Thomas Cook’tan Türkiye otellerine ağır fatura

Thomas Cook

Last Updated on 24 Eylül 2019 by Turizm Günlüğü

Alanya, Side, Kemer, Fethiye, Bodrum ve Marmaris başta olmak üzere birçok turizm bölgesinde otellerin, Thomas Cook’tan önemli miktarda alacakları bulunuyor. Thomas Cook’un hissedarı, borç ödemesinde Türkiye’deki otellere sıra gelmesinin ise zor olduğu vurgulandı.

Türkiye’deki işletmelerin Thomas Cook kaynaklı riskini “birkaç 100 milyon pound” seviyesinde tahmin ettiğini belirten Thomas Cook’ta yüzde 8 pay ile en büyük ikinci hissedar konumundaki Neşet Koçkar, borç ödemesinde Türkiye’deki otellere sıra gelmesinin ise zor göründüğünü söyledi.

BREXIT ETKİSİ

Thomas Cook, batışını önlemek için gereken 200 milyon sterlini bulamamıştı. Bu batışta iklim krizinin de etkili olduğu vurgulanıyor. Mayıs 2108’de Avrupa çapında hissedilen sıcak hava dalgası, insanların tatil planlarını geciktirdi ya da evde kalmalarına neden oldu. 2019’da ise Thomas Cook, Brexit belirsizliği ve bunun sonucu olarak sterlinin değerinde düşüş nedeniyle müşterilerinin tatil planlarını ertelediklerini açıklamıştı.

Şirket, 2007’de yapılan kötü bir şirket evliliğinin, tırmanan borçların ve internet üzerinden tatil planlama furyasının kurbanı oldu aslında. 2007’de MyTravel adlı şirketle birleşip yıllık 75 milyon tasarruf yapmayı planlarken 1.5 milyar sterlin zarar etti. Şirket 2011’de de büyük bir krizin eşiğinden dönmüştü. 1.1 milyar sterlin borcunu erteleyebilmiş, ancak o tarihten bu yana 1.2 milyar dolar faiz ödemek zorunda kalmıştı.

Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre ağustos ayında Thomas Cook yeniden yapılanma planlarını açıkladı. Geçen hafta sonu planlar çöktü ve şirket iflas etti. Bazı uzmanlar Thomas Cook’un bir süre daha ayakta kalması için gereken 200 milyon sterlini hükümetin vermesi gerektiğini söyledi. Ancak hükümet bunun bir şirketi ilgilendiren ticari bir mesele olduğunu ve şirketin batışından etkilenen müşterilerin sivil havacılık sigortası kapsamında koruma altında olduğunu açıkladı.