Çingene Kızı mozaiğinin kayıp parçaları İstanbul’da

Zeugma'nın Mona Lisa'sı olarak anılan Çingene Kızı 'Maenad' mozaiği

Last Updated on 27 Kasım 2018 by Turizm Günlüğü

Gaziantep’in Nizip ilçesinde yer alan Zeugma Antik Kentinin önemli bir simgesi olan ‘Çingene Kızı’ mozaiğinin yurt dışına kaçırılan kayıp parçaları, ABD’nin Şikago kentinden İstanbul’a getirildi.

Bakışlarındaki hüzün ve yapımında kullanılan teknikler nedeniyle Zeugma’nın Mona Lisa’sı olarak anılan Çingene Kızı ‘Maenad’ mozaiğine ait kayıp 12 parçanın Türkiye’ye getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD’nin Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında protokol imzalanmıştı.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenecek eserler, “Çingene Kızı”nın yakınlarında oluşturulmaya başlanan geçici alanda görülebilecek. Daha sonra ise parçalar kalıcı yerlerine yerleştirilecek.

ABD’deki Çingene Kızı mozaiği 26 Kasım’da Türkiye’ye geleceğini duyuran Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “ABD’de Ohio Bowling Green State Üniversitesi’nde bulunan Zeugma Çingene Kızı mozaiği parçalarının Gaziantep’e, ait olduğu topraklara getirileceği bilgisini sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum” demişti.

1998 yılındaki kazı çalışmaları esnasında çıkarılan ve yaklaşık 300 metrekarelik bir alan üzerine işlenmiş olan Çingene Kızı mozaiği, tarihçesiyle de dikkat çekiyor.

BİR ESERİN KÜÇÜK BİR PARÇASI

Kimilerine göre Büyük İskender, kimilerine göre ise Yer Tanrısı Gaia’dan esinlenilerek M.S 2. yüzyılda oluşturulmuş olan bu eserin isminin sebebi ise eseri yapan kişinin, eserdeki insan suretinin saçlarını örgülü ve renkli kurdelelerle resmetmiş olması. Tek bir parça olmayan Çingene Kızı, aslında büyükçe bir odanın zeminini tamamen kaplayan bir eserin küçük bir parçası.

35 BİN DOLAR KARŞILIĞINDA SATIN ALINMIŞTI

Zeugma Antik Kenti’nden yurt dışına kaçırılan “Çingene Kızı” mozaiğinin kayıp 12 parçası 1960’lı yıllarda Zeugma Ören Yeri’ndeki kaçak kazılarda yurt dışına çıkarıldı. 1965’te Bowling Green Devlet Üniversitesi’nce 35 bin dolar karşılığında Peter Marks isimli sanat tacirinden satın alınan Zeugma Mozaikleri, o tarihten bu yana üniversitedeki Wolfe Sanat Merkezi girişinde üzeri cam panel içinde döşenmiş vaziyette sergileniyordu.