Turizm Bakanı açıkladı: Taksicilere davranış ve turizm eğitimi verilecek

Last Updated on 19 Haziran 2019 by Yaşar Çelik

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve tarihi yarımada ile Sultanahmet bölgesinde görev yapan yaklaşık 2 bin 500 taksiciye ‘davranış ve turizm eğitimi’ verileceğini açıkladı.

Ersoy, “Taksİcilere 13 farklı dalda eğitim verilecek. Davranış, tarih, kültür ve turizm konuları ile acil duruma müdahaleden tutun da kendilerini geliştirecek farklı dalda bu hizmet verilmiş olacak. Eğitimlerde başarılı olan arkadaşların taksilerine ‘turizm dostu’ logosu da takılacak” dedi.

Ülkeye gelen her üç turistten birinin İstanbul’dan giriş yaptığını anlatan Ersoy, bunların büyük bölümünün de İstanbul Havalimanı’nı kullandığını bildirdi.

Taksicilerin pilot eğitimi olarak İstanbul Havalimanı’nı seçtiklerini dile getiren Ersoy, “Sizlerden de daha önce gelen talep doğrultusunda bu eğitimi yapmaya karar verdik. Öncelikli olarak tek başına eğitim olarak yapılmayacak. İlk etapta, dünyadaki örnekleriyle paralel olarak taksicilere yeni bir ekran sistemi bağlanıyor. Yeni bir uygulama, yeni bir aplikasyon. İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifine bağlı, havalimanında hizmet veren 600’ün üzerinde taksi var. Bunların 400’e yakınına şu ana kadar bağlandı. Önümüzdeki temmuz ayı içinde tamamına bu sistem bağlanmış olacak” dedi.

Bakan Ersoy, taksicilerin eğitimiyle ilgili çalışmaların başlatılacağını, İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA tarafından taksicilerin “SCL 90-R” psikolojik tarama testinden geçirileceğini kaydetti.

Bu taramadan elde edilen sonuçlara göre taksicilerin belirli bölümlere ayrılacağını, eğitimlerin 60 kişilik salonda başlayacağını ifade eden Ersoy, ilk olarak davranış ve turizm konusunda dersler verileceğini belirtti.

‘TURİZM DOSTU’ LOGOSU

Bu sertifikasyon toplu taşıma sürücü belgelerinize not olarak işlenecek. Ayrıca başarılı olan arkadaşların taksilerine ‘turizm dostu’ logosu içeren bir stiker takılacak. Bu uygulamalar bağlı olduğunuz kooperatifin talebi ve gönüllülük esasıyla başlatılıyor. Aslında bu uygulamaların kalıcı ve sürdürülebilir olması lazım. Biz 153 Beyaz Masa’ya gelen şikayetleri, turizm il müdürlüğümüze gelen şikayetleri de toplayıp, değerlendirerek, bundan sonraki eğitimlerde ve hatırlatmalarda esas teşkil edecek veriler olarak kullanmaya devam edeceğiz.”

Bu eğitimlerin sisteme oturtulması ve kalıcı hale getirilmesiyle ilgili kurumlarla beraber çalışma yaptıklarının altını çizen Ersoy, bu eğitimlerin, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Taksiciler Kooparatifine, Tarihi Yarımada ve Sultanahmet bölgesindeki taksicilere de verileceğini bildirdi.