Avrupalıların yerini Körfez turistleri doldurdu

Last Updated on 4 Ocak 2018 by Yaşar Çelik

Geçtiğimiz yıllarda meydana gelen siyasi gerilimler Türkiye turizmini düşüşe geçirmiş ancak Ortadoğulu ve Rus turistler sayesinde 2017’de toparlanma sürecine girilmişti. AB ile Türkiye arasındaki buzlar ise hala erimedi. Avrupalı turisti ne zaman kazanacağız?

2016 yılında yaşanan saldırılar ve darbe girişimi ardından düşüşe geçen turizm sektörünün yeniden canlandığını yazan İngiltere kaynaklı Financial Times gazetesi, Türkiye’ye henüz gelmeyen batılı turistlerin boşluğunu Rus ve Ortadoğuluların doldurduğunu yazdı.

2014 yılında 36 milyon turist sayısıyla rekor kıran Türkiye’nin 2016’da turist sayısının 25 milyona düştüğünü ve ardından 2017’de tekrar 32 milyona ulaştığını yazan Financial Times gazetesi, “Canlanma, terörizm tehdidinin azalmasını takiben gerçekleşti. Turistler çabuk unutuyor gibi görünüyor” ifadelerine yer verdi.

Türkiye ve Avrupa arasındaki siyasi ilişki hâlâ gergin olduğunu ve Avrupalı turistin Türkiye’ye henüz gelmediğini de belirten gazete şunları yazdı: “Onların şezlonglarından boşalan yerleri Körfez ülkelerinden gelen turistler doldurdu. Rekor sayıda İranlı turist de gelenler arasında. Bu yeni turist havuzunu ve zayıf kuru düşünürsek, oteller ve restoranlar indirimleri terk edebilir.”