Butik oteller gerçekten butik mi?

Last Updated on 10 Mayıs 2019 by Turizm Günlüğü

Son 10 yılda Türkiye’de etkisini arttırarak büyük ve her şey dahil otellere güçlü bir alternatif oluşturan butik oteller, gerçekte butik otel olma kriterlerine uygunlar mı? İşte yanıtı: 

“Her küçük otel butik otel değildir” diyen TÜRSAB Ege Bölge Temsil Kurulu Başkanı Tolga Gencer, nasıl ki otellerin ‘yıldız’ almak için belirli kriterlere uyması gerekiyorsa “butik otel” tabelasını almanın da kriterlerinin bulunduğuna dikkat çekti.

Küçük ve butik otel tutkunuysan mutlaka “Kapadokya’nın en iyi 10 küçük ve butik oteli” ve “İstanbul’da Spa & Wellness hizmeti en iyi 10 butik otel” haberlerimizi okumalısın!

Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğe göre butik otellerin en temel yapısal özellikleri şöyle olmalı:

– Mimari tasarımı, tefriş, dekorasyon ve kullanılan malzeme yönünden özgünlük arz etmesi,
– İşletme ve servis yönünden üstün standarda sahip ve
– Eğitimli personelle kişiye özel hizmet verilen en az 10 odalı bir otel olması gerekiyor.

Ancak piyasaya bakıldığında tabelasında “butik otel” yazan ama butik otel olma özelliğinden uzak çok sayıda pansiyon bulunuyor. Evini, yazlığını otele çevirenler piyasaya butik otel diye çıkıyor. Otel odası sayısının az olmasını sebep gösteren butik görünümlü tesisler hizmet kalitelerinin daha üstünde fiyat satışları gerçekleştiriyor. Bu nedenle de gerçekten butik otel olan işletmeler zor duruma düşüyor.

Butik oteller konusunda yaşanan bu karmaşanın giderilmesi adına ise kriterlerin tekrardan belirlenmesi veya düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

İŞLETME BELGESİNE BAĞLAMAK…

“Alaçatı’da 400’e yakın butik otel bulunuyor. Bunların yarısından fazlası 10 odanın altında. Bu demek oluyor ki yarısından fazlası butik otel olamayacak. Bu otelleri işletme belgesine bağlamak demek bunların tabelalarını bir anda indirmek demek.

PUANLARI GERÇEKTEN ÇOK YÜKSEK

Bu otellerin pansiyon belgesine sahip ancak butik otel tabelasıyla hizmet veriyorlar. Bu kelime bir markayı ve standartı teşkil ediyor. Belirtilen kriterlerin gerçekte kullanılır olması lazım. Standartları asgariye çekmek lazım. Çünkü butik oteller ellerinden geleni yapıyorlar. Bakıldığında otel değerlendirme platformlarında puanları gerçekten çok yüksek.

KOLAY VE UYGULANABİLİR KRİTERLER OLMALI

İnsanlar 5 yıldızlı otellerden uzaklaşıyor. Türkiye’nin 1,5 milyonun üstünde yatak kapasitesi var. Bunların yarısına yakınının butik otellerde olduğunu tahmin ediyoruz. Butik otelleri standarda boğmamak lazım. Çok profesyonel bir bakanımız var. Butik otel konusunda en doğru kararı vereceğine inanıyoruz. Kolay ve uygulanabilir butik otel standartlarını uygulamaya almak lazım.”

En güzel 10 butik otel tavsiyesi