Taksici mağduru turistler için çözüm “İTaksi”

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Eski Başkanı Yahya Uğur

Last Updated on 4 Eylül 2018 by zaggor

Turistleri mağdur eden kötü niyetli taksicilerin sayısının 200-300 kişiyi geçmeyen bir grup olduğunu iddia eden İTEO Başkanı Uğur, bu sorunların yeni devreye giren İTaksi sistemi ile yüzde 99 çözülebileceğini savundu.

Turizm Günlüğü, İstanbul turizminin değişmeyen sorunu ‘taksiciler’ konusunu İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur’la masaya yatırdı. Turist yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde özellikle turistleri almak için bekleyen kötü niyetli taksicilerle ilgili “Onlar yolcunun yabancı olmasından dolayı şikayet edemeyeceğini düşünerek turist bekliyorlar” yorumunu yapan Uğur, bu kişilerin sayısının 200-300 kişiyi geçmeyeceğini savundu.

Bu taksici grubunun kesinlikle polis denetimi ile kontrol altına alınabileceğini öne süren Uğur, “Orada yapılan şey bir taksicilik hizmeti değil, bir asayiş sorunu. Bir mesleki hatadan değil, TCK kapsamına giren suçlardan bahsediyoruz. Bunların sayıları da, yerleri de belli. Ama bu durum Odamızı aşan bir durumda” dedi.

Yeni devreye giren İTaksi sistemini anlatan Yahya Uğur, sistemin tüm taksilerde devreye girmesinden sonra bu tip sorunların yüzde 99 çözüleceğini de ileri sürdü.

Yahya Uğur’la taksici mağduru turistlerin ne yapması gerektiğini, şikayet mercilerini ve bir meslek örgütü olarak yaptıkları faaliyetleri konuştuk. İşte sorularımız ve Uğur’un yanıtları:

PANİK BUTONU VE İTAKSİ

Özellikle turistik bölgede çalışan taksilerle ilgili hem yolcu hem de şoför güvenliğini sağlamak için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Emniyet Genel Müdürlüğünün (EGM) talimatı ile Reina saldırısı sonrası Türkiye’deki tüm taksilere kamera takılması zorunlu hale getirildi. Bu bizim yıllardır hem esnafımız hem müşterilerimiz açısından talep ettiğimiz bir uygulama idi. Şimdi EGM’nin talimatı ve İBB ile ortak çalışmalarımız sonucu İstanbul’daki tüm taksilerimize ücretsiz olarak kamera takıyoruz. Böylece hem karşılıklı şikayetler hem gasp olayları hem de unutulan eşyaların çözümü noktasında büyük aşama kat edeceğiz. Yine taksilerimizde İBB ile projelendirdiğimiz iTaksi uygulaması ile panik butonu sistemini devreye sokuyoruz. Acil durumlarda hem taksici hem de müşteri panik butonu sayesinde emniyetle irtibata geçiyor. Ayrıca müşteriyi iTaksi uygulaması vasıtası ile bulundukları yerden kolayca alabileceğiz. Teknoloji artık tüm taksilerde.

POLİSE VE ZABITAYA GÖREV ÇAĞRISI

Turizm bölgelerindeki güvenliği sağlama noktasında kronikleşmiş bir sorunumuz var. Bu sorunu çözmek için de kolluk kuvvetlerine ihtiyacımız var. Oradaki yapı çözülmeden çalışmaların hepsi yetersiz kalıyor. Bu sebepten polisi ve zabıtayı göreve davet ediyoruz. İstanbul’un genelindeki taksicilerin artan hizmet kalitesiyle, fark yakın zamanda hissedilecek.

En büyük sıkıntı: Araba ruhsatlı, mal sahibi akredite fakat şoförler kendi aralarında araç değiştirince bundan diğer şoförün de, mal sahibinin de, devletin de haberi olmuyor. Sistem kart okuma sistemi olduğu için taksi bir başka şoföre verildiğinde sistem çalışmayacak, kamera açılmayacak ve bir kaçak olduğu ortaya çıkacak. Bu sadece mal sahibini değil hem devleti hem de müşteriyi memnun edecek. Çünkü bizim yaptığımız tespitlerde müşterilerin şikayetleri en çok ‘beni yakalayamazlar’ diye düşünen şoförden geliyor.

Şoför havuzu ve taksici ehliyeti diye projelendirdiğimiz çalışmalar yakında hayata geçmiş olacak. Burada toplu taşıma aracı sürücü belgesi uygulaması başlayacak ve bu peşinden şunu getirecek: Bir şoför üç kez aynı hatayı yaparsa toplu taşıma araçlarında çalışamaz hale gelecek. Bu devrim niteliğinde bir karar. Şoförler o kartı kaybetmemek için dikkatli hareket edecek.

TURİSTLERİ BEKLEYEN TAKSİCİLER SORUNU ODAMIZI AŞTI…

• Turist popülasyonunun yoğun olduğu bölgelerde özellikle turistleri almak için bekleyen kötü niyetli taksicilerle ilgili yaptırımlarınız nelerdir?

Bu konuyu iyi irdelemek lazım. Onlar yolcunun yabancı olmasından dolayı şikayet edemeyeceğini düşünerek turist bekliyorlar. Bu kişiler 200-300 kişiyi geçmeyen ve kesinlikle polis denetimi ile kontrol altına alınabilecek bir grup. Orada yapılan şey bir taksicilik hizmeti değil, dolayısıyla oradaki sorun bir asayiş sorunu. Bir mesleki hatadan değil, TCK kapsamına giren suçlardan bahsediyoruz. Bu kişilerin yalnız ve yaşlı turistleri özellikle tercih ettiği şeklinde de duyumlarımız var. Bunların sayıları da, yerleri de belli. Ama bu durum Odamızı aşan bir durumda.

