“Sırt çantalı turistin daha fazla harcama yaptığını biliyor musunuz?”

Last Updated on 11 Şubat 2019 by Turizm Günlüğü

Tur Andiamo Yönetim Kurulu Başkanı Cem Polatoğlu, sırt çantalı turistin ülkemiz için önemine dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Polatoğlu, kaleme aldığı yazıda sırt çantalıların diğer turistlere göre ülkemizde 2.6 kat daha fazla gecelediklerini ve kişi başına düşen 972 Dolarlık harcama ile 680 Dolar olan ortalama harcama miktarının üzerinde harcama yaptıklarına dikkat çekti. 

İşte deneyimli turizmcinin “Sırt Çantalı Turistin Daha Fazla Harcama Yaptığını Biliyor musunuz?” başlıklı yazısı:

“Sırt Çantalı Turistin Daha Fazla Harcama Yaptığını Biliyor musunuz?”

Yok, zengin turist gelsin imiş… Yok, bitli turist istemezmiş; bunlar alışveriş mi yaparmış, para mı bırakırmış? Hani elinden gelse satırla kovalayacak sırt çantalı turisti.

Kim o sırt çantalı turist biliyor musun?

İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher, Alman Başbakanı Angela Merkel, bir diğeri Türk dostu Amerikan Senatörü Robert Byrd, Microsoft’un kurucusu Bill Gates ödül almayan bir tek filmi bile bulunmayan Emir Kusturica vs.

Dünün sırt çantalısı bugünün büyük iş adamları, siyasetçileri, yöneticileri, yönetmenleri ve sanatçıları…

Hemen hepsi başarılı şahsiyetler.

Neden?

Çünkü okul, eğitim bir yere kadar ama sırt çantalı gezginler, daha küçük yaşta birebir insanları, dünyayı, kültürleri tanıyıp kendilerini yaşıtlarının 10 adım önünde geliştiriyor; yetiştiriyorlar.

Benim New York Birleşmiş Milletler’de çalışmamı sağlayan kişi de 1979’da Sultanahmet Meydanı’nda dostluk kurduğum o günün bir sırt çantalısıdır.

Gün olur; bu kişilerin hepsi size – bize, memleketimize lazım olur.

Bakın bu da Avrupa’da yapılan bir istatistik araştırması:

Türkiye’ye turist olarak gelenlerin yüzde 80’i Türkiye’yi, Avrupa Birliği’nde görmek istiyor.

Peki; ama gelmeyenlerin yüzde kaçı Türkleri Avrupa’da görmek istemiyor?

Oran aynı; ama tersinden…

Türkiye’ye gelmeyenlerin, Türkleri tanımayanların yüzde 80’i, Türkleri Avrupa’da istemiyor…

Konu ne kadar net bilinmez ama eskilerin deyimiyle kıssadan hissemiz:

Sırt çantalı, Afrikalı, Asyalı, Arap, Avrupalı fark etmez. Her turist, bizler için baş tacıdır. Turizm, ülkemizin cari açığının yüzde 60’ını kapatmakla kalmıyor; ihracatımıza, imajımıza ve dış siyasetimize de olumlu yansıyor. 

Türkiye’ye gelen sırt çantalı turistler hakkında kısa bilgiler de vermek gerekirse:

İstanbul’a gelen sırt çantalılar, ağırlıklı olarak Almanya, Avustralya, Fransa, Amerika ve Yeni Zelanda’dan

Yüzde 56’sı kadın, yüzde 44’ü erkek, dörtte üçe yakını 30 yaş altında, yüzde 80’i bekar, dörtte üçünden fazlası üniversite eğitimi almışlar.

Sırt çantalı turistler genel olarak genç, düşük bütçeyle uzun süreli seyahatlere çıkan bazen de seyahatleri esnasında çalışan kişiler.

Sırt çantalılar, Türkiye’de ortalama 11.5 gün, İstanbul’da ise 6 gün civarında konaklıyorlar. Tüm yabancı turistlerin Türkiye’deki ortalama kalış süresi ise 4.30 gece.

Türkiye’de vakit geçiren diğer turistlere göre, sırt çantalılar Türkiye’de 2.6 kat daha fazla geceliyorlar ve kişi başına turist harcaması 972 Dolar ile 680 Dolar olan ortalama harcama miktarının üzerinde kalıyor.

Sırt çantalı turistler İstanbul’dan sonra seyahatlerinin geriye kalan bölümlerinde çoğunlukla Kapadokya, Gelibolu, Efes, Pamukkale, Antalya’yı ziyaret ediyorlar.

SIRT ÇANTALI TURİSTİ SEVELİM, SEVDİRELİM…

* Bazı veriler, Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi’nce Antalya’da düzenlenen 13. Ulusal Turizm Kongresi’nden alınmıştır.