Tatil mi dediniz: Slovakya’da tırmanışa ne dersiniz?

Last Updated on 28 Mayıs 2019 by Yaşar Çelik

Modern insanın doğa ile savaşımının sonuna mı gelindi? Artık bir uyum yakalama peşine mi düştü insan? Yeni insan ve onun yaşamı yeniden kurma tarzı tatil anlayışına da yansıyor. Gençler ve kendini genç hissedenler farklı arayışlar içindeler. Bunlardan biri de tırmanış sporları. Bilinen destinasyonların dışında bir rota olan Slovakya’yı tanımak ister misiniz?

Tatil anlayışı güneş altında sere serpe yatmak olmayanlar farklı deneyimlerin peşindeler. Bunlardan biri de tırmanış sporları. Adrenalin tutkunu gençler ve kendini genç hissedenler bir araya gelerek farklı ülkelerdeki yüksek dağlara, tepelere tırmanışlar, doğa yürüyüşleri gerçekleştiriyorlar. Hem doğa ile bir uyum tutturma hem de şehir hayatının körlüklerini aşma peşindeler.

TATRA ULUSAL PARKI TAM BİR DOĞAL CENNET

Lonely Planet, böylesi hasletlerle yanıp tutuşanlar için Slovakya’yı salık veriyor. Lonely Planet yazarı Luke Waterson, Slovakya destinasyonunu değerlendirdiği yazısında Tatra Ulusal Parkı’na işaret etmiş. Yüksek Tatra Dağları tırmanış severler için Slovakya’yı çekici kılıyor. Doğu Avrupa boyunca uzanan Karpat Dağları silsilesinin 1500 km’lik uzunluktaki en yüksek dağları Yüksek Tatra Dağları aynı zamanda bu rakımın dünyadaki en küçük dağ zinciri.

Tatra Dağları / Slovakya

TIRMANIŞ DIŞINDA YAPILABİLECEK OUTDOOR ETKİNLİKLER

Tatra Ulusal Parkı’na vardığınızda tırmanışın dışında da pek çok farklı outdoor etkinliğe katılabilirsiniz. Bunlardan bazıları, Barakadan barakaya yürüyüş, Skijoring (bir tür kayak yapma biçimi), Husky cinsi köpeklerin taşıdığı kızaklarla gezinti, nehirde rafting ve ulusal parkı yuva edinmiş boz ayıları gözlemleyebilmek için de kaydınızı yaptırabilirsiniz.

İnsanı hayran bırakan doğal çeşitliliği ile Tatra Ulusal Parkı’nı yurt edinmiş başka canlıları da doğa yürüyüşünüz esnasında gözlemlemek mümkün. Kurt ve Avrasya vaşağı bunlardan ikisi… Derin iğne yapraklı bitki örtüsünün hakim olduğu Tatra’da gümüş köknar, Sibirya çamı ve Avrupa larağı da yetişiyor. Tatra’nın, Slovakya dışında Polonya topraklarını da içinde olan bölgesi bulunuyor ve bu bölge iki ülke tarafından 1950’lerden bu yana sıkı koruma altında.

TIRMANIŞ TUTKUNLARINI NELER BEKLİYOR

Tırmanış tutkunlarını Tatra’da iki günlük bir yürüyüş ve tırmanış parkuru bekliyor. Bu süre içinde orman içinde barakalarda kalınıyor ve yeme içme ihtiyacı da yine bu kulübelerde karşılanıyor. Menüde Slovakya mutfağına has yemekler servis ediliyor. Konaklama olanakları da oldukça konforlu. Vahşi hayvanların yamacınızda uyuduğu dağ havasını soluyarak uykuya dalmak oldukça keyif verici bir deneyim olsa gerek. Tatranská Magistrala güzergâhı boyunca toplam 45 kilometrelik bir yol kat ediliyor. Tırmanışın en yüksek noktaları 1200 m ile 2000 m arasında değişiklik gösteriyor.

İki gün bana çok gelir diyorsanız daha kısa süreli doğa gezisi deneyimleri yaşayabileceğiniz bir seçenek daha bulunuyor. Štrbské pleso, kayıklarla göl gezintileri yapabileceğiniz bir şehir. Kayıkla dolaşmak tarzınız değilse, Popradské pleso gölü kıyısında olağanüstü doğal güzelliklerle çevrili bir manzara eşliğinde üç saate varan bir yürüyüş yapabilirsiniz.

SLOVAKYA İÇİN VİZE ALMANIZ GEREKİYOR

Hususi pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Slovakya’ya seyahatleri için turist vizesi başvurusunda bulunmaları gerekiyor. Resmi pasaport sahibi iseniz üç ay süre ile Slovakya’ya vizesiz seyahat edebilirsiniz. Slovakya için Schengen vizesi başvurusunda bulunmanız gerekiyor. Schengen vizesi sahipleri ellerinde bulundurdukları vize ile bu ülkeye seyahatlerinin dışında Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre gibi ülkelere de seyahat edebilirler.

Gerekli evraklar

Turist vizesi başvurusunda hazırlamanız gereken evraklar ise şöyle:

  • Seyahatin bitim tarihinden itibaren 1 yıl geçerliliği olan Pasaport
  • İmzalı, kaşeli orijinal banka hesap dökümü
  • Nüfus Cüzdanı fotokopisi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Başvuru sahibinin kişisel olarak hazırlayacağı ıslak imzalı vize talep dilekçesi
  • Seyahat sağlık sigorta poliçesi (Slovakya’da geçerli olmasına dikkat ediniz)
  • Otel ve uçak rezervasyonları

Kaynak: Lonely Planet ve derleme