Eski İstanbul Kitapçısı “Taksim Sanat” oluyor

Mıdırgıç Civanyan’ın Boğaz adlı eseri.

Last Updated on 24 Kasım 2018 by Yaşar Çelik

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’a yeni bir sanat merkezi kazandırıyor. Taksim Meydanı Metro girişindeki eski İstanbul Kitapçısı “Taksim Sanat” oluyor. ‘Resmemaneti İstanbul Büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu’ sergisiyle 27 Kasım Salı günü açılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul öncelikli olmak üzere ülkemizin kültür hazinelerinin korunması, ilgi çekici hâle getirilmesi ve geleceğe taşınması için faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda yeni bir sanat mekânını daha İstanbul’a kazandırmaya hazırlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 27 Kasım Salı günü saat 18.00’de Taksim Meydanı Metro girişinde Taksim Sanat Galerisi’nin açılışını gerçekleştirecek. Resmemaneti Sergisi ile taçlanacak açılışta “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu” seçkisi ile birlikte Sezer Tansuğ’un 1993 yılında 43 ressam arkadaşıyla gerçekleştirdiği “Geleneksel Kültüre Çağdaş̧ Yorum 66 Kare’” projesinin tamamı sergilenecek.

Resmemaneti Sergisi için özel bir katalog hazırlandı

Resmemaneti Sergisi ile birlikte eserlerden büyük bir seçkinin yer aldığı Resmemaneti kataloğu hazırlandı. Günümüz sanatçılarına, sanat tarihçilerine, araştırmacılara ve sanatseverlere kaynak oluşturacak katalogda, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu”na ilişkin yetkin ve hacimli değerlendirmeyi Sayın Prof. Dr. Kıymet Giray kaleme aldı.

Mehmet Lütfi Şen’in küratörlüğünü üstlendiği sergi ve katalogda; koleksiyonları, üslupları ve özgünlükleriyle uluslararası sanat camiasında şöhret kazanan Türk ressamların yağlı boya, sulu boya ve karışık teknikleriyle meydana getirdikleri portre, natürmort, manzara ve farklı temaları içeren resimler görülebilecek. Aşiyan’daki Tevfik Fikret Evi, Şişli Atatürk Müzesi ve Atatürk Kütüphanesi’nde muhafaza edilen koleksiyonlarda; Tevfik Fikret’in ünlü şiiriyle bütünleşen ve Abdülmecid Efendi’nin fırçasından çıkan meşhur Sis tablosu, Abdülmecid Efendi’nin yaptığı Abdülhak Hamit ve Recaizade Mahmud Ekrem portreleri, Feyhaman Duran’ın betimlediği Osmanlı padişahları, Tanzimat Fermanı, Mustafa Nuri Paşa’nın Galata Köprüsü̈ resmi, Halil Paşa’nın Kahire ve Boğaziçi peyzajları, İbrahim Çallı’nın ilk Atatürk Portresi, Şevket Dağ’ın Kızlarağası, Mıdırgıç Civanyan’ın Fırtına’sı, Fausto Zonaro’un Fırtınada Sandal ve Yelkenli tabloları, Burhan Doğançay’ın Surname-i Muradiye tablosu gibi paha biçilemeyen eserler bulunuyor.

Sergi geleneksel kültürümüze saygı duruşu niteliğinde

Sergide yer alan özel koleksiyonlardan olan Sezer Tansuğ’un 66 Kare projesini Tansuğ; “66 Kare son yıllarda daha çok batı kültürüne programlanan, medya ortamının unutturmayı ve küçümsetmeyi başardığı geleneksel kültürümüze bir ilgi ve saygıyı amaçlıyor” cümlesiyle tanımlıyor. Taksim Sanat’ın açılışının böyle nadide bir sergi ile yapılacak olması geleneksel kültürümüze bir saygı duruşunun en temel göstergesi olacak.

Sanat ve kültür mirasının korunması adına “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu”nu muhafaza eden ve sanatseverlerin beğenisini kazanacak konseptlerde sunmaya gayret eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi, daha önce 2004 yılında CRR’de, 2005 yılı Art-İstanbul Sanat Fuarı’nda, 2006 yılında Lüksemburg İstanbul Kültür Günleri’nde eserleri sergiledi. Bu özel koleksiyon şimdi de Taksim Sanat Galerisi’nin duvarlarında ziyaretçilerini karşılayacak.

Taksim Sanat’ın içerisindeki Kitap Kafe keyifli bir ortam sunacak

Taksim Sanat’ın içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden Kültür AŞ’nin işleteceği bir Kitap Kafe yer alacak. 3 ayrı kitaplık ile dolu dolu içeriğe sahip olacak Kitap Kafe sanatseverlere keyifli bir ortam sunacak. İstanbul temalı kitapların ve sergi kataloglarının satışa sunulacağı Kitap Kafe’de teşhir amaçlı olarak prestij kitaplar sergilenecek, prestij kitaplar www.istanbulkitapcisi.com adresinden temin edilebilecek. Taksim Sanat içindeki bu butik konseptte içecek ve atıştırmalıklar da kafenin menüsünde yer alacak.