Bakan Ersoy: Turizmde coronavirus sertifikasyon sürecini başlatıyoruz

Last Updated on 18 Nisan 2020 by Turizm Günlüğü

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, corona virüs sonrasında turizm sektörü için sertifikasyon sürecini başlatacaklarını açıklayarak, bu sertifika sisteminin detaylarını paylaştı.   

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, NTV kanalına canlı yayın konuğu olduğu program kapsamında, coronavirus sonrasındaki süreçte turizmde sertifikasyon süreci başlatacaklarını açıkladı. Bakan Ersoy, uygulamaya geçecek sertifika sisteminin detaylarını paylaştı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıklamalarında öne çıkan başlıklar şöyle:

İÇ TURİZM

  • Mayıs’ın ikinci haftası vaka sayılarında normalleşmenin yaşanması halinde ülke içi turizm trafiğinin Mayıs sonunda başlayacağına inanıyorum. Normalleşmeyle birlikte vatandaşlarımız tatillerine gitmeye başlayacaklar.
  • Antalya’da normalleşme şimdiden başladı. Rakamlar her geçen gün lehimize doğru düzeliyor. İç turizm açısından toplum disiplini hiç bozulmadan bu şekilde devam ederse Mayıs sonu gibi iç turizmin hareketlenmeye başlayacağını söyleyebilirim.

TURİZMDE SERTİFİKASYON SİSTEMİ

  • Biz yeni bir projeyi hayata geçirmeyi başladık. Sertifikasyon sürecini başlattık. Coronasız alanları sertifike eden bir sistem… Bu hafta ilk toplantısını yaptık. Bir komisyon oluşturduk; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra bu konuyla ilişkin tüm STK’lar da bu noktada görev alacak.
  • Aşama aşama geliştiriyoruz. Öncelikli olarak uluslararası kabul gören bir sertifikasyon sistemi gerçekleştireceğiz.

SERTİFİKASYON SİSTEMİNİN ÜÇ AYAĞI

  • Turizmin üç ayağı var. Birincisi ulaşım ayağı, ikincisi tesisler, üçüncüsü bu ikisini kullanacak olan yolcular. Ulaşımda araçların sterilizasyonu, araç personelinin bağışıklık belgesi, personelin pandemi eğitimi alması.

TURİSTİK TESİSLER KAPSAMINDA NELER UYGULANACAK?

  • Tesislerden kastımız oteller, havalimanları, restoranlar, acentalar, müzeler ve örem-n yerleri bütün bunlar tesis olarak sınıflandıracağımız yerler. Burada da alan sterilizasyonu çok önemli, mekanın güvenli sosyal mesafe standartlarına göre düzenlenmiş olması. Tesis içerisinde gerekli donanıma sahip sağlık personelinin ve ekipmanının bulundurulması, termal kontrol sistemleri ve “stay safe” belgelerinin düzenli olarak verilmesi yine personelin bağışıklık sistemi belgesinin ve pandemi eğitimi belgesinin alınmış olması gibi bir dizi önlemler var.
  • Uluslararası otoritelerle görüşmelerimizin ardından yolculardan da ne tür bağışıklık belgeleri isteneceği ile ilgili bir mutabakat sağlanacak. Biz bunları bir çatı sertifikasyon sistemi altında toplayacağız.

SİSTEM TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK

  • Bu bizim kendi geliştirdiğimiz, muhtemelen tüm dünyaya da örnek olacak bir sistem…

“MAYIS SONUNA TESİSLERİN SERTİFİKAYI ALMASINI SAĞLAYACAĞIZ”

  • Aşamalı bir şekilde tüm STK’ları komisyona dahil ederek hızlı bir şekilde Mayıs’ın ilk haftası bu sertifikasyon sistemini sonuçlandırmayı hedefliyoruz. Mayıs sonuna kadar da aşamalı bir şekilde turistik tesislerin bu sertifikayı almasını sağlayacağız.

TURİSTİK İLÇELER İÇİN SAĞLIK ALT YAPISININ HARİTASI ÇIKARILACAK

  • Diğer yandan özellikle turizm bölgelerimizde turistik ilçe bazında sağlık altyapısı haritasını çıkarıyoruz. O bölgedeki hastanelerin ne kadar yoğun bakım yatak kapasitesi var, ne kadar ventilatör kapasitesi var bunları gösteren bir planı tur operatörlerinin hizmetine sunacağız. Sağlık altyapımızın belgelendirilmesi lazım.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA: HAVALİMANI BAZINDA UÇUŞLARIN BAŞLAMASI 

  • Bunları tamamladıktan sonra artık üçüncü aşamaya geçmiş olacağız. Bundan sonra karşılıklı mutabakat halinde ülkelerle anlaşarak havalimanı bazında aşamalı bir zaman planı dahilinde uçuşları başlatıyor olacağız. Türk Hava Yolları da, havalimanları da komisyon içerisinde, turizm paydaşlarının tamamını aşamalı şekilde komisyonun içine dahil ediyoruz.
  • Çatı sertifikasyonda muhtemelen yabancı sertifika şirketlerini de kullanacağız. Yurt dışında bir algı yaratmak istediğimiz için uluslararası firmaların da içinde olduğu bir sistem geliştireceğiz.

DIŞ TURİZM

  • İlk etapta Asya ülkelerinden gelişlerin başlayacağını düşünüyorum. İkinci aşamda Almanya ve Avusturya hızlı toparlıyor. Orta Avrupa ülkeleri ve bazı Kuzey Avrupa ülkeleri hızlı toparlıyor. Onlar Haziran’ın ortasından sonra aşamalı bir şekilde açılmaya başlar diye düşünüyorum. Rusya ve İngiltere’de belirsizlik devam ediyor. Onlar Temmuz sonunu bulabilir. Bazı Afrika, Ortadoğu ülkeleri açılabilir.

“GALATAPORT ÖNEMLİ BİR PROJE”

  • Galataport, Türk turizmi için çok önemli projelerinden biri. Virüs nedeniyle gemilerin yanaşması gecikmiş olabilir ama Galataport bu yıl içinde hizmete girmiş olacak.

GALATA KULESİ TARTIŞMASI

  • Belediye hukuki süreçleri uzatarak zaman kazanıyor. Düzenlemeyle Galata’yı bir müze kule haline getirip cazibe merkezi yapacağız. Ben orada Alman Lisesi’nde 8 sene okudum, benim başkan yardımcım Ahmet Misbah Demircan da orada 3 dönem belediye başkanlığı yaptı. Biz Beyoğlu’nu yaşadık. Belediye Başkanımız samimi ise destek olmak açısından oralarda düzenleme yaparak çok ciddi bize destek olabilirler.