Yılbaşında Viyana’da olmak için üç iyi neden

Last Updated on 9 Kasım 2017 by Yaşar Çelik

Noel küreleri, bal mumundan yapılan mumlar, sıcak şarap, bisküviler ve bir sürü orijinal hediyeliklerin yanı sıra sergiler ve Stubentor şehir kapısının etrafında yeni oluşan gurme semti ile Viyana yılbaşı için oldukça davetkar bir seçenek olarak sizi bekliyor…

2018’in ilk yarısında ihtişamlı Viyana sergileri

Modern Viyana Kültürü, akvarel resim ve porselen sanatı, Man Ray ve Keith Haring ile ilgili göz alıcı sergiler: 2018’in ilk yarısında Viyana’daki en önemli sergilere kısa bir bakış. Viyana 2018 yılında Güzellik ve Uçurum. Klimt.Schiele.Wagner. Moser. sloganıyla modern kültürün savunucuları ve ortak ölüm yılı 1918 olan dört büyük sanatçısını anmaya hazırlanıyor. Ressamlar Gustav Klimt ve Egon Schiele, mimar Otto Wagner ve evrensel sanatçı Koloman Moser 1900`lü yıllarda Viyana’da kalıcı izler bıraktı. Bu büyük sanatçılar önümüzdeki yıl çok sayıda sergiyle anılacaklar.

Viyana Noel pazarları

Noel küreleri, bal mumundan yapılan mumlar, sıcak şarap, bisküviler ve bir sürü orijinal hediyelikler: Viyana’nın bayram şenlikleri için aydınlatılmış sokaklarında hem Noel öncesi hem de Noel pazarlarında gezmek Noel ruhunu adeta yaşatıyor.
Takvim Aralık’ı gösterdiğinde Viyana’da 20 kadar büyük Noel öncesi pazar (Adventmarkt) kuruluyor. Yaklaşık 1.000 standın açıldığı pazarlarda, çok sayıda yardım toplama stantları ve punç kulübeleri de bulunuyor.

Geleneklerine bağlı Viyanalılar, Belediye Binası’nın önünde açılan ve şehrin en büyük Noel öncesi pazarı olan Wiener Weihnachtstraum am Christkindlmarkt ya da Freyung meydanındaki Altwiener Christkindlmarkt pazarlarını ziyaret eder. Schönbrunn şatosu önündeki Kultur- und Weihnachtsmarkt ile Belvedere şatosunun önünde ve Maria-Theresia meydanında kurulan Noel köyleri (Weihnachtsdörfer) ise Avusturya’nın imparatorluk döneminin görkemini tekrar yaşatıyor.

Güzel el sanatları arayanlar Karlsplatz meydanındaki Art Advent – Kunst & Handwerk am Karlsplatz, Spittelberg’deki Weihnachtsmarkt am Spittelberg ve Adventmarkt Am Hof pazarlarında aradıklarını bulabilirler. Tasarım meraklıları ise müzeler semtindeki WeihnachtsQuartier im MuseumsQuartier tezgahlarını inceleyebilir, gurmeler ise Mahlerstrasse‘de ve Haas & Haas çay evinin iç avlusunda kurulan Noel öncesi pazarlarını dolaşabilirler.

Prater’de dev dönme dolabın bulunduğu Riesenradplatz meydanındaki Wintermarkt ise canlı müzik de içeren renkli bir eğlence programı sunacak. Viyana’nın müzeler semtindeki Winter im MQ etkinlikleri ise olağanüstü düzenlenmiş kış manzarasıyla, sanatsal ışık düzenleriyle ve daha pek çok gösterişli süslemeyle farklı türden bir Noel öncesi atmosfer sunacak. Viyana’nın tüm Noel öncesi pazarlarının ortak özelliği ise, zengin bir ürün yelpazesinin yanında baharatlı çay (Gewürztee), sıcak çikolata (Trinkschokolade), sıcak şarap ve punç gibi sıcak içecekler, enfes yemekler, tatlı ve şekerlemeler sunmalarıdır.

