Türk hava sahası “Boeing MAX”lara neden kapatıldı?

Last Updated on 13 Mart 2019 by Turizm Günlüğü

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından ‘Uçuş emniyeti’ gerekçesiyle Boeing 737-8 MAX ve Boeing 737-9 MAX tipi uçakların Türk Hava Sahası’ndaki uçuşlarının durdurulduğu açıklandı.

Etiyopya’da yaşanan uçak kazasının ardından birçok ülkede güvenlik endişesi sebebiyle uçuşlarını askıya alınan “Boeing MAX”ları yasaklayan ülkeler listesine Türkiye’de girdi.

Geçtiğimiz günlerde Etiyopya Havayollarına ait Nairobi-Addis Ababa seferini yapan Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı havalandıktan sadece 6 dakika kadar sonra yere düştü. Olay sonucu uçaktaki 157 yolcunun tamamı yaşamını yitirdi. Yine benzer bir olay da geçen yıl Endonezya’nın başkenti Jakarta’da meydana gelmişti. Aynı Boeing modeli kalkıştan kısa bir süre sonra irtifa kaybederek denize düşmüş, kazada 189 kişi yaşamını yitirmişti.

YOLCUSUZ İNTİKAL UÇUŞLARI HARİÇ FAALİYETİ YASAKLANDI

Tüm bunların üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından uçuş emniyetini teminen Boeing 737-8 MAX ve Boeing 737-9 MAX tipi uçakların Türk Hava Sahasındaki uçuşları durdurulmuştur. Ancak söz konusu hava araçlarının ülkemiz içinde, ülkemize veya ülkemizden yapılacak olan yolcusuz intikal uçuşları hariç tutulmuştur” ifadelerine yer verildi.

THY 12 UÇAĞINI PARK POZİSYONUNA ALDI

Bakanlığın ikinci bir karara kadar söz konusu modelin uçuşlarının durdurulduğunu bildirmesinin ardından Türk Hava Yolları’da 12 “Boeing 737 MAX” tipi yolcu uçağını, Atatürk Havalimanı’nda park pozisyonuna aldığını bildirdi.

“Boeing MAX”ları yasaklayan bazı ülkeler ise şöyle:

Avustralya, İngiltere, Brezilya, Çin, Arjantin, Cayman Adaları, Etiyopya, Malezya, Endonezya, Singapur, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Vietnam, Norveç, Almanya, Fransa, Hollanda.