Varoş turizmi İstanbul’da ilgi çeker mi?

İstanbul Beyoğlu Tarlabaşı...

Last Updated on 28 Mayıs 2018 by Turizm Günlüğü

30 yıldır gecekondu turizmi olarak nitelendirilen bu turizm çeşidi gezginlerin İstanbul’un kenar mahallelerini ziyaret etmesiyle ‘Türkiye turizminde yeni bir alan olarak yer bulabilecek mi?’ sorusunu düşündürmeye başladı.

Güney Afrika ve Meksika bölgesinde yaygın bir şeklide gerçekleştirilen bu turizm çeşidi eğer Türkiye turizminin gözüne girmeyi başarırsa yapılacak olan projelerle İstanbul’un Tarlabaşı, Hacıhüsrev ve Üsküdar Selamsız’daki Roman mahallesi gibi semtler bu turizm akımından ne kadar faydalanabilecek?

Bilgiustam.com’dan Semahat Göker’in akademik yayınlardan derlediği yazıya göre Türkiye’de her ne kadar bu alanda turlar düzenlense de bazı akademisyenler gecekondu turizmine olumlu bakmadığı ifade ediliyor. Bu turizm çeşidini savunanlar ise “yoksulluğu görmezden gelmenin bir çözüm yolu olmadığını ve turizm ile birlikte bunun üstesinden gelinebileceğinden” bahsediyor.

Dünya örneklerinde bu turizm çeşidinde gezginler ve araştırmacılar sadece bölgelerde yaşayan insanları gözlemlemiyor aynı zamanda burada yaşayan kişilerin yaşam standartlarını yükseltmek için neler yapılması gerektiğini de inceliyor.

Türkiye turizmi ise dünyanın Güney Afrika ve Meksika bölgesinin yaygın olarak gerçekleştirdiği bu gecekondu turizmini değerlendirecek mi?