İki yeni vergi turizm sektörünü nereye götürecek?

Last Updated on 2 Kasım 2019 by Turizm Günlüğü

Habertürk’ün köşe yazarlarından Güntay Şimşek, son 3 ay içerisinde turizm sektörüne yönelik uygulamaya konan iki yeni vergiye ilişkin bir yazı kaleme aldı. Şimşek; yazısında “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sektör paydaşlarıyla iki vergiyi mutlaka gözden geçirmesi gerekeceğini” ifade etti.

Habertürk’ün köşe yazarlarından Güntay Şimşek; “İki yeni vergi turizm sektörünü nereye götürecek?” başlıklı yazısında “turizm payı” ve “konaklama vergisi” nin sektöre getireceği külfetleri ele aldı.

Şimşek; “konaklama vergisi” nin İtalya ile kıyaslandığında yüksek olduğuna dikkat çekerek; şu ifadelere yer verdi:

“İtalya’da bir turist 1300 Dolar ile Türkiye’nin iki katına yakın harcama yapıyor. Ama alınan gecelik ‘Konaklama Vergisi’ neredeyse aynı. Konaklama tesislerinin sınıfına göre konaklama başına alınacak vergilerin bu açıdan gözden geçirilmesi iyi olacaktır. Kısacası biraz zaman geçin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sektör paydaşlarıyla iki vergiyi mutlaka gözden geçirmesi gerekecektir.”

Güntay Şimşek’in kaleme aldığı yazının öne çıkan satırları şu şekilde:

“… Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) kurulmasına ilişkin yasa kapsamında turizm sektöründe ciro üzerinden binde 7.5 pay alınmaya başlanması, akabinde de “Konaklama Vergisi” gelince sektörde moraller haklı olarak bozuldu.

Zira iki kalemde de talep edilen vergi oranları yüksek. Bu iki verginin devreye girecek olması işletmelerin geliriyle birlikte yeni yatırımları da etkileyecektir. Hatta acele bir şekilde devreye sokulmasıyla da satılmış olan ürünler üzerinde tartışmaya sebep olacaktır. Zararlar oluşacak, hesaplar şaşacaktır. ‘Sektör bunu kaldıramaz’ eleştirileriyle de turizm sektörü hükümeti ikna edemez…”

—O—

“…Tanıtım Ajansı kanalıyla alınacak vergi ise çok daha ilginç. Bir turist bir tur operatörü, acente kanalıyla, THY, Pegasus, Onur, Atlas veya Sunexpress ile Türkye gelecek. Havalimanlarını kullanacak, otellerde kalacak, restoranlar ve diğer turizm tesislerinde harcama yapacak. Turizm Ajansı silsile halinde bir turistin uğradığı hemen her yerden vergi alacak.

Öte yandan “Konaklama Vergisi” ise mesela İtalya ile kıyaslandığında yüksek. İtalya’da bir turist 1300 Dolar ile Türkiye’nin iki katına yakın harcama yapıyor. Ama alınan gecelik ‘Konaklama Vergisi’ neredeyse aynı. Konaklama tesislerinin sınıfına göre konaklama başına alınacak vergilerin bu açıdan gözden geçirilmesi iyi olacaktır. Kısacası biraz zaman geçin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sektör paydaşlarıyla iki vergiyi mutlaka gözden geçirmesi gerekecektir…”

Güntay Şimşek’in kaleme aldığı; “İki yeni vergi turizm sektörünü nereye götürecek?” başlıklı yazısının tamamını okumak için tıklayınız.