Emeklilikte en iyi sağlık hizmeti alınabilecek altı ülke

Türkiye'de kolay iş bulan 10 meslek belli oldu.
Türkiye'de kolay iş bulan 10 meslek belli oldu.

Last Updated on 11 Haziran 2019 by Yaşar Çelik

Sağlık dedik mi akan sular durur. Hizmetin en iyisini almak isteriz. Dünya çapında yapılan Global Emeklilik Endeksi sonuçlarına göre Sağlık Kategorisi’nde kalite, hizmete ulaşılabilirlik ve ücret kriterlerinin dahil edildiği değerlendirmede ipi Malezya göğüsledi.

Malezya, Yıllık Global Emeklilik Endeksi Sağlık Kategorisi’nde dünyanın en iyi sağlık destinasyonu seçildi. Kalite, ücret, hizmete ulaşılabilirlik gibi kriterlerin yer aldığı endekste Malezya’yı Fransa takip etti.

Global Emeklilik Endeksi 2019 yılı sonuçları, 6 ülkenin dünya çapında sağlık hizmeti konusunda emeklilere yüksek kalite hizmet vaat ettiğini gösteriyor.

İşte o ülkeler ve sundukları hizmetin içeriği:

Malezya

Malezya değerlendirme sonucuna göre sunduğu sağlık hizmeti bakımından 100 üzerinden 95 puan aldı. Ülkede JCI akreditasyonuna sahip 13 hastane bulunuyor. Doktorların çoğu İngiltere, Amerika veya Avustralya’da eğitim gördüklerinden İngilizceyi akıcı konuşuyorlar. Bu nedenle iletişimde sorun yaşanmıyor.

JCI(The Joint Commission International), dünya çapındaki sağlık değerlendirmesinde altın standart olarak kabul ediliyor. JCI’nın akreditasyon kararları, sağlık hizmetleri uzmanlarından oluşan milletler arası bir komite tarafından alınıyor. Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da dört hastane, diğer bir kenti Penang’da ise iki hastane JCI tarafından akreditedir.

Malezya’da sağlık hizmeti almak isteyenler devlet hastaneleri ya da özel hastaneleri tercih edebiliyorlar. Özel hastanelerin fiyatları yüksek ancak Avrupa standartlarında hizmet veriyorlar. Muayene olmak için randevu ya da başka bir doktorca yönlendirilmiş olmanız gerekmiyor. Yapmanız gereken doktorunuzu belirleyip sıranın size gelmesini beklemek.

Fransa

Fransa emekliler için havası, el değmemiş kırsalı, eşsiz kültürü, renkli gelenek ve tarihi ile bulunmaz bir cennet. Tabi Paris’i de unutmamak gerek. Fransa seyahatinin vazgeçilmez şehri. Sağlık hizmetinin uygun bedellerle ve yüksek kalitede veriliyor olması Fransa’yı Global Emeklilik Endeksi Sağlık Kategorisi’nde ikinci sıraya yerleştirdi. Dünya Sağlık Örgütü’nce de öne çıkarılan Fransa’nın değerlendirmede 100 üzerinden aldığı puan 93.

WHO’nun 2018 verilerine göre, Fransa’da yaşam süresi kadınlar için 85.7, erkeler için ise 80.1. Fransa, WHO’nun yaptığı Dünya Yaşam Süresi Araştırması’nda 5’inci sırada yer alırken Amerika 34’üncü sırada bulunuyor.

Tayland

Sıralamada üçüncü olan Tayland’da sağlık hizmeti alabilmek için sağlık sigortası yaptırmanız gerekiyor. Tayland devleti sağlık sigortası hizmeti vermiyor. Bunun için ülkedeki özel sigorta şirketlerine başvuruda bulunmanız gerekiyor. Özel sağlık hizmeti veren hastanelerde görev yapan doktorların çoğu İngilizce biliyor.

Ekvator

Ekvator’da da sağlık konusunda önemli gelişmeler yaşanmış. Kaliteli sağlık hizmetini uygun fiyata alabiliyorsunuz. Kuzey Amerika’da aldığınız sağlık hizmetine ödediğiniz paranın sadece bir kısmı ile Ekvator’da kaliteli sağlık hizmeti alabiliyorsunuz.

Büyük şehirlerdeki hastanelerin çoğu son teknoloji sağlık araçları ile donatılmış. Ancak iyi sağlık hizmeti alabilmek için büyük şehirde yaşama zorunluluğu bulunmuyor. Küçük şehirlerde bulunan kliniklerde de kaliteli sağlık hizmeti almak mümkün. Evden çıkamayacak kadar hasta iseniz sağlık hizmeti ayağınıza geliyor.

Meksika

Meksika’daki doktorların çoğunluğu tıp eğitimlerinin bir kısmında mutlaka Amerika’da bulunuyorlar. Her büyük şehirde en az bir tane iyi ekipmanla donatılmış hastane bulunuyor. Sağlık hizmeti için Amerika’da ödeyeceğinizden daha azını Meksika’da ödüyorsunuz. Aynı durum ilaçlar için de geçerli. Meksika’da sağlık sigortası da Amerika’da olandan daha ucuz.

Kosta Rika

Kosta Rika’da iki türlü sağlık hizmeti alabilirsiniz. Biri devletçe verilen ve adına ‘Caja’ denilen sağlık hizmeti diğeri de özel sağlık hizmeti. Sağlık hizmeti almak için başvuracağınız her iki tür hastane de iyi sağlık ekipmanları ile donatılmış durumda. Doktorların çoğu Kanada, Avrupa veya Amerika’da eğitim gördüklerinden iyi derecede İngilizce biliyorlar.