Türkiye ile İran turizmde büyük iş birliği için anlaştı

Last Updated on 12 Şubat 2019 by Turizm Günlüğü

TÜRSAB ile İran Havayolu Ulaşımı ve Turizm Acenteleri Birliği iki ülke arasındaki turizm potansiyelini geliştirmek ve karşılıklı turist sayısını dengelemek için turizmde iş birliği anlaşması imzaladı.

Türkiye’ye gelen İranlı sayısını azaltmak yerine İran’a giden Türkiyeli sayısını artırmak için harekete geçtiklerini belirten TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Turist alışverişinde İran ile Türkiye arasında bir dengesizlik olduğunun biz de farkındayız. Bunun için çaba sarfetmeye ve çözüm bulmaya geldik” dedi.

Tahran’da bir otelde gerçekleştirilen toplantıda Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Derya Örs, İran Cumhurbaşkanlığı El Sanatları ve Turizm Teşkilatı Başkanı Ali Asgar Munisan, TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya ve AATTAI Başkanı Hürmetullah Refii turizmde iş birliği için bir araya geldi.

Anlaşmaya ve her iki ülkenin karşılıklı turizmine dair bilgiler paylaşan bu önemli isimler şu açıklamalarda bulundular:

Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Derya Örs: İran ve Türkiye bölgenin birbirinden ayrılması imkansız iki büyük ülkesi ve gücü. Eğer biz potansiyellerimizi doğru kullanırsak bölgede İran ve Türkiye dışında hiçbir ülke söz söyleyemez. Turizm alanında çeşitli sorunlar var. Türk ve İran bürokrasisinin üst iradesi eğer uygun bir şekilde hızlıca tecelli ederse bunu nasıl çözeceğimizi de biliyoruz. Türkiye’de çok sayıda İranlı turistin ağırlanırken Türkiye’den İran’a daha az turist geliyor. Bunun sebeplerinden biri otelcilik alanındaki turizm yatırımları. Bunları çözmek için çalışacağız.

İran Cumhurbaşkanlığı El Sanatları ve Turizm Teşkilatı Başkanı Ali Asgar Munisan: Yaptırımlara ve baskılara rağmen geliştirmeye çalıştığımız alanlardan biri turizmdir. İran’a daha önce 450 bin yabancı turist geliyorken şimdi bu rakam 6 milyona çıktı. İran takvimine göre yeni yıla kadar bu seneki turist sayısının 7 milyona çıkmasını bekliyoruz. Üzerimizdeki tüm baskılara, yaptırımlara ve aleyhimizdeki negatif propagandalara rağmen bu sayıya ulaştık. Ülke çapında yaklaşık bin 400 otel ve konaklama merkezi bulunuyor. 12 milyar dolarlık 2 bin yatırım projesi de devam ediyor. Tanıtım ve pazarlamada Türkiye kadar profesyonel değiliz.

Sayın Recep Tayyip Erdoğan defalarca İran’a geldi ve Sayın Hasan Ruhani de Türkiye’ye gitti. İki ülkenin cumhurbaşkanları birbirine çok yakın. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda Türkiye ile İran arasındaki turizm iş birliğinin bundan daha güçlü olması gerektiğini söyleyebiliriz ancak iki ülkenin turizm ilişkilerinde denge sağlanabilmiş değil. Bu alandaki dengeyi sağlayabilmemiz lazım. Turist sayısıyla ilgili birbirimize yaklaşmalıyız. Turizm sektörü yaptırım kabul etmez.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya: Turist alışverişinde İran ile Türkiye arasında bir dengesizlik olduğunun biz de farkındayız. Türkiye’ye gelen İranlı sayısını azaltmak yerine İran’a gelen Türkiyeli sayısını artırma yönünde çaba sarfetmeye ve çözüm bulmaya geldik. Türkiye 2018 yılında yaklaşık 40 milyon yabancı ziyaretçi ağırladı, bunlardan 2 milyonu İranlı oldu. İran’ın zenginliklerini anlatmak için elimizden geleni yapacağız. İmzalanacak iş birliği anlaşması ülkelerin turist trafiğini karşılıklı olarak artıracak ve turizm gelirlerini yükseltecek.

AATTAI Başkanı Hürmetullah Refii: İran’dan yılda yaklaşık 8 milyon turist yurt dışına çıkıyor ve iki Müslüman ülke Türkiye ile Irak’a gidiyor ancak Türkiye’den İran’a gelen turist sayısı yüzde 4’ün altında. TÜRSAB yetkilileriyle yapacağımız anlaşmalarla tek yönlü olan turizmi çift yönlü hale getirmeye çalışacağız.