Turizmciler 2018’i iyi analiz etmeli!

Last Updated on 27 Aralık 2017 by Turizm Günlüğü

Turizm sektörünün görüntüsünü değerlendiren Club Flipper Genel Müdürü Hüseyin Softa, “Biz turizmciler ve Bodrum turizmcileri 2018’de umudu da sıkıntıları da iyi analiz edip çok daha tedbirli bütçeler, alternatifli, geniş yelpazeli satış pazarlama politikaları ve iyi tanıtımlarla rekabeti yakalamalıyız” dedi.

Bodrum’un marka isimlerinden Club Flipper Genel Müdürü Hüseyin Softa, turizmdeki ve Bodrum’daki gelişmeleri turizm yazarı Halil Öncü’ye değerlendirdi.

Turizmin son iki yılda üçte bir oranında küçüldüğünü dile getiren Softa, dünyada birçok turizm ülkesi büyümeye devam ederken ülkemizin gerek dış politika sorunları gerek terör etkisi ve güneyimizdeki savaşlar bu küçülmenin başlıca etmenleri olduğunu söyledi.

TURİZMCİ KAÇIYOR SIKINTI BÜYÜYOR

Türkiye’ye gelen 20 milyon civarı turist ve yaklaşık 20 milyar dolar gelirin beklentilerin altında olduğunu ayrıca turizm çalışanların ise işsiz kalmasının çok üzücü olduğunu belirten Softa, “Ekonomi ve istihdamdan bahsederken, İspanya Fransa gibi ülkeler turizm gelirinde 100 milyar doları aştı. Yunanistan da sezonda boş yatak bulunmuyor. Bizde ise durum tam tersi. Söylediğim sorunlara bir de turizm iyi değil diyerek sektörden kaçan yatırımcıları eklersek sıkıntının boyutunun nerelere ulaştığı daha net görülür” diye konuştu.

THY REKABET GÜCÜYLE HER ÜLKEDEN TURİST SAĞLAYABİLİR

Sıkıntılı ve sorunlar arasında 2018 sezonuna hazırlandıklarını belirten Hüseyin Softa, bugüne kadar yaşanan gelişmelerin sektör için umut ışığı olduğunu söyleyerek “Rusya pazarının eski günlerine dönmesi hatta artması bekleniyor. Avrupa pazarı ülkeleri başta İngiltere ve Almanya olmak üzere ülkemize turizm açısından olumlu bakmakta. Her ne kadar 7 Avrupa hava yolu şirketi ülkemize uçuşu kaldırsa da THY rekabet gücü ile bu ambargoyu kırdı ve her ülkeden uçuş yaparak turist gelişini sağlayabilecektir. Diğer şirketlerde THY ile rekabet edemeyeceğinden onlarında yeniden uçuş yapacağını düşünüyoruz” dedi.

Club Flipper Genel Müdürü Hüseyin Softa

AVRUPALI GÜVEN DUYUYOR

Konuşmasının devamında terör saldırıları ve güvenlik konularından bahseden Softa, bu alanlarda Türkiye’nin ilerleme kaydettiğini ve Avrupa ile ilişkilerimizin az da olsa düzeldiğini söyledi.

Bu faktörlerin Türkiye turizmi için olmazsa olmaz olan Avrupalı turisti yeniden kazanmanın önemine değinen Hüseyin Softa, şöyle devam etti: “Olumsuzluklara neden olan sıkıntıları sıralarken görüyoruz ki en önemli neden Avrupalının ülkemize güven duyması. Bu anlattıklarıma birde iyi tanıtım çabaları eklemeliyiz. Nitekim bu doğrultuda TÜROFED başkanı Osman Ayık, şubat ayından itibaren doğrudan Avrupalı turistin algısına hitap edecek birebir tanıtım kanalları kuracağımız ve tüketiciye dokunacağımız bir strateji izleneceğinin bilgisini verdi. Bu iyileşmelerden ümidimiz ise 2018’de yüzde 25 oranında artış sağlayabileceğimiz şeklindedir.”

2018’DE ÇOK DAHA TEDBİRLİ OLMALIYIZ

Tüm bu olumlu gelişmelere ek olarak sektörü bekleyen olumsuz gelişmelere de gebe kalabileceğini söyleyen Softa, “Dikkatten kaçmaması gereken oluşumlarda bu çerçevede çok önemli. ABD-Kuzey Kore gerilimi, Katalonya’daki bağımsızlık hareketleri, Almanya’daki koalisyon sıkıntıları ve küresel ekonominin 2018 seyri gibi pek çok konu bizlerin çok daha tedbirli olmasını gerektiriyor” dedi.

İÇ PAZAR TEHLİKELİ SİNYALLER VERİYOR

Başka bir gerçeğin de turist sayısı arttığında bile gelirin düştüğünü kaydeden Softa, finansal tabloların da dikkatli hazırlanmasının önemine dikkat çekerek “Bunlara birde tüketici güven endeksinin yüzde 3 gerilemesi enflasyonun ve işsizliğin çift hanelerde olmasını eklersek iç pazarında tehlike sinyalleri verdiğini görürüz” dedi.

İYİ TANITIMLARLA YÜZDE 30 ARTIŞ YAKALAYABİLİRİZ

Hüseyin Softa konuşmasını “Biz turizmciler ve Bodrum turizmcileri 2018 de umudu da sıkıntıları da iyi analiz edip çok daha tedbirli bütçeler, alternatifli, geniş yelpazeli satış pazarlama politikaları ve iyi tanıtımlarla yüzde 25-30 oranlarında artışı yakalayabileceğimizi umut ediyoruz. 2018 hepimiz için ülkemiz ve turizmimiz adına çok güzel bir yıl olmasını diliyorum” diyerek bitirdi.