Türkiye turizmde eski güzel günlerine geri mi dönüyor?

Rixos Premium Göcek Genel Müdürü Muhammet Serdar Baş.

Last Updated on 17 Ağustos 2018 by Göksal Serdar

Rixos Premium Göcek Genel Müdürü Muhammet Serdar Baş, “Özellikle İngilizler, Ruslar ve Ukraynalılar’ın hızla geri dönmesi çok sevindirici. 2014’ü yakalamak değil ama 2014 istikametine doğru yeniden yol alıyoruz. Böyle devam ederse 1-2 seneye turizmde toparlanmanın olacağına inanıyorum” dedi.

En medeni ve demokratik diye anılan ülkelerle ve metropollerle mukayese edildiğinde son derece güvenli bir ülke olmasına rağmen turizmdeki en önemli sorunlardan birisinin Türkiye ile ilgili kasıtlı biçimde oluşturulan güvenlik algısı olduğunu ifade eden Rixos Premium Göcek Genel Müdürü Muhammet Serdar Baş, “Türkiye cennet gibi bir vatan ve toprak. Bu sebeple düşmanca yaklaşımlar olabiliyor. Bunun neticesi de terör olarak tezahür ediyor. Terör örgütlerinin aktif olduğu her dönemde Avrupalılar ülkemizi hemen terör ile özdeştirir oldu” dedi.

“AVRUPALI TURİST BİZİ ÇOK ÖZLEYEREK GERİ DÖNÜYOR”

Milliyet Tatil’den Mehmet Can Kömürcü’nun sorularını yanıtlayan Baş, subliminal mesaj, meydanın kara propagandası, devletlerin aldıkları kararlar ve tur operatörlerine verilen talimatlarla zaman zaman Türkiye’ye turist gelmesini engellenmeye çalışıldığını fakat bir sene sonra yabancı turistin, özellikle Avrupalıların bizi çok özleyerek geri döndüğünü belirterek şunları söyledi:

“Örneğin otelimizde konaklayan Alman bir turist var. Türkiye’de tatil yapacağını söylediği zaman herkes kendisine deli misin nereye gidiyorsun demiş. Kendisi zaten oldukça güzel bir ülkeye gittiğini bildiğini, iki gündür Fethiye-Göcek civarında gezdiğini, geçtiğimiz iki yıldır Türkiye’ye gelmediğini fakat Türkiye’nin muhteşem bir ülke olduğunu, son derece lezzetli yemekler yediğini, en iyi şekilde ağırlandığını söylüyor. Daha önce tatil yaptığı Yunanistan, Mısır ve İspanya gibi ülkelerde kaldıkları tesislerde genel müdür görmediklerini fakat Türkiye’de genel müdüründen komisine kadar tüm çalışanların misafirlerle ilgilendiğini ve Türk misafirperverliğini özlediğini anlatıyor.

“YUNANİSTAN VE İSPANYA’YA GÖNDERME PROPAGANDASI”

Avrupa Birliği’nde Avrupa dışına yapılan tatil bir tür ihracat, para çıkısı gibi görülüyor. Bu sebeple Avrupa’da özellikle devlet kanallarını izlediğinizde tatil programlarında Avrupa Birliği içerisinde tatili teşvik eden yayınlar yapıyorlar. Bu yayınlar son derece masum görünüyor. Esim Avusturyalı, onunla da bu durumu konuşuyorum. Avrupa medyasında Türkiye ile ilgili çok az iyi haber gösteriliyor. Bu durumun Avrupa Birliği’nde ekonomik kriz yasayan ülkelerin finansal sorununa, özellikle İspanya ve Yunanistan’ın yasadığı ekonomik krize çare bulmak amacıyla bu ülkelere gönderme propagandası yapılıyor. Türkiye iyi hizmet veren ve iyi turizmcilerin olduğu bir ülke. Doğası muhteşem, insanları harika bu sebeple turistler ülkemize tekrar gelmek istiyor, gelmekteler ve çoğalarak gelecekler. Tanıtım, Avrupa’daki tur operatörlerinde, uçak şirketlerinde söz sahibi olmak çok önemli.

Rixos Premium Göcek Genel Müdürü Muhammet Serdar Baş.

“YENİDEN UMUTLANAN TURİZMCİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR”

Geçenlerde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bir açıklamasına denk geldim. Tam olarak sayın bakanın açıklaması mıdır bilmiyorum çünkü zaman zaman söylenmeyen şeyler söylenmiş gibi aktarılıyor. Açıklamada Bakan Ersoy 2018 yılı turizmi için yüzde 40 ila 50 gibi bir artıştan söz etti. Biz de bahsi geçen rakamın biraz daha üzerinde artış gözlemliyoruz. Yeniden bir umut var. Turizmcinin yüzü gülüyor. Her yer dolu. Belki Ağustos’ta her yer tabiki dolu olur diyeceksiniz fakat Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında Göcek gibi bir yere, özellikle İngilizler, Ruslar ve Ukraynalılar’ın hızla geri dönmesi bizi çok sevindirdi. Bu durum çok ümit verici. Yine de bunu 2014’ü yakalamak olarak değil ama 2014 istikametine doğru yeniden yol almak olarak değerlendirebiliriz. Böyle devam ederse 1-2 seneye turizmde toparlanmanın olacağına inanıyorum.

“DÜNYAYA TURİZM PROFESYONELİ İHRAÇ EDİYORUZ”

Türkiye’de turizmin başladığı ilk yıllarda sektör Avrupalılar’ın elindeydi. İş insanlarımıza ait tesislerin neredeyse tamamı Alman, Fransız ve Hollandalılar tarafından yönetiliyordu. İki üç sene içerisinde bu oran yüzde 3-4 civarına geriledi. Bugün sanırım Türkiye’de tesis yöneten Avrupalı yönetici kalmadı, yalnızca yabancı markaların işletmelerinin bazılarında kaldı. Türk turizmci arkadaşlarım işletmeciliğini üstlendiği hemen her tesiste başarı sağlıyor. Bizim çok hızlı öğrenen, pratik zekası yüksek insan kaynağımız var. Türkiye’de insanlar çok iyi bir tatil deneyimi yaşıyor ve parasının karşılığını alıyor. Misafir beklentilerini karşılayan ve aşan bir deneyim oluşturuyoruz. Tüm bu nedenlerle dünyaya da turizm profesyoneli ihraç eden bir ülke haline geldik. Dünya çapında büyük otel zincirleri deneyimli Türk yöneticilerini işe almaya başladı”.