı sağlayan bataryaların yerini, su ve enerji tasarrufu sağlarken sudaki kireç dengesine göre akışını ayarlayan, su sıcaklığını önceden ayarlayarak, ısınma aşamasındaki su kaybını engelleyen sistemlere sahip bataryalar alıyor. E.C.A. ve Serel’in enerji tasarruflu ürünler konusundaki çalışmaları 1999 yılında başlamıştı. Bize 1999’dan bu güne E.C.A.’nın enerji tasarruflu ürünler konusundaki çalışmalarını özetler misiniz?

Armatür sektöründeki teknolojik gelişmeler kullanıcı dostu olarak tasarruf ve güvenliği de ön plana çıkartan yani senkronize bir bütünlük arz eden dönüşümü bizlerle buluşturuyor. Özellikle fotoselli ve elektronik ürünler armatür ürün grubunun son yıllarda üzerinde en çok durduğu işlevlerdir. E.C.A. olarak, Ar-Ge ve Ür-Ge süreçlerimizde kullanıcı dostu ürün üretmeyi ön planda tuttuğumuzdan su ve enerji tasarruflu ürün yatırımları öncelikli projelerimiz arasında yer almıştır.

Örneğin ergonomik, soğukta açılan batarya kumandası ile enerjiden tasarruf sağlamasının yanı sıra sıcak sudan haşlanma riskinin de önüne geçen ve kullanıcı dostu olma ilkesini devam ettiren E.C.A “Myra Serisi” ise üretiminde kullanılan özel su tasarruflu ve kireç kırıcılı gizli perlatörü ile fonksiyonellikteki iddiasını sürdürüyor.

Yine bir diğer örneğimiz Türkiye’de de bir ilki teşkil eden tamamen elektronik ilk yerli armatürü “ Electra Serisi“dir. Bu seride armatürün üzerindeki dokunmatik tuşlar ile suyun sıcaklığı, debisi, açıp-kapanma özellikleri tek bir noktada toplanıyor.

Öte yandan Türkiye’deki ilk fotoselli grup ürünleri geliştirerek özellikle toplu yaşam alanlarında önemli ölçüde su ve enerji tasarrufu sağlattık.

Termostatik armatür ürün grubumuzla birlikte hem kullanıcı konforunu üst seviyede tutup, hem de enerji tasarrufuna önemli katkıda bulunduk. Tüm lavabo ve eviye bataryalarında sunduğumuz düşük debili ürünlerle birlikte kullanılan su ve enerji miktarını daha kontrol edilebilir hale getirdik. Sektöre yeni bir kapı açan dokunmatik Touch armatür ürün grubumuzla suyun ve enerjinin yönetimini kolaylaştırdık.

• Elmor için 2017 nasıl geçiyor? Genel bir değerlendirme alabilir miyiz?

E.C.A. markamızla armatür pazarında Pazar lideriyiz. Pazar payımızı artırdığımız son 2 çeyrekte, güçlü bayi ağımız ve satış ekibimizle birçok prestijli projede banyo ve mutfaklara E.C.A. imzasını atmaya devam ettik. İGA 3. Havalimanı projesinde E.C.A. SEREL markalı ürünlerimizle yer alıyoruz, Türkiye’deki şehir hastaneleri projelerinde yine E.C.A. SEREL ürünlerimiz kullanılıyor.

Değişen nesil ile birlikte değişen tüketici ihtiyaçlarını gözlemlemeye ve bu ihtiyaçlara uygun ürün ve hizmetler geliştirmeye devam ediyoruz. Geniş ürün yelpazemizle farklı segmentteki tüm tüketicilere uygun ürünler sunuyoruz.

• 2018 ya da 2020 hedefleriniz nelerdir?
Geliştirmeye devam ettiğimiz ürünlerde teknoloji ve tasarımın etkisiyle Özgür, Keyifli ve Fonksiyonel ürün konseptimizi devam ettireceğiz. Şimdiye kadar olduğu gibi armatürün ilklerine imza atmaya devam edeceğiz, sektöre sürprizlerimiz devam edecek. Güçlü bayi ağımızı daha da güçlendirip tali kanaldaki gücümüzü de artırmaya devam edeceğiz.

Devam eden kentsel dönüşüm sürecinin içerisinde aktif şekilde yer almaya en küçüğünden en büyüğüne tüm projelerde E.C.A. armatürlerimizi görmeye devam edeceksiniz.

• Sizi üretici olarak farklı kılan özellikleriniz nelerdir?
Türkiye’de yüzde yüz yerli olan birkaç markadan biriyiz. Bununla gurur duyuyoruz. Öte yandan tüketici beklentilerini ve değişen trendleri takip etmek ve bunu üretim süreçlerine hızlıca yansıtmak bakımından oldukça şanslıyız. Bir diğer önemli konu ise özellikle toplu yapı inşaatlarının ihtiyaçlarına göre üretim bandını çalıştırabildiğimizden özellikle büyük projeli çalışmalar da öncelikli tercih sebebi olabiliyoruz.

• E.C.A. ürünleri mimarlar ve içmimarlara neler vaad ediyor?
E.C.A. her şeyden önce “yıllarca beraber” lik ilkesi gereği kullanıcılarına sağlamlık ve dayanıklılık vaad ediyor. Bunun yanında çevre dostu ve sürdürülebilirliğe önem veren ürün kullanma rahatlığını sunuyor.

Öte yandan ulusal ve uluslar arası pek çok tasarım ödülüyle her bina tipine uygun ürün alternatifleri sunuyor. Bu alternatiflerini farklı renk ve boyut seçenekleriyle de çeşitlendiriyor ki, bina tasarımcısının tasarım sürecini kolaylaştırmasına destek oluyor. Tasarrufu ve hijyeni ön planda tutan ürünler vaad ediyor. Özetle E.C.A. armatürleri gelişim sürecinde mimar ve içmimarların da kaygılarına cevap bulmaya çalışıyor.

• İKSV ile çok başarılı bir müzik festivali sponsorluğa imza attınız. Bundan da biraz bahseder misiniz?
E.C.A. markasının sahibi Elginkan Topluluğu Tük halkına hizmet misyonu doğrultusunda pek çok eğitim ve kültürel faaliyeti destekliyor. Bu yıl 45. si gerçekleşen İstanbul Müzik Festivali’de bu anlamda destek olmaktan büyük mutluluk duyduğumuz etkinliklerden yalnızca biri. Ülkemizi uluslar arası anlamda da temsil eden bu festivalin destekçileri olan bir yapının üyesi olmaktan son derece gururluyuz.