Turizm devinin hazin sonu! Thomas Cook’ta ters giden neydi?

Last Updated on 28 Mayıs 2019 by Yaşar Çelik

178 yıllık seyahat firması zor günler yaşıyor. Sosyal, ekonomik ve politik dalgalanmaların da etkisiyle sarsıntı geçiren Thomas Cook bugünlerde krizden çıkmanın yollarını arıyor. BBC muhabirinin yazısında hem sorunlardan hem de çözümlerine yönelik adımlardan söz edilmiş.

1841 yılında İngiltere’nin Market Harborough kasabasında kurulan Thomas Cook seyahat şirketi, İçki Kullanmama Hareketi’ne üye yerel halk için demiryolu gezileri düzenleyerek adını duyurmuş. Yaklaşık 178 yıl sonra yıllık 9 milyar poundluk satış hacmi, yılda 19 milyon müşteri ve 16 ülkede faaliyet gösteren 22.000 personel ile büyük bir küresel seyahat grubu haline geldi.

Firmayı sarsan pek çok etkenin arka arkaya gelmesi ile bugün turizm sektöründe akıbeti en çok merak edilen şirket haline gelmiştir. İngiliz yayın organı BBC, şirketin bugünü ve geleceğine dair bir değerlendirme yazısı hazırlamış. Biz de turizmgunlugu.com turizm haberleri internet sitesi olarak yazıyı derleyip Türkçeleştirerek sektörün dikkatine sunuyoruz.

Thomas Cook’u bugüne getiren etkenler

BBC Ekonomi Muhabiri Bill Wilson yazısında şirketin tarihine değinmiş ve buradan yola çıkarak geçirdiği aşamaları bir bir sıramış. Günümüze gelene kadar yaşanan sorunları ve bunların firmanın işleyişine olan olumsuz etkilerine de değinmiş. Finansal, sosyal, meteorolojik ve hatta geçen yıl yaşanan yoğun hava dalgası rezervasyonlar üzerinde olumsuz etki yapmışa benziyor.

Wilson’un değerlendirme yazısında, geçen yaz Thomas Cook hisselerinin 150p’nin hemen altında işlem gördüğü ancak bir yıldan az bir süre geçmiş olmasına rağmen üçüncü kar uyarısının ardından hisselerin geçen yılki değerinin çok altında seyrettiği belirtilmiş. Daha da kötüsü City Group üyesi bankacılar hisseleri “beş para etmez” olarak değerlendiriyorlar.

Brexit etkisi

Yazıda Thomas Cook’un 2019’un ilk yarısında 1,5 milyar poundluk bir zarar bildirdiği ve bu meblağın yılın kalanı için de işlerin pek iç açıcı olmayacağı yönünde bir inanç oluşmasına yol açtığı belirtilmiş. Zararın 1.1 milyar poundluk kısmının ‘My Travel’ kararından kaynaklı olduğuna vurgu yapılmış. Brexit sürecinin müşterilerinin yaz tatillerini erteleme kararına yol açmış olması da zararın nedenleri arasında gösteriliyor. Firma, 94 uçağı bulunan kendisine ait havayolları için de satış kararı almış.

21 şubesini kapattı

Muhabirin verdiği bilgiye göre firma 21 şubesini kapattı, döviz kolu olan Thomas Cook Money için ise incelemeler sürüyor, maliyet hesapları yapılıyor. Yazıda kira kontratlarının bitmesi ile birlikte 566 şubesinin daha kapanacağı beklentisinden söz edilmiş. Thomas Cook’un ana rakibi TUI paket tatillerden öte hizmet çeşitliliğini gemi yolculuğu ve otelcilik sektörüne çevirmiş durumda.