Öncelikle biz bu kişilerin taksici olduğunu kabul etmiyoruz ve aramızda barındırmamak yolunda çaba sarf ediyoruz. Bu kişilerin plaka bilgileri bizlere ulaştırıldığında kendileri ile ilgili şikayetleri hem İBB Beyaz Masa ile hem de üst kuruluşumuz olan İSTESOB Disiplin Kurulu ile paylaşarak kendilerine ceza yazılmasını sağlıyoruz. Ancak yine de belirttiğimiz üzere durum bir asayiş sorunu.

OLMAZSA OLMAZ PLAKA BİLGİSİ

• Herhangi bir sebeple bindiği taksiden şikâyeti olan turistlerin bu şikâyetlerini otel çalışanları nasıl değerlendirmelidir? Bildirim yapılması gereken kurum ve kişiler kimlerdir?

Uzun süreden beri bu iletişim kanalının doğru işlemesi üzerine bir çalışma yürütüyoruz. Bizden önce Oda’da müşteriye verilen böyle bir hizmet söz konusu değildi. Oda olarak bizim bir yaptırımımız olmamasına rağmen taksici ile müşteri arasında bir köprü vazifesi görüyor ve sorunların çözülmesine yönelik çalışmalar yapıyoruz.

Bizim olmazsa olmazımız plaka bilgisi. Plaka bilgisini almadığınız sürece ne yaparsanız yapın şikayetçi olduğunuz kişiyi bulamayız. Ama plaka bilgisi olan kişiyi de bulamamamız söz konusu değil.

Plaka bilgisini ve sorunu 444 15 23 numaralı şikayet hattımız veya www.iteo.org.tr adresli internet sitemizde teşekkür ve şikayet bölümümüzden bizimle paylaşabilirler. Sorunlar bizimle paylaşılmaz sadece kişiler arasında konuşma olarak kalırsa sonuç bulamayız. Otel görevlilerimizden istirhamımız bilgileri net olarak alarak ivedilikle bizlerle paylaşmalarıdır. Kaldı ki bu yollarla bizlere ulaşan pek çok turistimizin sorununu ülkelerine dönmeden çözmüş, unuttukları eşyalar varsa kendilerine teslim etmiş bulunmaktayız.

İTAKSİ SORUNLARI YÜZDE 99 ÇÖZECEK

• Özellikle kısa bir süre için İstanbul’u ziyaret eden turistlerin şikayetlerinin hızlı ve etkili bir şekilde ele alınabilmesi için mevcut imkanlar nelerdir? Bu imkanları geliştirmek için neler yapılabilir?

Hızlı hareket etmek durumundayız. iTaksi sistemi devreye girdi. Akıllı telefonlarla sistem daha hızlı çalışır halde. Bu sistem sadece müşteri bulmak amacı ile kullanılmayacak. Aracın kim tarafından kullanıldığı hangi güzergaha gittiği bilgileri tespit edildiği için otomatik olarak güvenlik sorunu da ortadan kalkmış olacak. Sistem aktif olarak hizmet verdiğinde iddia ediyorum sorunlar yüzde 99 azalacak. Çok güzel ve güvenli bir taksicilik geliyor. Gerçekten helalin haramın en bariz şekilde ayırt edilebildiği, düzgün bir sistem geliyor. Değerli müşterilerimizin bizlerin de 24 saat boyunca günde 1,5 milyon kişiyi bir yerden bir yere ulaştırdığımızı bilerek anlayışını ve güler yüzünü bizden esirgememesini rica ediyorum.

KALABALIK GEZEN ORTADOĞULU AİLELER VE TAKSİCİLER

• Özellikle kalabalık aileler olarak gezen Ortadoğulu aileleri taşımada mevcut araç modelleri yetersiz kalıyor mu? Kalıyorsa bu ihtiyaca cevap verecek düzenlemeler yapıldı mı?

Kesinlikle bu ihtiyacı çok önceden gördük ve tespit ettik. Hatta yeni bir araç modeli oluşturulması noktasında üç yıl önce teklifimiz ile alınmış bir karar da var. Özellikle ‘aile tipi araçları İstanbul’daki mevcut taksiler içerisinden oluşturmamız lazım.’ diye girişimlerimiz var. Bunların fiyat tarifesinin sarı taksilerimize oranla biraz daha yüksek olmasını önerdik. Karar İBB’den çıktı ancak maalesef bu sisteme giren taksici meslektaşımız olmadı. Teşvik az olduğu için lüks araçların giderleri düşünülerek fiyat oranı yükseltildi. Artık aile tipi aracı taksi yapan meslektaşımız yüzde yüz farklı tarife ile çalışabilecek. Elbette ki tüm araçların aile tipine dönüşmesi söz konusu olmaz ama piyasa kendi ihtiyacı doğrultusunda dönüşüme etki edecektir. Meslektaşlarımızın bu alanı değerlendirmesi, büyük araç ihtiyacından korsan oluşumlara kaptırdığımız müşterilerimizi bize getirecektir. Şu anda İstanbul’da Türkiye’nin ilk turkuaz taksisi yüzde yüz elektrikli Tesla hizmet veriyor ve büyük rağbet görüyor. Yakında aile tipi taksilerimiz de müşterilerimize hizmet vermeye başlayacak.