TÜRSAB’tan İTO seçimleri ve Galip Öztürk iddialarına yanıt

TOFED Yönetimi TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya'yı 22 Mart Perşembe günü makamında ziyaret etmişti.

Last Updated on 27 Mart 2018 by Yaşar Çelik

İTO 23. Komite seçimine TOFED ve TOF ile birlikte ortak listeyle girmek istediklerini belirten TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Bize ne Galip Öztürk’ün derneğinden? Biz tanımayız, etmeyiz. Herkes rahat olsun. Bizim kimseyle bir itişmemiz, özel bir işbirliğimiz de yok” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meslek Komiteleri seçimleri 9 Nisan 2018 Pazartesi günü yapılacak. Yolcu taşımacılığı şirketleri ve seyahat acentalarının yer aldığı 23. Komite için, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB), Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) ve Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) ile seçime ortak listeyle girme konusunda görüşmeler yaptığı iddiaları gündeme geldi. Gazetemize ulaşan bazı seyahat acentaları bu konudaki rahatsızlıklarını dile getirirken, TÜRSAB yönetiminden açıklama beklediklerini söyledi.

“TOFED ARACILIĞIYLA TÜRSAB LİSTESİNE SIZILMAK İSTENİYOR”

Turizmcilerin İTO’da güçlü bir şekilde var olması gerektiğini belirten seyahat acentası sahibi Murat Atasungur, “TÜRSAB yönetiminden, İTO 23. Komitede TÜRSAB’a yakışır bir liste bekliyoruz. Ancak kamuoyunda Metro Holding Onursal Başkanı Galip Öztürk’ün derneği olarak bilinen TOFED aracılığıyla TÜRSAB’ın listesine sızmak istediği yönündeki iddialar bizi üzüyor” dedi.  TOFED yöneticilerinin sağda solda, TÜRSAB yönetimi ile anlaştıklarını ve 9 kişilik komitede kendilerine 4 kişilik kontenjan verileceğini söylediklerini iddia eden Atasungur, “Acentalar olarak TÜRSAB’ın 23. Komite için oluşturacağı listeye Galip Öztürk’ün adamlarının alınmasını istemiyoruz. Galip Öztürk ile beraber anılmak TÜRSAB’ı lekeler. TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’dan bu konuda bizleri rahatlatacak bir açıklama bekliyoruz” diye konuştu.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya

TÜRSAB, TÜM KESİMLERİ KAPSAYAN ORTAK LİSTEDEN YANA

Konuyla ilgili Turizmgunlugu.com’a konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ise İTO 23. Komite seçiminde birleştirici bir rol oynamak istediklerini belirterek şunları söyledi: “TÜRSAB olarak İTO 23. Komite seçimleri için ortak liste yapılsın, her kesim burada temsil edilsin ve kimse dışarıda bırakılmasın istiyoruz. Bunun dışında başka bir amacımız da yok. TÜRSAB’da yeni bir dönem açtık, bu dönemde hiç kimse birbiriyle kavga etmesin ve ortak listeler yapılsın diyoruz. Sonuçta bir meslek örgütüyüz ve bütün meslektaşlarımızın çıkarı aynı. Karşı taraf diye bir şey yok. Seyahat acentalarının olduğu yerlerde mümkün olduğu kadar uzlaşma olsun istiyoruz. Uzlaşamadığımız yerde herkes kendi bildiğini yapar zaten. İTO 23. Komite seçimlerinde TÜRSAB olarak biz bir taraf değiliz. TOFED ya da TOF’un bizimle uzlaşması da gerekmiyor. Kendi istekleriyle geliyorlar. Bizim burada birleştirici bir rolümüz var, başka da bir rolümüz yok.

