Swissotel’den Maçka Parkı ağaçları hakkında açıklama geldi

Last Updated on 24 Şubat 2018 by Yaşar Çelik

Günlerdir ‘Maçka Parkı’na dokunma’ protesto gösterilerine neden olan Swissotel, kullanma hakkına sahip olduğu ağaçlık bölge için İstanbul 4 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’na başvurdu.

‘Ağaç budama, taşıma, tescil, kesme, bakım’ konularında yapılan başvuruyu gizli oturumda değerlendiren komisyonun yer alan başlıklardan hangileriyle ilgili işlem yapacağı belirtilmedi.

Habertürk’ten Mehmet Demirkaya’nın haberine göre Maçka Parkı’nın bitişiğinde yer alan ağaçlık alandaki ağaçlar kesilme veya taşınma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

İBB, Swissotel’in kendisine ait olan araziyi 2010 yılında Anadolu Japan Turizm A.Ş.’ye satmış ancak ihale 201 yılında Danıştay tarafından iptal edilmişti.

Söz konusu tesisi ve araziyi 2032 yılına kadar kullanma hakkı bulunan Swissotel, bölgede yer alan ağaçlar için İstanbul 4 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’na başvurdu.

İNŞAAT YASAĞI VAR AMA AĞAÇ KESME YASAĞI YOK

Konu ile ilgili açıklama yapan İBB Meclisi’nin eski üyelerinden Yüksek Mimar Mehmet Yıldız, “Bizim dönemimizde plan değişikliğine inşaat yasağı koyduk. Planlarda değişiklik yapılmadıysa, başvuru oraya inşaat yapmak için olamaz. Ancak otel, bu taleplere izin aldığı takdirde kira sözleşmesine göre ormanlık alanda kendi hizmetinde alan kullanmak üzere ağaç kesebilir, sökebilir ya da budayabilir. İnşaat yasağı var fakat ağaç kesme yasağı yok. Kaldırılacak ağaçların yerlerine, otel müşterileri için hizmet alanları oluşturmanın önünde de engel kalmayabilir” şeklinde konuştu.

SWISSÔTEL THE BOSPHORUS, ISTANBUL BASIN AÇIKLAMASI- 24 Şubat 2018

“Bugün (24 Şubat 2018) günlük bir gazetede yer alan Swissôtel The Bosphorus, Istanbul bahçesinde bulunan ağaçların kesileceğine dair haber gerçeği yansıtmamaktadır.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma İl Müdürlüğü’ne yapılmış olan başvuru, bahçemizde tamamen kurumuş olan ağaçların kendilerine bildirimi ve her yıl yaptığımız rutin bakım ve budama işlemi için müsaade almakla sınırlıdır.

Çevreye olan kurumsal hassasiyetimiz en yüksek seviyede devam etmekte olup, kamuoyunda yanlış algıya sebep olan bu haber ile ilgili yasal haklarımızı koruduğumuzu saygılarımızla bildiririz.

Swissotel The Bosphorus İstanbul Yönetimi”