Bodrum Kalesi restorasyonuna rehberlerden tepki!

Last Updated on 17 Ekim 2017 by Yaşar Çelik

Bodrum turizminin kalbi olan kalenin restorasyon için tümden kapatılmasını eleştiren rehberler, çalışmaların etap etap yapılabileceğini savundu. Rehberler, tarihi ve kültürel dokunun tahrip edilmemesi gerektiğine de dikkat çekti.

Tartışmalı başlayan Bodrum Kalesi restorasyonuna kısa adı İRO olan İstanbul Rehberler Odası’ndan tepki geldi. Restorasyon nedeniyle kalenin iki yıl kapalı kalmasını eleştiren İRO, kale restorasyonunun bölüm bölüm yapılması gerektiğine dikkat çekerken yıkıma ve yeni inşaata yol açacak çalışmalara karşı çıktıklarını bildirdi.

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan İRO yönetimi, Bodrum Sualtı Müzesi’nin yıkılmamasını, tarihi ve kültürel dokunun tahrip edilmemesini istedi. İRO’nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Bildiğiniz gibi, Bodrum Kalesi’nde yaklaşık 2 yıl sürmesi beklenen bir restorasyon çalışması başlatılmış ve bu nedenle Kale ziyarete kapatılmıştır.

Bölgede bulunan meslektaşlarımız, kale restorasyonunun bölüm bölüm yapılması, böylelikle kalenin tamamen ziyarete kapatılmadan, etap etap kapatılmasını, 1. Derecede sit alanı olan bölgede “bina yıkma, bina yapma” ve benzeri inşaat çalışmasının yapılmaması, yeni müzeye yer açmak için Bodrum Sualtı Müzesi’nin yıkılmaması, tarihi ve kültürel dokunun tahrip edilmemesi ve benzeri taleplerle ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunmaktadırlar.

İstanbul Rehberler Odası olarak biz de Bodrum Kalesi yapısının iyileştirilmesi, karakterinin korunacağı restorasyon çalışmalarını desteklediğimizi, ancak yıkıma ve yeni inşaata yol açacak çalışmalara karşı çıktığımızı bildiriyoruz.”

RESTORASYONA TEPKİLER

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hazırlanan ‘Gayrimenkul Eski Eserler’ ve ‘Anıtlar Yüksek Kurulu’ ile ‘Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları’nca onaylanan proje ile Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde yeni bir dönüşüm projesi gerçekleştiriliyor. Bodrum Kalesi’nde planlanan rölöve, restitüsyon, restorasyon ve mühendislik projelerinin iki yıllık bir program dahilinde bitirilmesi planlıyor. Proje ile birlikte Bodrum Kalesi’nde bulunan ve 1523 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından camiye dönüştürülen şapel yeniden cami olarak inşa edilecek ve yıl sonuna dek ibadete açılacak.

Aralarında turizmcilerin de olduğu bazı sivil toplum kuruluşu örgütleri, yeni projenin Bodrum Kalesi’nin yapısını bozacağını öne sürerek tepki gösteriyor.