“HERKES RAHAT OLSUN, KİMSEYLE ÖZEL BİR İŞBİRLİĞİMİZ YOK”

Galip Öztürk’ün, TOFED aracılığıyla TÜRSAB’ın listesine sızmak istediğini iddia edenler TOF’un başkanı kim biliyorlar mı? TOF’un başında, yıllarca Metro Turizm’in CEO’luğu yapan Mustafa Yıldırım var. Millet bilmeden karnından konuşuyor! Bu anlamda iki derneğin de birbirinden farkı yok. Birbirileriyle didişmişler ve ayrı dernek kurmuşlar o kadar… Üstelik bize ne Galip Öztürk’ün derneğinden? Biz tanımayız, etmeyiz. Adamın otobüs şirketi ve binlerce otobüsü var, dernek kurmuş… Şimdi biz ne yapalım? Bunun bizimle hiçbir ilgisi yok. Herkes rahat olsun. Kimseyle bir itişmemiz de yok, özel bir işbirliğimiz de… Bizim söylediğimiz net… Biz birleşik, ortak bir liste istiyoruz. İTO 23. Komitede herkes temsil edilsin, hiç kimse birbiriyle kavga etmesin diyoruz. Hiç kimseye son gün masa başında hainlik yapacak halimiz yok. Biz her şeyi açık açık söylüyoruz. TOFED, TOF ve ilgili diğer derneklerle ortak liste konusunda oturur konuşuruz, birlikte hareket etmek için de elimizden geleni yaparız. Ama onlar diyorsa ki ‘Bunların olduğu listede biz olmayız’, ona ben bir şey söyleyemem. O zaman nasıl isterlerse öyle yaparlar. Bana sorsanız, ‘Bizim ne işimiz var bu seçimde… Bizim seçimimiz, birlik seçimi’ derim. Ama tabii İTO’da da olmakta fayda var. O yüzden diyoruz ki, ortak listeyle seçime girelim ve birleştirici olalım”.

TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin
TOFED: İTO SEÇİMLERİNDE TÜRSAB’LA BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ

TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin ise Turizmgunlugu.com’a yaptığı açıklamada, ertelenen TÜRSAB seçimleri öncesinde de birkaç kez görüştükleri Firuz Bağlıkaya ve Hasan Erdem’in seçime tek listeyle girmeleri konusunda çaba sarf ettiklerini belirterek şöyle konuştu: “Amacımız, seçimden sonra TÜRSAB yönetimiyle İTO Meslek Komitesi seçimleri için ortak hareket etmekti. Şu anda İTO 23. Komite seçiminde ortak hareket etme konusunda TÜRSAB’la hem fikiriz. Turizm ve seyahat hizmetleri konusunda birbirini tamamlayan iki sivil toplum örgütünün işbirliği yapması çok doğaldır. 9 kişilik komitede bize 4 kişilik kontenjan verilmesi için TÜRSAB’la anlaştığımız doğru değildir. Burada bir yanlış anlaşılma var. Daha önce Başaran Ulusoy ve ondan önceki dönemde de otobüsçülerle seyahat acentaları ittifak halinde İTO 23. Komite seçimlerine girdiğinde üye sayıları 5’e 4 gibi birbirine yakındı. Ancak sayı konusunda illa şu olacak diye bir önşartımız yoktur.”

“ŞAHISLAR ÜZERİNDEN BİR DEĞERLENDİRME YAPMAK YANLIŞTIR”

Galip Öztürk’ün, TOFED aracılığıyla TÜRSAB’ın listesine sızmak istediğini iddialarına da cevap veren İlgin, “Galip Öztürk seyahat hizmetleri açısından 80-90 tane seyahat acentası çalıştıran, Türkiye’de 8-9 tane otogar işleten büyük bir firmanın başkanlığını yapmış, halen de onursal başkanlığını yapan saygın bir işadamıdır. Metro Turizm olarak da İTO seçimlerinde aday değiller. Metro Turizm, Kamil Koç, Ulusoy, Varan Turizm, Pamukkale gibi birçok firmanın üye olduğu TOFED, büyük bir sivil toplum kuruluşudur. Galip Öztürk Bey de dahil tüm üyelerimiz bizim için kıymetlidir ve hepsine eşit mesafedeyiz. Galip Öztürk Bey’in TOFED’de diğer firma sahiplerinden farklı her hangi bir konumu yoktur. Dolayısıyla şahıslar üzerinden bu işbirliğini değerlendirmek yanlıştır. Geçmişte İTO’da birlikte hareket etme konusunda Başaran Ulusoy Bey ile her seçim döneminde görüştük. Birlikte listeler yaptık ama bu listeler son anda hep yolda değişti” diye konuştu.