Çin-Türkiye turizmi için 2018 milat olabilir!

Ligarba Turizm Genel Müdürü İrfan Karslı

Last Updated on 12 Şubat 2018 by Yaşar Çelik

Türk-Çin turizm ilişkilerinde bu yılın yeni bir milat olmasını bekleyen turizmciler, üst gelir düzeyine sahip Çinli turistlere odaklanıyor.

2018 yılının Çin’de “Türkiye Turizm Yılı” olmasının Çin’den Türkiye’ye gelecek olan turist sayısını olumlu yönde etkilemesi bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı yıl boyunca Çin’de Türkiye’nin tanıtımı için bir dizi programlar düzenliyor. Bakanlığın yanı sıra turizmciler de Çin’de daha etkin olmak ve gelen Çinli turistlere daha iyi hizmet vermek için çeşitli çalışmalar yapıyor.

Türkiye’ye Çinli turist getiren önde gelen acentelerden Ligarba Turizm Genel Müdürü İrfan Karslı, Çin’de Türkiye Turizm Yılı olması nedeniyle bu yıl ciddi tanıtım çalışmaları yapıldığını hatırlattı. China Today dergisinin yeni sayısında yer alan habere göre İrfan Karslı, “2018, önceki yıllardan çok daha farklı olacak. Özel bütçelerle Çin’de Türkiye’nin tanıtımı için özel projeler gerçekleştiriliyor” dedi.

HEDEF ÜST PROFİL TURİST

Bu yıl Çin’de Türkiye algısının çok daha yüksek olacağını savunan Karslı, şunları söyledi: “Çinliler Türkiye’yi seven ve gelmek isteyen bir millet. Ülkemizde geçen yıllarda meydana gelen güvenlik problemleri nedeniyle bu istek azalmış olabilir ancak yeniden canlanacaktır. 2017 yılı boyunca Türkiye’de herhangi olumsuz bir olayın yaşanmaması Çinlileri tekrar bize yönlendirecektir. 2015 yılının yarısına kadar ülkemize gelen Çinli turist sayısında ciddi oranda artış gerçekleşmişti. Sonraki dönemde yaşananlar nedeniyle ne yazık ki ivme düştü. 2015’in ikinci yarısı ve 2016 yılı Çinli turist açısından bizim için kayıp dönemler oldu. Geçen yıl ise duraklama dönemi olarak geçti, Türk turizmciler Çin’de ülkemizin turizm algısını sıcak tutmak amacıyla ciddi promosyonlar yaptı. Örneğin milli havayolumuz Türk Hava Yolları, Çin’deki uçuşları için öyle fiyatlar verdi ki iç hat uçuşlarından bile ucuza geldi. THY ve Türk acenteler Çin’de, düşük fiyat politikası uygulayarak talebi arttırmaya çalıştı. Dolayısıyla 2017 Çin’den düşük bütçeli grupların geldiği bir yıl oldu. Ancak turizmciler olarak bizim asıl beklentimiz elbette bu değil. Bizim amacımız bu yıl ve gelecek yıllarda Çin’deki üst düzey turist profilini ağırlamak. Ülkemizi bir tarih ve kültür destinasyonu olarak pazarlarken kaliteli hizmet alınabilecek uygun fiyatlı bir turizm ülkesi olarak da lanse etmek istiyoruz.”

TÜRK TURİZMCİLER SEFERBER

2018 boyunca Çin’de yapılacak tanıtım çalışmalarının aslında yeni bir başlangıç olacağını belirten Karslı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çin-Türkiye turizm ilişkilerinde ilk adım 2001 yılında atılmıştı, işte bu yıl da benzeri yeni bir süreç başlayacak. Benim en büyük temennim iki ülke arasındaki turizm ilişkilerinin yeniden inşası için 2018’in milat olması. Çin’deki tanıtım çalışmalarımızın bu yıldan sonra artarak devam etmesini diliyorum. 2018’deki bu yeniden yapılanma yılında başta rehber, acente, otel, turistik tesisler olmak üzere turizmin tüm bileşenlerinin Çinli turist için hazır olması gerekir. Çinli turistleri en iyi şekilde ağırlamak için seferber olmalıyız. Bunu hakkıyla başarabilirsek ülkemizden memnun ayrılacak her Çinli turist, Türkiye için gelecek yıllara yatırım olacaktır. Biz bunu daha önce yaşadık, memnun olan Çinli turistlerden ciddi dönüşler aldık.”

SOSYAL MEDYAYA YOĞUNLAŞIYORLAR

Çinli turistler için bir destinasyonu tercih nedenlerinin başında güvenlik konusunun geldiğinin altını çizen İrfan Karslı, Türk turizmciler olarak öncelikle ülkemizin güvenli olduğu algısını Çin’de yaymak için çalıştıklarını kaydetti. Karslı, “Öncelikle bunu başarabilirsek gerisi daha kolay gelecektir. Bunu yaparken uluslararası medya ve sosyal medyayı da etkin olarak kullanmalıyız” yorumunu yaptı.

Çinli turistlerin ülkemize geldiğinde beklentilerinin karşılanması için her türlü aksiyonu yaptıklarını vurgulayan İrfan Karslı, “Ülkemiz bir tarih ve kültür destinasyonu, buna Çin’in sosyal medyasında geniş olarak yer verilmesinin bize geri dönüşü olumlu olacaktır” diyerek şunları kaydetti: “Örneğin Ligarba Turizm olarak tüm tur araçlarımızda WIFI var. Çünkü biliyoruz ki Çinliler interneti ve sosyal medyayı yoğun ve etkin kullanıyor. Ülkemizdeki gezileri boyunca çektikleri fotoğrafları sosyal medyalarında anında yayınlayabilmelerini sağlayabilmek için bu imkanı koyduk.”

ÇİNCE BİLEN REHBER SAYISININ ARTMASI ŞART

Çinliler yabancı dil bilse bile kendi dilinde hizmet almayı öncelikle tercih ettiğini sözlerine ekleyen Karslı, rehberlerin görevinin işte bu yüzden çok önemli olduğunu savundu. “Türkiye’de Çince bilen turist rehberi sayısının artması şart” diyen Karslı, rehberlerin tarihle ilgili bilgisinin de çok iyi olması ve bunu Çince olarak çok iyi aktarması gerektiğine dikkat çekti. Karslı “Bu yüzden açılan bu Çince kurs çok önemli. Rehberler gezdirdikleri yerleri ders çalışır gibi çalışmalı, Çinli turistlerin her türlü sorusuna yanıt verebilmeliler” dedi.

1,5 MİLYON ÇİNLİ TURİST HAYAL DEĞİL AMA…

Çin’de yurt dışına tatile çıkan turistlerin yüzde 10’unun bile 1.3 milyon turist anlamına geldiğini, bu yüzde 10’luk kesimi ülkemize çekmeyi istediklerini aktaran Karslı, sözlerini şöyle tamamladı: “1,5 milyon Çinli turist bizim için hayal değil ama dersimizi iyi çalışmazsak hayal.” (Kaynak: China Today)