Çinli y-kuşağı sosyal medya cazibesinde ‘uç seyahatler’in sınırlarını zorluyor

Last Updated on 4 Eylül 2018 by Turizm Günlüğü

Çinli y-kuşağı, sosyal medya etkisindeki seyahatlerini karşılamak için geçmiş yıla göre seyahat harcamalarını yüzde 80 arttırdı. Hotels.com’un araştırmasına göre Çinli y-kuşağı seyahatler konusunda ‘Uçların nesli’ olarak sınırları zorluyor.

Konuyla ilgili konuşan Hotels.com Asya Pasifik Genel Müdürü Nelson Allen, her ne kadar sosyal medyanın etkisini ve trendlerini yönlendiren y-kuşağı olsa da raporun, aslında hiçbir neslin sosyal ağların reddedilemez cazibesinden muaf olmadığını gösterdiğini aktararak “Genel olarak Çinli gezginlerin yüzde 52’si, haber akışının gücünden etkilenirken; daha olgun neslin ise üçte biri seyahat kararları ve davranışlarının dijitale bağlı çocuklarından etkilendiğini rapor etti” diyor.

Global pop kültürü ile birlikte film ve televizyonların ışıltısı (yüzde 62) ise heyecan ve gösteriş için Çinli y-kuşağı gezginlerini Asya destinasyonlarından uzaklaştırıp dünyanın çok uzak bölgelerine yönlendiren ana ilham kaynakları.

Genç parası: Yedinci kez yayınlanan yıllık Hotels.com ‘Çin Uluslararası Seyahat İzleme Araştırması’, ’90 sonrasında doğan Çinli y-kuşağının dünyayı keşfetmeye eşi benzeri görülmemiş tutarlar harcadığını gösteriyor: Harcamalarda geçen yıla göre yüzde 80 gibi çok büyük bir artış var.

Uçlarda seyahat: Yüksek teknoloji, egzotik yemekler, maceracı aktiviteler ve yerel deneyimler, Çinli y-kuşağının seyahat tercihleri arasında bulunuyor. Bu tercihler daha olgun gezginlere de seyahatlere biraz daha farklı bir yaklaşım kazanmaları konusunda ilham veriyor.

Işıklar, kamera, pasaport: TV, filmler ve sosyal medya Çinlilerin seyahat alışkanlıklarını etkilemede önemli bir rol oynuyor (yüzde 62).

SOSYAL MARKA İÇİN TERS KAMERA AÇISINI KULLANIYORLAR

2017’de sosyal medya kullanımı ve paylaşımları Çinli y-kuşağının seyahat deneyiminin önemli bir parçasını oluşturmayı sürdürdü. Gösteriş paylaşımları (travelbrag) ve öz çekimlere (Selfie) ek olarak kendi sosyal markalarını oluşturmak ve beğenileri artırmak için ters kamera açısı kullanımı yüzde 63 olarak gerçekleşti.

Seyahat ederken, yüksek teknolojinin neden cazip olduğu kendilerine sorulduğunda ise Çinli y-kuşağının yüzde 15’i bunu ‘sosyal varlıklarını daha iyi kılacak şeylere verdikleri değer’ olarak yanıtlıyor.

ÖNCE PARTİ, SONRA PLAN

Kafalarına göre takılıp engelleri kaldırmaya hevesli Çinli gezginlerin üçte birinden fazlası; Macau, Bangkok, Amsterdam ve Las Vegas gibi parti noktalarının özgür atmosferine doğru çekiliyor. Bu arada uluslararası festivallerin peşinden koşan seyahat tutkunu y-kuşağı, geçmiştekinden daha kısa bir planlama süresi ile yeni sakin dönem seyahat dalgasına öncülük ediyor.

Neredeyse yarısının Türkmenistan’daki Cehennem Kapısını görmek ve üçte birinden fazlasının Paris’in yeraltı mezarlarını keşfetmek istediğini söylediği düşünülürse, Çinli y-kuşağı için konu korkmak ve ürpermekten ibaret. #ürpertici!

BATIL İNANÇLARI ENDİŞELENDİRİYOR

Her ne kadar ürkütücü ve korkutucu her şeyden heyecan duysalar da Çinli y-kuşağının seyahatlerdeki temel endişeleri ise, şaşırtıcı bir şekilde eski batıl inançlardan geliyor. Y-kuşağının yüzde 40’ı yatağının karşısında bir ayna istemezken bu oran ebeveynlerinin neslinde yüzde 35. Aynı zamanda bir koridorun sonunda kalmak istemedikleri gibi (yüzde 41 x yüzde 35); 4. veya 7. katta kalmaktan da çekiniyorlar (yüzde 20 x yüzde 12).

EGZOTİK, OTANTİK VE YERELLİK ÖN PLANDA

‘Benzersiz bir konaklama yeri olmadan uç geziler tamamlanmaz’ diyen Çinli seyahat severlerin yarısından fazlası için (yüzde 55) benzeri olmayan bir yerde kalmak, yerel tatları deneyimleyebilecekleri; yani alışılmışın dışında ve bağımsız otelleri tercih etmek önemli. Buna ek olarak yüzde 33’lük kesim butik otellerde rezervasyon yaparken yüzde 23 çevre dostu otelleri ve yüzde 21 ise çok ileri teknolojiye sahip otelleri tercih ediyor.

Otantik deneyimler peşindeki Çinli gezginler, konu harcama tercihleri olduğunda ise paralarını farklı yemek ve lezzet deneyimleri için harcıyor. Lüks parçalar satın almak yerine (yüzde 38) Çinli seyahat severler egzotik yerel lezzetleri tatmak (yüzde 69) ve otantik yerel parçalar için sokakları arşınlamayı (yüzde 43) tercih ediyor.

KONAKLAMA SIRASINDA DEĞİŞİK İLAVELER İSTİYORLAR

Çinli y-kuşağı, dijital ile uğraşarak vakit öldürmek de istemiyor. Bağlantı ve verimlilik, hareket halindeki gençler için önemli ve her biri konaklamalarında ilaveler istiyor. Bunlar arasında dikkat çekenler ise şöyle sıralanıyor: Ortak çalışma alanları (yüzde 39), sanal gerçeklik rezervasyonu (yüzde 38), robotlu müşteri hizmeti (yüzde 31), cep telefonuyla oda erişimi (yüzde 31) ve canlı sosyal medya odaları (yüzde 26).

HAZ PEŞİNDEKİLER OTELCİLERE İPUCU VERİYOR

İstikrarlı bir şekilde dünyadaki farklı birçok noktaya yaptıkları seyahatlerle pasaportlarına damga toplamaya devam etseler de Çinli gezginler; halen en büyük aşkı Asya’ya karşı hissediyor: Japonya’nın başı çektiği en iyi ağırlayan 10 ülke listesinin altısı Asya’da yer alıyor.

Ama bu, iyileşme alanları olmadığı anlamına gelmiyor! WeChat aracılığıyla QR kodu tarama yeteneği ve cep telefonuyla ödemenin kabulü, Çinli gezginler için geliştirilmesi gereken önemli konular. Bu arada yer ayırtma ve rezervasyon yöntemleri de gezginlerin üçte biri için yeterli değil. Buna ek olarak Çince konuşan rehberler ile otel personeli ve yerel seyahat düzenlemeleri de iyileştirilmesi gereken alanlar arasında yer alıyor.

OTELCİLER BU KARLI PAZARA GİREBİLİR

Her seyahatseverin ziyaret ettiği ülkede özellikle de ilk kez gittiği bir yerde hoş karşılanmak istediğini söyleyen Hotels.com markası Başkanı Johan Svanstrom konuyla ilgili olarak şu yorumda bulunuyor:

“Hepimizin, özellikle de yeni bir çevreye girdiğimizde öncelikle doğru bir iletişim ve sıcak bir yaklaşım aradığımız bir sır değil. CITM raporundan anlıyoruz ki; Çinli gezginler, satış temsilcilerinin Çince konuştuğu, Çin mobil cüzdanının kabul edildiği ve anlayabildikleri yön işaretlerinin olduğu destinasyonlarda kendilerini daha rahat ve iyi ağırlanmış hissediyorlar. Otelciler, yeni uçlardaki ve enerjik Çinli gezginler dalgasının heyecanını tadabilir ve her zaman meraklı gezi arzularını karşılayarak bu kârlı pazara girebilir. Geleceğin Çinli gezginleri için her şey eğlence ve özgürlük demek ve Hotels.com da onlara katılmak için sabırsızlanıyor!”

Geçtiğimiz 12 ay içinde Çinli gezginler tarafından ziyaret edilen ilk 10 destinasyon:

2018 SIRALAMASI / DESTİNASYON / ÇİNLİ GEZGİN YÜZDESİ / 2017 SIRALAMASI

1  / Japonya / %39 / 2
2 / Hong Kong / %37 / 1
3 / ABD / %30 / 3
4 / Fransa / %21 / 6
5 / Avustralya / %20 / 8
6 / Macau / %19 / 7
7 / Kore / %16 / 5
8 / Tayland / %15 / 3
9 / Singapur / %13 / 9
10 / Almanya / %11 / 10

Çinli gezginlerin en iyi ağırlandıklarını hissettikleri ilk 10 destinasyon:

2018 SIRALAMASI / DESTİNASYON / TEKRAR ORANI 2018 / 2017 SIRALAMASI

1 / Japonya / %20 / 2
2 / Tayland / %16 / 1
2 / Hong Kong / %16 / 4
4 / Kore / %12 / 6
5 / Avustralya / %11 / 3
6 / Macau / %9 / –
7 / ABD / %8 / 5
8 / Singapur / %6 / 9
8 / Kanada / %6 / 10
10 / Yeni Zelanda / %5  / –

Çinli gezginlerin önümüzdeki 12 ay içinde ziyaret etmekten heyecan duyduğu ilk 10 destinasyon:

2018 SIRALAMASI / DESTİNASYON / TEKRAR ORANI 2018 / YILDAN YILA FARK

1 / Avustralya / %19 / +%3
2 / Kanada / %18 / +%2
3 / Fransa / %14 / -%4
3 / Yeni Zelanda / %14 / +%4
5 / ABD / %12 / -%6
6 / Maldivler/ %10 / -%1
7 / Almanya / %9 / -%3
7 / Singapur / %9 / -%1
7 / Japonya / %9 / -%1
10 / Kore / %8 / +%1

Raporun tamamı için www.citmhotels.com ziyaret edilebilir.