1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun

Last Updated on 2 Mayıs 2019 by Turizm Günlüğü

Turizm Günlüğü ekibi olarak; başta turizm sektörü olmak üzere tüm işçi ve çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlarız.

İşçinin ve emekçinin bayramı 1 Mayıs kutlu olsun.

1 MAYIS’IN TARİHÇESİ

1 Mayıs 1886’da Amerika’da işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma sistemine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı.

Gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde de devam etti ve 4 Mayıs’ta kanlı Haymarket Olayı yaşandı.

Bu yaşananların ardından 14-21 Temmuz 1889’da toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs’ın tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü” olarak kutlanmasına karar verildi. Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı.

EMEKÇİLERİN BU YILKİ GÜNDEMİNDE YER ALAN SORUNLAR

1 Mayıs dolayısıyla seslerini duyurmaya çalışan emekçilerin bu yılki gündeminde ise iş güvencesi, adil ücret, güvenli çalışma koşullarının yanı sıra ‘kıdem tazminatı, 3600 ek gösterge, emeklilikte yaşa takılanlar, toplu iş sözleşmeleri’ konuları yer alıyor.

“Konaklama, yeme –içme, gezme, dinlenme, tanıma, alış-veriş, eğlence, spor gibi her türlü insani ihtiyaçlar, var oldukça, hepsini birden ifade eden “Turizm” var olmaya, gelişmeye devam edecektir” diyen Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, turizmde iş kolunun sendikal tarihini kaleme aldı.

Yazı için tıklayınız:

Turizm İş kolu ‘Sendikal Mücadele’ tarihi