Yerli turistin tatil bütçesi ne kadar?

Last Updated on 6 Ağustos 2018 by Turizm Günlüğü

Yaz sezonundaki tatil tercihlerine ve hazırlık alışkanlıklarının değerlendirildiği ankete göre Türkiye’de her iki kişiden biri tatil için bin ile 2 bin TL arasında bütçe ayırıyor.

Türkiye’nin öncü e-ticaret sitesi GittiGidiyor, yaz sezonundaki tatil tercihlerine ve hazırlık alışkanlıklarına, sosyal anket platformu Poltio üzerinden düzenlediği anketle ışık tuttu.

13-23 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen ve toplamda 9 bin 357 oyun kullanıldığı ankette her iki kişiden biri, tatile ayırdığı bütçenin bin ile 2 bin TL arasında değiştiğini belirtti. Sonuçlar, her üç kişiden birinin de tatil öncesi mutlaka kıyafet satın aldığını ortaya çıkardı.

Ankete katılanların yüzde 24’ü tatil için ayırdığını bütçenin “2 bin-3 bin TL” ve yüzde 13’ü “5 bin TL ve üzeri” arasında olduğunu belirtirken, yüzde 12’si ise “3 bin-4 bin TL arası” bütçeyle tatil yaptığını ifade etti.

EGE TATİLİ YURT DIŞINI SOLLADI

Katılımcılara “Tatil için nereye gitmek istersiniz?” sorusunun yöneltildiği ankette, Ege Bölgesi’nin, yurtdışından daha fazla tercih edilen bir lokasyon olduğu görüldü. Ankete katılanların yüzde 42’si tatilde Ege’ye gitmek istediğini belirtirken, Ege’yi yüzde 33’le “yurtdışı”, yüzde 16’yla “Akdeniz” ve yüzde 9’la “Karadeniz” seçenekleri izledi.

VALİZLER SON DAKİKADA HAZIRLANIYOR

Ankette yöneltilen “Tatil valizini ne zaman hazırlarsınız?” sorusuna, tatilcilerin yüzde 70’i açık ara farkla “Yola çıkmadan 1 gün önce” yanıtını verdi. Bu yanıtı yüzde 21’le “Yola çıkmadan 1 hafta önce”, yüzde 5’le “Yola çıkacağım gün” ve yüzde 4’le “Valizimi ben hazırlamıyorum” yanıtları takip etti.

OLMAZSA OLMAZLARIN BAŞINDA HANGİ ÜRÜNLER VAR?

Her tatil öncesi mutlaka satın alınan ürünlerin de sorulduğu ankette “Yazlık kıyafet” yüzde 30 oy oranıyla birinci gelirken; onu yüzde 15’le “Mayo/Bikini”, yine yüzde 15’le “Güneş kremi”, yüzde 13’le “Sandalet/Terlik”, yüzde 9’la “Güneş gözlüğü”, yüzde 7’yle “Kitap”, yine yüzde 7’yle “Çanta” ve yüzde 4’le “Şapka” izledi.

“Tatilde olmazsa olmaz dediğiniz elektronik cihazlar hangileri?” sorusuna ise ankete katılanların yüzde 32’si “Kulaklık” yanıtını verirken, katılımcıların yüzde 27’si “Fotoğraf makinesi/Kamera”, yüzde 19’u “Powerbank”, yüzde 11’i “Saç düzleştirici ve şekillendirici”, yüzde 4’ü “Su geçirmez kamera”, yüzde 3’ü “Laptop”, yine yüzde 3’ü “Bluetooth hoparlör” ve yüzde 1’i “E-kitap okuyucu” dedi.

EN ÇOK GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ VE SANDALET SATILDI

50’den fazla kategoride 15 milyon ürün çeşidi bulunan ve giyimden aksesuara, elektronikten kozmetiğe kadar tatil için gerekli tüm ihtiyaçları yüz binlerce ürün seçeneğiyle tüketiciye sunan GittiGidiyor, bu yaz da alışverişin tercih edilen adresi oldu. Platformun satış verilerine göre; yaz tatili valizlerinin olmazsa olmazı haline gelen güneş gözlüğü, mayo, sandalet ve güneş kremi gibi ürünlerin satışı yaz sezonuyla birlikte önemli ölçüde yükseldi. Bu yaz, 2017 yazına kıyasla satışı en çok artan ürünler ise yüzde 56’yla güneş gözlüğü ve yüzde 43’le sandalet oldu.