Peribacaları’ndaki otelin inşaatına kim izin verdi?

Last Updated on 12 Şubat 2019 by Turizm Günlüğü

Kapadokya’nın önemli turizm cazibe merkezi olan Peribacaları’nın yanında yaklaşık 2 ay önce inşaatına başlanan otel görenlerin tepkisini çekiyor.

İş adamı M.K. tarafından yaptırılan ve 5 ayda tamamlanması planlanan otel hakkında Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil’den “Burası imar planı içindedir. İmar planı uygulanırken yetkili kurum ve kuruluşlarca da bu yapı planı onaylanmıştır. Sanki bölgede kaçak yapılaşma varmışçasına insanlara suçlama, çamur atma gibi yapılan şeyler doğru değil” açıklaması geldi.

Yılda 2 milyona yakın turistin ziyaret ettiği Kapadokya’da yükselen otel inşaatıyla ilgili ise sosyal medyadan birçok eleştirel yorum geldi. Bu eleştirel yorumların üzerine Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil ve otel sahibi M.K. konuyla ilgili bir dizi açıklamada bulundu.

İşte Oda.tv’de yer alan habere göre o açıklamalar:

Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil: Göreme’mizdeki bu yapılaşma yetkili kurum ve kuruluşlar, belediyemiz tarafından incelenmiş, aynı zamanda ruhsatı verilmiştir. Yalnız bu noktada hem ulusal hem de yerelde yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını, sanki bölgede kaçak yapılaşma varmışçasına insanlara suçlama, çamur atma gibi yapılan şeyler doğru değil. Bu yapılan yer imar planı içinde yer alıyor. Belediyemiz mimar ve mühendisleri tarafından projeler incelenerek, kurumların görüşleriyle birlikte sonuçta alınan yapı ruhsatıyla birlikte inşaat başlamıştır. Göreme’de kentsel sit alanı içinde kaçak yapılaşmaya müsaade etmiyoruz. Eğer yapanlar da varsa kaçak yapılaşmayla ilgili gerekli kurumlar yasal çerçevede gerekli işlemleri yaparlar. Şu anda konu olan yerle ilgili herhangi bir kaçak yapılaşma yok. Burası imar planı içindedir. İmar planı uygulanırken yetkili kurum ve kuruluşlarca da bu yapı planı onaylanmıştır. Oradaki vatandaşın yeri hangi şekilde kullanması gerekiyorsa, ticarettir, konuttur, meseleyle ilgili o konuda da ruhsatı kendisine verilmiştir.

İnşası süren otelin sahibi M.K.: Biz bu inşaata başlamadan önce tüm mercilerden gerekli evrakları tamamladıktan sonra başvurumuzu yaptık ve inşaata başladık. Burada otel inşaatımız var. İnşaatımız doğaya kesinlikle uygundur. Yapı Denetimden, Göreme Belediyesi’nden, Tabiatı Koruma Varlıklarından, Müze Müdürlüğünden gerekli izinleri alarak, inşaata başladık. Yaklaşık 3- 5 ay içinde inşaatı tamamlanacak. Mevcut olan şikayetler var. Dün akşam başladı. Biz gerekli mercilere başvurumuzu yaptık. Suç duyurusunda bulunduk. Gerçeği yansıtmadığını kamuoyuna belirtmek istiyoruz. Herhangi bir ters durum yok.

Tepkili vatandaşlar sosyal medya platformu Twitter üzerinden otel inşaatının fotoğraflarını paylaşarak ise şu yorumları yaptılar: