Turizm Günlüğü’nden ‘Sezon Dosyası’

Turizm Günlüğü Dosya Konusu...

Last Updated on 21 Haziran 2018 by Yaşar Çelik

Turizm Günlüğü, 2018 sezonunun yansımalarını mercek altına alan bir dosya hazırlıyor. Bu dosyayla, sektördeki genel durumu değerlendirirken, sorunlar, çözüm önerileri ve ihtiyaçları da ortaya koyacağız. Görüş veren tüm turizmcilere şimdiden teşekkürler!

Otel genel müdürlerinin cevaplaması için hazırladığımız yeni dosya konumuzun soruları şöyle.

1. Bu yılki turizm rakamlarıyla ilgili görüşleriniz? Misafirlerin ortalama konaklama süreleri odabaşı gelir (oda fiyatı ve ekstra harcamaların ayrı yorumlandığı) misafir profilinin demografik dağılımı (milliyet, yaş, ziyaret sebebi vs) bunlarla ilgili sene başında yapılan planlamalar göz önünde bulundurulduğunda hedefler tutturuldu mu? Yılın geri kalanı için beklentiler hala geçerli mi yoksa aşağı ya da yukarı revizeler oldu mu? Olduysa planlamadan mı kaynaklı yoksa piyasa şartlarındaki değişimlerden mi kaynaklandı?

2. Turist sayısı ve turizm gelirini geçmiş dönemlere kıyasla nasıl değerlendiriyorsunuz?

3. Oda fiyatları hakkında ne düşünüyorsunuz? Otelinizi hak ettiği fiyatlara pazarlayabiliyor musunuz? Sizin standartlarınız da bir otelde başka bir ülkede konaklamak isteyen misafirler, diğer ülkelerde (Avrupa, Amerika ya da Asya, vs.) ne kadar farklı rakamlar öderler? Oda fiyatlarını Türkiye ile karşılaştırırsak ne gibi bir tablo çıkar?

4. Kurda oluşan hareketlilik gelirler tarafında sizi nasıl bir mali tabloyla karsı karşıya bıraktı? Ürün ve hizmetlerini yabancı para birimiyle satmanız ve harcamalarınızın ve maliyetlerinizin TL olması size bir avantaj sağlıyor mu?

Not: Soruların cevaplarını önümüzdeki hafta bize ulaştırmanızı, cevaplarla birlikte Otel Genel Müdürü’nün bir adet portre görselini ve otele ait birkaç fotoğrafı yasar.celik@outlook.com adresine yollamanızı rica ediyoruz.