Gurmeler için merkezi bir semt

Viyana‘nın Stubentor şehir kapısının etrafında yeni bir gurme semti oluştu: Burada ülkenin en iyi restoranı, şık bir müze lokali, nezih bir tasarım mağazası ve bir meze dükkanı yer alıyor. U3 metro hattının Stubentor istasyonu gurmeler için iyi bir durak. Bu metro istasyonu etrafında, merkezi olduğu halde sakin ve Viyana’nın en zengin çeşitliliğine sahip gurme semtlerinden biri oluşmuş durumda. Yeni açılan mekânlardan biri de Juan Amador’un Viyana’daki ikinci lokali. Amador‘s Wirtshaus & Greisslerei adlı restoranıyla iki Michelin yıldızı birden (Main Cities of Europe 2017) kazanmış olan Alman yıldız şef, yeni lokali Kitch Grill & Bar by Juan Amador ile Casual Fine Dining olarak adlandırılan rahat ortamlı gurme restoranı ve uluslararası mutfak konseptlerine yaslanıyor. Menüde ağırlık merkezini lüks mangaldan et ve balık yemekleri oluşturuyor. Yakındaki tarihi Dominikan burcunda ise (Dominikanerbastei) gurmeler için ilginç adresler bulunuyor. Bunların en başında Viyana’nın istisnai şefi Konstantin Filippou’nun kendi adını taşıyan lokali (1 Michelin yıldızı) ve yine ona ait olan Bistro O boufés geliyor. Onun çaprazında ise seçilmiş ürünler sunan, nezih bir tasarım ve meze ürünleri lokali olan Marco Simonis Bastei 10 bulunuyor. Burada organik fırın ekmeği, ev yapımı kekler, iyi şaraplar, şık mutfak aksesuarları ve leziz yiyecekler satılıyor.

Stubentor semtinin büyük müzesi MAK – Avusturya Uygulamalı Sanat / Günümüz Sanatı Müzesi, görmeye değer eşsiz koleksiyonlarının yanında, bir de restoran barındırıyor. Salonplafond restoranı, göz zevkinize hitap eden bir iç dekorasyonda leziz bir mutfak sunuyor. Ayrıca yeşillikler içinde bulunan iç avludaki restoranı ile de şezlonglarda keyifli vakit geçirebilirsiniz. Stubentor gurme semtinin restoranlarını iki harika kafe tamamlıyor. Bunlardan Café Englaender klasik Viyana kahvehanesinin havalı bir hali. Rahat atmosfer ve mükemmel mutfağın yanında, kahvaltıdan akşam içkisine kadar her şeyi bulabilirsiniz. Café Prückel ise günümüze kadar varlığını sürdüren az sayıdaki Ringstrasse kafesinden biridir. Oswald Haerdlt’in 1950’li yıllara ait orijinal düzenlemesiyle, Ring ve şehir parkı manzaralı bahçe masalarıyla eşsiz bir keyif sunuyor.

Yine bu park içerisinde Avusturya’nın tartışılmaz en iyi restoranı Steirereck im Stadtpark bulunuyor. Steirereck, 2017 yılında iki Michelin yıldızı birden aldı ve halen “Dünyanın 50 En iyi Restoranı” listesinde 10. sırada yer alıyor. Ünlü restoran, ayrıca şehir parkında Meierei im Stadtpark adıyla biraz daha ekonomik bir şube daha işletiyor. Ayrıca ünlü şef Silvio Nickol’a ait Palais Coburg’a ait gurme restoran da Viyana’nın bu gurme semtinin yıldızları arasında. Bu lüks restoran da 2017 yılının Michelin rehberinde 2 yıldıza layık görüldü.

www.wienermoderne2018.info
https://b2b.wien.info