İzmir’e direkt uçuşa: THY’den ret, Lufthansa’dan olumlu yanıt!

Lufthansa'nın Türkiye Genel Müdürü Kemal Geçer ve ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler

Last Updated on 4 Ocak 2018 by Yaşar Çelik

İzmir’e direkt uçuş isteklerine Türk Hava Yolları’ndan olumlu yanıt alamayan Egeli turizmciler, yönünü Alman havayolu şirketi Lufthansa’ya çevirdi.

Adnan Menderes Havalimanı’nın hub (aktarma merkezi) ilan edilmesi talebinde ısrarlı olduklarını söyleyen ETİK Başkanı Mehmet İşler, “İzmir yeterince tanıtılmıyor. Bu nedenle THY’nin yaptığı haksızlığı gidermek için Lufthansa ile arayışımızı sürdüreceğiz” dedi.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu toplantısı Four Points by Sheraton İzmir Otel’de düzenlendi. Toplantıya ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ve Lufthansa’nın Türkiye Genel Müdürü Kemal Geçer katılım gösterdi.

Toplantıda bir konuşma yapan ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan, katma değer yaratan turizm sektöründe konaklama ve ağırlamanın yanı sıra ulaşımın çok önemli olduğunu vurgulayarak “Direkt uçuşlar turizm sektörü için önemli. Kentimizin nüfusu 5 milyon ama elimizde 10 milyon varışı ağırlayacak havaalanı, turizm alt yapısı, konaklama tesisi varken direkt uçuş yok” diye konuştu.

“DİREKT UÇUŞLAR OLMADIĞI İÇİN SAĞLIK TURİZMİNDE KAYBEDİYORUZ”

THY’nin Adnan Menderes Havalimanı’nı hub (aktarma merkezi) ilan etmesi ve direkt seferler koyması talebinde ısrarlı olduklarını dile getiren Mehmet İşler, direkt uçuşların özellikle sağlık turizmi ve otelciler için çok önemli olduğunu vurguladı.

THY nezdindeki girişimlerin sonuçsuz kalmasını eleştiren Mehmet İşler, “Kongre turizmini kaybettik. Sağlık turizmi vardı, onu da kaybediyoruz” dedi.

“BİZ YİNE ÖKSÜZ EVLAT KALDIK”

Direkt uçuş konusunu THY’ye götürdüklerini belirten İşler, kendilerine ‘Bu bir maliyettir, hesap işidir, her isteyene hub yapamayız’ dendiğini söyleyerek konuşmasının devamında şunları ekledi “Ama baktık ki Ankara hub ilan edildi, dört ülkeye, sekiz şehire direkt uçuşlar kondu. Demek ki bunun maliyetle filan ilgisi yok. THY istediği gibi karar alabiliyor. İzmir bir sanayi ve turizm şehri, Ankara bürokrasi şehri. Biz yine öksüz evlat kaldık.”

“YOL HARİTAMIZA SUN EXPRESS’İ DE DAHİL EDECEĞİZ”

THY’nin yaptığı haksızlığı gidermek için Lufthansa ile arayışlarını sürdüreceklerini dile getiren Mehmet İşler, “Bir yol haritası çizecek, bu arayışa Sun Express’i de dahil edeceğiz. Bizim Lufthansa’nın 25 milyondan fazla müşteriye hitap eden sadakat programına nasıl entegre olacağımıza ilişkin bir çalışma yapmamız, proje geliştirmemiz gerekiyor. Lufthansa ile işbirliği yapabilmek için bir çalışma grubu oluşturacağız. Adım adım ilerleyeceğiz” dedi.

“İZMİR GEÇMİŞTE KENDİ KENDİNİ BALTALAMIŞ”

Lufthansa’nın İzmir uçuşlarının 1986 yılında başladığını, günümüzde İzmir – Münih yaz seferleri yapıldığını belirten Lufthansa’nın Türkiye Genel Müdürü Kemal Geçer, “Yaz sezonundaki İzmir uçuşlarımızı kışın da sürdürmek isterdik. Ancak, talep yetersiz olduğu ve yolcu kapasitesinde darlık yaşadığımız için kışın hiç uçak koyamıyoruz. Sizler bu konuda bastırırsanız konulabilir” dedi. Geçmişte İzmir-Münih dışında başka çıkışlar da verildiğini söyleyen Geçer, “O zaman İzmir’e uçak istenmiş, ama insanlar yine İstanbul’dan uçmuş. Dolayısıyla kendi kendini baltalamış İzmir” diye ekledi.

UÇUŞ PROGRAMINDA OLMAYAN DESTİNASYON BAŞTAN ELENİYOR

“Lufthansa grubunun eğer bir İzmir uçuşu varsa, kendi sadakat programı içinde müşterileri için bir opsiyon olacaktır İzmir. Ama uçuş programında İzmir yoksa otomatik olarak eleniyorsunuz” diyen Geçer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim Miles & More’da 25 milyondan fazla müşterimiz var. Bunlar sürekli puan toplayıp puanlarıyla bilet alan kimseler. Bunun dışında dünyanın bir çok noktasında anlaşmalı olduğumuz ve bir biletle dünyanın her yerinden her yerine, 600’den fazla noktaya bağlantı verebildiğimiz anlaşmalarımız var. United, Air Canada, ANA, AirChina, Singapur gibi havayollarının yolcu kitlesini ve sadık yolcularını göz önünde bulundurduğumuzda önemli bir potansiyel oluşuyor. Onlar içinde destinasyon olarak İzmir yoksa, bu şehir zaten baştan elenmiş demek oluyor.”

“İZMİR’E YOLCU AZALDIYSA İZMİR’E YOLCU ÇIKMADIĞI İÇİNDİR”

Lufthansa Türkiye Genel Müdürü Kemal Geçer’in destinasyon tanıtımı konusundaki uyarılarının dikkate alınması gerektiğinin altını çizen TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, “Lufthansa’nın İzmir’e uçuşu azaldıysa, İzmir’den yolcu çıkmadığı için değil, İzmir’e yolcu çıkmadığı, İzmir yeterince tanıtılmadığı için. İzmir’in hedef pazarlarda tanınmaması da önemli bir sorun” diye ekledi. İşler, yaptığı sunumun yanında ETİK Yönetim Kurulu Üyelerinin sorularını yanıtlayan Geçer’e teşekkür ederek ebru sanatı uygulanmış doğaltaşla oluşturulan bir plaket verdi.