Bisiklet dostu 10 şehir

Last Updated on 8 Haziran 2019 by Turizm Günlüğü

Almanya merkezli dijital sigorta firması Coya, hazırladığı “Bisiklet Şehirleri Endeksi 2019” raporu ile “dünyanın bisiklet dostu şehirlerini” açıkladı. İşte bisiklet dostu şehirler sıralamasında yer alan ilk 10 şehir ve bisiklet severlere bu şehirlerde lazım olabilecek tüyolar…

Bisiklet dostu şehir denildiğinde genel olarak akla ilk, Hollanda’nın Amsterdam şehri gelir… Fakat dijital sigorta firması Coya’nın hazırladığı “Bisiklet Şehirleri Endeksi 2019” sıralamasında ilk sırada yine Hollanda’da yer alan Utrecht kenti yer alıyor.

GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULAN KRİTERLER

“2019 yılı Bisiklet Şehirleri Endeksi” raporu kapsamında dünya genelinden 90 şehir yer aldı. Bisiklet dostu şehirler seçilirken altı ana başlık altında 16 gösterge göz önünde bulunduruldu.

Değerlendirmede öne çıkan bazı kriterler: “hava durumu ve iklim koşullarının bisiklet sürmeye elverişliliği”, “bisiklet kullanım oranı”, “sürüş güvenliği ve altyapı koşulları”, “bisiklet kiralama imkanları”.

İLK 10’DA 8 AVRUPA KENTİ

Sıralamada yer alan ilk on şehre bakıldığında Avrupa şehirlerinin üstünlüğü göze çarpıyor.

LİSTEDE ALMANYA VE HOLLANDA’DAN İKİ ŞEHİR

İstatistik veri bankası Statista’nın sigorta firması Coya’nın hazırladığı “Bisiklet Şehirleri Endeksi 2019” raporu sonuçlarından derlediği grafiğe göre; ilk on bisiklet dostu şehir arasında Almanya ve Hollanda’dan ikişer kent yer aldı.

AVRUPA DIŞINDAN SADECE 2 ŞEHİR  

İlk on şehir arasında 8 Avrupa şehri yer alırken; Auckland (Yeni Zelanda) ve Hangzhou (Çin) ilk 10’da Avrupa dışındaki bisiklet dostu şehirler oldu.

Diğer yandan ABD kentlerinin de ilk on sıralamasında yer almaması öne çıkan bir diğer öğe oldu. San Francisco, “Bisiklet Dostu Şehirler 2019 Sıralaması’nda” 39. sırada yer aldı.

İŞTE DÜNYANIN BİSİKLET DOSTU 10 ŞEHRİ

Utrecht – Hollanda / turizmgunlugu.com

Utrecht – Hollanda

Hollanda’nın dördüncü büyük kenti, Amsterdam’a yarım saatlik tren seyahati mesafesinde olan Utrecht; günlük yaşamda bisiklet kullanımının yanı sıra turistlere de 8 farklı, bir birinden renkli bisiklet sürüş rotası sunuyor.

İşte Utrecht’te keyifle pedallayacağınız o 8 rota

Münster – Almanya

Almanya’nın Münster kentinde genel trafiğin % 39’ünü bisikletler oluşturuyor. Atılan adımlar ve altyapı çalışmaları sonrasında 2014 yılında kentteki motorlu taşıt trafiği % 29 oranında azalma kaydetti.

Münster’e yolu düşünler veya düşecek olanlar ve kenti bisikletle keşfetmek isteyenler pratik bilgiler için burayı tıklayabilir.

Antwerp – Belçika

Antwerp – Belçika

Antwerp, Fransızca adıyla Anvers… Avrupa’nın ikinci büyük liman kenti…

Çikolata ve sanatseverlerin öncelikli destinasyonları arasına almaları gereken bisiklet dostu Antwerp’den geçen Schelde Nehri kenarında bisiklet turu da şehirde yapılması gerekenler listesine mutlaka eklenmeli.

Kopenhang – Danimarka

Hazır festival mevsimi gelmişken; son yıllarda popülerlik kazanan Roskilde Festivali’ne Türkiye’den katılacaklara ve şehri bisikletle keşfetmek isteyenlere Turizm Günlüğü’nden ufak bir ön bilgi 😉

Amsterdam – Hollanda

Amsterdam – Hollanda

Fazla söze gerek yok; gönüllerin şampiyonu Amsterdam fakat Coya’nın sıralamasında beşinci sırada yer alıyor.

Aile başına ortalama 3 bisiklet düşen Hollanda’da, başkent Amsterdam’da bisiklet turları turistler tarafından da oldukça tercih ediliyor.

Amsterdam’da bisiklet kiralayacaklara ön bilgiler…

Bisiklet dostu şehirlerden Malmö – İsveç / turizmgunlugu.com

Malmö – İsveç

Malmö, sadece bisikletleri ve bisiklet yollarıyla değil Bisiklet Evi “Cykelhuset” ile de ön plana çıkan bisiklet dostu bir şehir.

İşte Malmö’de bulunan Bisiklet Evi ve bisiklet dostu otel…

Malmö’de bisikletin konum ve önemini anlatan bir kısa film

Auckland / Yeni Zelanda

Auckland – Yeni Zelanda

Yeni Zelanda’nın Auckland kenti İlk 10 Listesi’nde, Avrupa’da yer almayan ilk bisiklet dostu şehir olarak karşımıza çıkıyor.

Çin’in Hangzhou kentinde yer alan bisiklet kiralama istasyonu / Turizm Günlüğü

Hangzhou – Çin

Çin’in Hangzhou kentinde, “Hangzhou Public Bicycle” olarak adlandırılan bisiklet paylaşım sistemi kapsamında, kent genelinde 2 bin 700 istasyonda toplam 65 bin 500 bisiklet kiralanıyor. 2020 yılında bu rakamın 175 bin bisiklet seviyesine yükseltilmesi hedefleniyor.

Bern – İsviçre

Uluslararası birçok organizasyon ev sahipliği yapan İsviçre’nin Bern şehri, Aare Nehri kenarında doğayla iç içe bisiklet rotaları sunuyor.  

Bremen – Almanya

Almanya’nın Bremen kentinde ise genel trafiğin % 25’ini bisikletler oluşturuyor. Şehir genelinde turist ve ziyaretçiler için rehberli bisiklet turları da düzenleniyor.

Bremen Mızıkacıları’nı bisikletle ziyaret etmek isteyenler için tüyolar