Turizm yatırımları krize rağmen rekor kırdı!

300 Yeni Otel Geliyor

Last Updated on 11 Ocak 2020 by Yaşar Çelik

TÜİK’in ‘Yapı İzin İstatistikleri’ne göre yapı ruhsatı verilen turistik bina sayısında yüzde 43 artış gerçekleşti. TOBB Türkiye Turizm Meclisi Başkanı Osman Ayık, ruhsat verilen binaların ne zaman işletmeye açılacağının önemli olduğunu vurguladı.

Yapı ruhsatı verilen otel ve benzeri bina sayısı bu yılın ilk 9 ayında 2016 rakamlarını geride bırakarak bin 132’ye yükseldi. 2015 yılına göre artış oranı yaklaşık yüzde 43 oldu.

Habertürk’te yayınlanan habere göre Eylül sonu itibarıyla ruhsat verilen binaların bin 1 tanesi özel sektör yatırımlarından oluşurken, devlet yatırımları 126, yapı kooperatifi yatırımları 5 olarak kayıtlara geçti.

32 MİLYON TURİST, 22 MİLYAR DOLAR GELİR BEKLENTİSİ VAR

TOBB Türkiye Turizm Meclisi Başkanı Osman Ayık, 2014 yılının 40 milyon ziyaretçi ile turizm açısından en önemli yıl olduğunu belirtirken bu yıl 32 milyon civarında ziyaretçi ve yaklaşık 22 milyar dolar gelir beklediklerini açıkladı.

“2018’DEN ÜMİTLİYİZ”

Osman Ayık konuşmasının devamında “Sektör açısından 2015 ve 2016 yılları sıkıntılı geçti. Buna karşın 2018 yılının bu yıldan daha iyi olacağı konusunda ümitliyiz” dedi.

TESİS YAPILANMASI İÇİN CİDDİ PLANLAMA LAZIM

Otel ve benzeri tesislere bu yıl verilen yapı ruhsatlarının söz konusu yatırımların tamamlandığı anlamını taşımadığına işaret eden Ayık, “Türkiye’nin turizm konusunda çok ciddi bir kapasitesi var. Nereye, ne tür tesisler yapılacağı konusunda ciddi bir planlama lazım. Bugün itibarıyla Antalya, İstanbul gibi illerde ihtiyaç olmayabilir ama Van, Diyarbakır gibi yerlerde yeni yatırım ihtiyacı doğabilir” dedi.