İstanbullular 10 günlük bayram tatilini nasıl karşıladı? İşte sonuçlar

istanbul

Last Updated on 31 Ağustos 2017 by Yaşar Çelik

Toplam 10 gün sürecek Kurban Bayramı tatil kararını İstanbullulara sorduk. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın ardından Bakanlar Kurulunda alınan kararla Kurban Bayramı tatili 10 güne çıkarılmıştı.

ARGETUS’un yaptığı araştırmaya göre, 10 günlük Kurban Bayramı tatilinin tüm çalışanları değil sadece kamu çalışanlarını kapsaması özel sektör çalışanları ile işverenler arasında yeni tartışmalara kapı araladı. Bunun yanı sıra 10 günlük tatil, turizm ve ticaretin canlanması açısından da fırsat olarak değerlendirildi.

İstanbulluların 10 günlük Kurban Bayramı tatili hakkındaki değerlendirmelerini ele alan araştırma, 21-28 Ağustos 2107 tarihleri arasında, İstanbul’da 1.900 kişi ile kantitatif yöntem ve CATI (Telefon görüşmesi) tekniği ile gerçekleştirildi. Araştırma kapsamında kamu çalışanları, özel sektör çalışanları, işverenler, esnaflar, turizmciler ve İstanbul sakinleri ile görüşüldü.

İşte sonuçlar

10 günlük uzun Kurban Bayramı tatili araştırmasına göre İstanbulluların %56,25’i tatilin uzunluğundan memnun olduğunu belirtiyor. Ancak, 10 günlük Kurban Bayramı tatilinin özellikle kamu çalışanlarını kapsaması, özel sektör çalışanlarında rahatsızlığa neden olmuş görünüyor.

İstanbul sakinleri ise yaz tatili nedeniyle kalabalıktan arınan İstanbul’un uzun bayram tatilinde tenhalaşacağı ve trafiğin hafifleyeceğinden dolayı memnun olduklarını belirtiyorlar.

Bayram tatili dolayısı ile İstanbulluların yarıya yakını (%45,89) tatili şehir dışında geçireceğini belirtiyor. İstanbul dışına çıkacaklar arasında öncelikle kamu çalışanları geliyor. İşverenler ve turizmciler de bu tatili İstanbul dışında geçirmeyi planlıyor. Çalışmayan İstanbul sakinlerinin ise yaklaşık 5’te 3’ünün 10 günlük uzun Kurban Bayramı tatilini İstanbul dışında geçirmesi bekleniyor.

İstanbul dışına çıkacak İstanbullular 10 günlük uzun Kurban Bayramı tatilini daha çok memlekete (%25,83) ve tatil bölgelerine giderek (%20,05) değerlendirmeyi düşünüyor.

10 günlük Kurban Bayramı tatilinin, İstanbul trafiğini kısa süreli de olsa hafifleteceğine inanılıyor. Ayrıca bayram tatilinin ekonomi ve turizmi canlandırabileceği düşünülüyor.