TÜROFED: Booking.com açılsın, kaybeden Türk turizmi oluyor!

Last Updated on 23 Temmuz 2018 by Yaşar Çelik

Booking.com kapatılınca yerini mantar gibi çoğalan ‘merdiven altı’ sitelerin aldığını ve bu sitelerin pek çok mağduriyete yol açtığı gibi, ülke turizminin imajını da bozmaya başladığını söyleyen TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Taraflar bir araya gelsin, mevzuat düzenlensin, booking.com açılsın. Devlet vergisini alsın, sektör de parasını kazansın” dedi. 

Turizmciler, online rezervasyon sitelerini yasal konuma kavuşturacak ve kayıt altına alacak mevzuata ilişkin düzenlemelerin bir an önce yapılmasını istedi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, ciddi ve güvenilir sitelerin yerini alan “merdiven altı” sitelerin mağduriyetler yarattığına, ülke imajını bozmaya başladığına dikkati çekti. İşler, “Online siteler sorunu çözülmeli. Onların oyuna yeniden katılması, bize de iş yapma şansı ve ortamı yeniden sağlanmalı” diye konuştu.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) önceki yönetimi, birlik üyesi seyahat acentelerine karşı haksız rekabet yarattığını öne sürerek geçen yıl Mart ayında online rezervasyon portalı booking.com aleyhine dava açmıştı. Davanın görüşüldüğü İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi, booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerini tedbiren durdurma kararı vermişti.

Davalı booking.com, Türkiye’de yerleşik otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetin durdurulmasına ilişkin ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasını istemişti. Davanın görüşüldüğü İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi 26 Mayıs 2017 günü bu istemi ret etmiş ve varsa zararı belirlemek üzere bilirkişi raporu hazırlanmasını kararlaştırmıştı.

Davacı TÜRSAB’ın yeni Başkanı Firuz Bağlıkaya, 9 Temmuz 2018 günü bir televizyon programında yasal düzenlemeler yapıldıktan sonra booking.com ve benzer sitelerin yakın zamanda yeniden açılacağını açıklamıştı. Bu açıklamadan iki gün sonra, booking.com’un ihtiyati tedbir kararının mahkeme tarafından belirlenecek bir teminat karşılığında kaldırılmasını talep İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce ikici kez ret edildiği, bilirkişi raporunun mahkemeye henüz ulaşmadığı ortaya çıkmıştı.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler.

TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, online rezervasyon siteleri konusunun bir bilmeceye dönüştüğünü ve en kısa sürede çözülmesi gerektiğini söyledi. “TÜRSAB’ın önceki başkanının Hollanda ile ilişkilerin gerildiği dönemde siyasi iradeye ve genel kurul öncesi kendi tabanına şirin görünmek için yaptığı girişim içinden çıkılmaz bir hal aldı. TÜRSAB’ın yeni başkanı ‘Açılacak’ diyor, mahkeme tedbiri kaldırmıyor” diyen İşler, şu görüşleri dile getirdi:

“Booking.com kapatılınca yerini mantar gibi çoğalan merdiven altı siteler aldı. Bu siteler pek çok mağduriyete yol açtığı gibi, ülke turizminin imajını da bozmaya başladı. Bunlara meydan verilmemesi gerektiğini söyledik. Ciddi, güvenilir sitelerin kapatılmasına karşı çıktık, kayıt altına alınmasını ve yasal konuma getirilmesini istedik. İşin ilginç yanı, online rezervasyon siteleri içinde sadece booking.com kapatıldı. Bu sitenin kapatılması, çarklarının dönmesine destek sağladığı, Anadolu’nun dört bir yanındaki küçük ve orta ölçekli otelleri de mağdur etti.”

TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, gelişen ve dönüşen dünyada dijital ortamın ve online uygulamaların önünde durulamayacağını anlattı. “Bu hatadan vaz geçilsin. Taraflar bir araya gelsin, mevzuat düzenlensin, booking.com açılsın. Devlet vergisini alsın, sektör de parasını kazansın” diyen İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Online dünyaya ilişkin mevzuat bir an önce düzenlenmeli ve pazar kontrol altına alınmalı. Ciddi ve güvenilir markaların Türkiye pazarında olması ve kayıt altına alınması sağlanmalı. Hem otelcilerin hem de tüketicilerin böyle platformlara ihtiyacı var. Ne kadar gecikilirse Türkiye kaybediyor. Onların oyuna yeniden katılması, bize de iş yapma şansı ve ortamı yeniden sağlanmalı.”

Booking.com’a TÜRSAB bünyesinde ‘kurumsal üyelik’ statüsü geliyor