İç hatlarda da uçuşlar iptal edilebilir!

Avrupa Havalimanlarında Rötarlar Yayılıyor

Last Updated on 24 Mart 2020 by Turizm Günlüğü

Habertürk’ün köşe yazarlarından Güntay Şimşek, “Özel bankalar kredi kullandırtmıyor!” başlıklı yazısında “Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun iç hatlardaki seyahatlerin de durdurulmasını isteyebileceğini” öne sürdü.

Coronavirus salgını nedeniyle dünya genelinde uçuşlar durma noktasına geldi. Son olarak Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı; 27 Mart tarihinden itibaren dış hatlarda sadece 5 noktaya uçuş düzenleyeceklerini (Moskova, Adis Ababa, New York, Washington, Hong Kong) açıkladı. Detayları öğrenmek için bkz: THY, 5 nokta hariç tüm yurt dışı seferlerini 17 Nisan’a kadar durduruyor

İç hatlardaki uçuşlar düzenli bir şekilde devam ederken; Habertürk’ün sivil havacılık alanındaki köşe yazarı Güntay Şimşek; iç hatların akıbetine ilişkin bir iddiayı gündeme getirdi.

İÇ HATLARDA UÇUŞLAR İPTAL EDİLEBİLİR!

Hava yollarının nakit girişine destek olacak ek düzenlemelerin ve kredilerin gerektiğine dikkat çeken Güntay Şimşek; yaşanan son gelişmeler doğrultusunda Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun iç hatlardaki seyahatlerin de durdurulmasını isteyebileceğini öne sürdü.

#TGilekeşfet haber önerisi: THY’nin coronavirus kaynaklı uçuş iptalleri ve yolcu hakları

Güntay Şimşek’in konuya ilişkin kaleme aldığı satırlar şu şekilde:

“Resmi Gazete’de havacılık sektörü için iç hatlarda KDV’nin yüzde 18’den bire indirildiğine dair karar yayınlanarak yürürlüğe girdi. Ancak bu ortamda seyahati teşvik edecek adımlardan ziyade, havayollarının kasasından nakit çıkışını kontrol edecek, karşılaştıkları sorunlarla mücadele için de nakit girişine destek olacak düzenlemeler, krediler gerekiyor.

Önümüzdeki hafta Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun iç hatlardaki seyahatlerin de durdurulmasını isteyebileceği dikkate alınmalı. Görüştüğüm bazı yetkililer de bu ihtimalin güçlü olduğunu söylediler. İç hatlarda Türk Hava Yolları 49 noktaya, Pegasus da 35 şehire uçuş yapıyor, ama doluluk oranları düşük. Şu an iç hat uçuşlarında bir sınırlama olmasa dahi KDV’nin indirilmiş olmasının şirketlere katkısı tartışılır. Ama vatandaşı bu ortamda ilginç bir şekilde evden çıkmaya teşvik ediyor.

Dolayısıyla düşük kar marjıyla çalışan havacılık şirketleri faaliyetlerini tamamen durdurma noktasına yaklaşırken gider çıktılarının engellenmesine ve taze gelire, şirkette çarkların dönmesi için nakit akışına ihtiyaç var. Sadece havacılık ve turizm değil, tüm sıkıntıda olan sektörler için bir model bulunması gerekiyor.”

Güntay Şimşek’in kaleme aldığı Özel bankalar kredi kullandırtmıyor!başlıklı yazısının tamamını okumak için tıklayınız.