Bakan Ersoy’dan kaçak yapılaşmayla ilgili ‘yeni sistem’ sinyali

Last Updated on 10 Mayıs 2019 by Turizm Günlüğü

Kaçak yapılaşmayla ilgili açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Öncelikli hedefimiz yıkmak değil, kaçak yapılaşmayı ortadan kaldırmak. Bunun için yeni sistem oluşturduk” dedi.

Kaçak yapılaşmanın sebeplerinin ortadan kaldırmanın önemini vurgulayan Bakan Ersoy, 8 yıla kadar çıkan iskan ve ruhsat alma sürecinin hazırlanan ‘Alan Başkanlığı Sistemi’ ile daha kısa bir sürede yapılacağını belirtti.

“Kapadokya’da kaçak yapılaşmayla alakalı ciddi sorunlar vardı. Aylar önce müdahale edeceğimizi söylemiştik ve müdahale etmeye başladık. Orada yıkımlar da başladı ama bizim hedefimiz yıkmak değil. Öncelikli hedefimiz kaçak yapılaşmanın sebeplerini ortadan kaldırmak” diyen Bakan Ersoy, ‘Alan Başkanlığı Sistemi’ne ve kaçak yapılaşma konusuna dair şu ifadeleri kullandı:

RUHSAT VE İZİN ALMAK 8 YIL SÜRÜYOR

“Kapadokya’da plan yapma, ruhsat ve iskan verme yetkisi; belediyede, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda var. Bütün bu yetkiler bazı yerlerde çakışıyor. Ruhsat ve izin almak maalesef bazen 8 yıla kadar çıkan süreçler gerekiyor. Bu süreçleri kısaltmak için ‘alan başkanlığı’ sistemi ile yetkileri tek bir noktaya verdik. Yetkiler Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda toplanıyor. Elbette Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan görüşüne yer verilecek yetkililer de olacak. Yeni sistemle birlikte 8 yıl süren bir izin süreci birkaç ay içinde halledilmiş olacak.

SÜREÇ UZAYINCA KAÇAK YAPILAŞMA RUTİNLEŞİYOR

Bu sistemin katkılarını ele alacak olursak her şeyden önce korumuş olursunuz. Koruma ve kullanma dengesinde bir plan yapacağınız için o güzelliklerin geleceğe miras kalmasını sağlamış olursunuz. İnsanları da kaçağa teşvik etmemiş olursunuz. Çünkü süreç uzadığı zaman bir bakıyorsunuz kaçak yapılaşma bölgenin rutini haline geliyor. Rutin bir işlemmiş gibi herkes tarafından yapılıyor. Sonrasında yıkmak da sıkıntı. Yıkımında insanlar da zarar görüyor.

“BU YASAYLA GEREKÇELERİ KALDIRIYORUZ: KAÇAK YAPILAŞMAYA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Şimdi biz bu yasayla birlikte önlerindeki gerekçeleri kaldırmış oluyoruz. Hem bölgeye yakışan bir planlama yapmış olacağız hem de insanlar izin alarak imar planına uygun bir şekilde yapılarını yapacaklar. Kaçak yapılaşmaya da hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz.

Kapadokya’da ruhsatlı çirkinlikler duruyor, ruhsatsız güzellikler yıkılıyor!