İstanbul Havalimanı’nda üç pist eş zamanlı kullanılabilecek!

Last Updated on 15 Ekim 2019 by Turizm Günlüğü

Dünyada ABD dışında herhangi bir ülkede uygulanmayan ‘üç piste eş zamanlı iniş’ uygulamasının İstanbul Havalimanı’nda hayata geçirilmesi planlanıyor.

İstanbul Havalimanı’nın iniş ve kalkış kapasitesini daha da artırmak amacıyla geleceğe yönelik çalışmalar yapıklarını ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, yapımında sona yaklaşılan 3’üncü paralel pistin gelecek yaz hizmete açılmasının planlandığını kaydetti.

Milliyet’te yer alan habere göre Turhan, Üçlü paralel pist operasyonu’nun ABD dışında dünyada başka uygulamasının olmadığına dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:

TAMAMEN MİLLİ

“Başlangıçta üç pist farklı kombinasyonlarda kullanılması planlanıyor. Trafik ağırlığına göre bazı pistler kalkış, bazı pistler iniş ya da iniş – kalkış amacıyla kullanılacak. Bu yöntemle saatlik iniş ve kalkış yapabilecek hava aracı sayısında önemli ölçüde artış sağlanacak. Uçuş emniyeti ilkesinden taviz verilmeden maksimum kapasiteyle etkin hava trafik akışı sağlanması ve taksi sürelerinin kısaltılması için gerekli hava sahası tasarım çalışmaları tamamen milli imkanlar kullanılarak Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’müz personelince yapılmıştır.”