Rusya’da oturma izni prosedürleri kolaylaştı!

Moskova Hava Sahası Alarmda: Ukrayna Kaynaklı İHA'lar Yüzünden Uçuşlar Askıya Alındı!
Moskova Hava Sahası Alarmda: Ukrayna Kaynaklı İHA'lar Yüzünden Uçuşlar Askıya Alındı!

Last Updated on 28 Ağustos 2019 by Turizm Günlüğü

Rusya’da yabancı ülke vatandaşlarının oturma izni alma prosedürlerini değiştiren yeni yasa yürürlüğe girdi.

Yeni yasal düzenlemeye göre oturum izni başvurularının incelenme süresi 6 aydan 4 aya indirildi. Ayrıca Rusya vatandaşı ile evli olanlar, mülteciler ve Rusya’dan geçici sığınma hakkı alan kişiler de dahil olmak üzere bazı kategorilerdeki yabancı ülke vatandaşları, artık oturum izni için belirlenen kotalardan muaf tutulacak. Ve bu yabancılara 5 yıl süreli değil, süresiz oturum izni verilecek.

Turkrus.com’da yer alan habere göre yüksek kalifiye yabancı uzmanlara ve aile bireylerine çalışma izni süreleri boyunca oturum izni hakkı tanınacak. Süresiz oturum izni sahibi olan kişilerin, oturum izni almalarının ardından geçen bir yılı takiben en geç 2 ay içinde, ülkede ikamet etmeye devam ettiklerine dair bildirimde bulunmaları gerekecek.

Ülkede geçici oturum izni olmadan basitleştirilmiş prosedürle oturum izni sahibi olabilecek kişiler için belirlenen kriterler de genişletildi

Eski Sovyetler Birliği vatandaşlığı olan, Ukrayna’ya bağlı olduğu dönemde Kırım’dan sınır dışı edilen, Rusya’daki yükseköğretim kurumlarının örgün öğretim bölümlerinden mezun olan ve Rusça bilen ya da üniversitelerden üstün başarı ile mezun olan yabancılar basitleştirilmiş prosedür ile oturum izni sahibi olabilecek.

Yeni düzenlemede oturum izni harcı da 5 bin ruble (75 dolar) olarak belirlendi.