Putin’in imzası Türk turizmcileri ikilemde bıraktı

Last Updated on 6 Ocak 2018 by Yaşar Çelik

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mısır’la direkt uçuşların yeniden başlamasını öngören kararnameyi imzalamasının ardından Alanyalı turizmciler ikilemde kaldı. Yüksek sezonda Türkiye için bir tehdit oluşturmayacağını belirten Alanyalı turizm profesyonelleri Mısır’ın yine de gözardı edilebilecek bir rakip olmadığı görüşünde.

2015’de yaşanan uçak krizi Rusya ve Mısır arasında gerilimlere neden olmuş ve seferler durdurulmuştu. Vladimir Putin, seferlerin başlamasına yönelik kararnameyi imzalamasıyla Rus tur operatörlerinin Mısır tatili satmalarındaki engeller kalktı.

MISIR KARARI RUS PAZARIMIZI TIRAŞLAYABİLİR

İki ülke arasında uçuşların yeniden başlamasıyla Rusya’dan gelecek turist sayısının etkileneceğini belirten Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu’na göre Mısır ciddi bir rakip.

Mısır ile Rusya arasında yaşanan olayın Türkiye-Rusya uçak krizin birkaç gün öncesinde yaşanmış olduğunu hatırlatan Mehmet Dahaoğlu, “Mısır uçuşları yasaklandığında bizler nasıl heyecanlandıysak, şimdi de buruk bir havadayız. Şu an için tek sevindirici olan şey, sadece tarifeli seferlere izin çıkması. Net rakamları sezonda görecek olsak da, Rus pazarını biraz tıraşlayacak bir gelişme” dedi.

YÜKSEK SEZONDA KOLAY KOLAY RAKİBİMİZ OLAMAZ

Kendi iklimlerinden dolayı daha çok deniz, kum, güneş turizmini tercih eden Rusların kış döneminde Türkiye’nin güneyine oranla daha uzun süre sıcak olan Mısır’ı seçeceğini belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Suat Çavuşoğlu, Mısır’ın yüksek sezonda Türkiye’nin kolay kolay rakibi olamayacağını ancak yine de bu durumdan hiç etkilenilmeyeceği anlamına gelmediğini söyledi.

MISIR İLE TÜRKİYE’NİN YÜKSEK SEZONLARI ÇAKIŞMIYOR

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sili ise yaşanan bu gelişmenin Rus turistlerin Türkiye’ye gelişini belirli bir oranda etkileyeceğini söyledi.

Daha önce Mısır pazarı açıkken de iyi rakamlara ulaştıklarını belirten Burhan Sili, “Yine aynı rakamları alırız diye düşünüyorum. Antalya’nın Rusya’da bilinirliğinin yanı sıra bir de Mısır ile Türkiye’nin yüksek sezonları çakışmıyor. Bizim yüksek sezon olarak tabir ettiğimiz Haziran itibariyle başlayan ve Ekim ayına kadar devam eden dönemde Mısır aşırı sıcaklarla boğuşuyor ve yoğun rağbet görmüyor. Rusya pazarında kırılan rekor 2018’de de kırılır ancak çok daha düşük oranda artışlarla kırılır. Yani kârdan zarar ettirir” diye konuştu.

KAYNAK: Yeni Alanya