Corona günlerinde dahi son verilmeyen doğa katliamları…

Last Updated on 2 Mayıs 2020 by Turizm Günlüğü

Sözcü Gazetesi’nin köşe yazarlarından Deniz Zeyrek, coronavirus salgını sürecinde yapılmaya çalışılan doğa katliamlarını sıraladı.

Sözcü Gazetesi’nin köşe yazarlarından Deniz Zeyrek, bugünkü (2 Mayıs) “Hiç ders almayacaksınız değil mi?” başlıklı köşe yazısında coronavirus ile mücadele edilen dönem içerisinde gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi yönünde adım atılan doğa katliamlarını sıraladı.

Deniz Zeyrek, konuya ilişkin olarak “Biz korona illetiyle mücadele ederken birileri hâlâ doğanın kalbine beton ve asfalttan yapılmış hançerleri sokmaya çalışıyor” dedi.

Sözcü köşe yazarı Zeyrek, corona salgını sürecindeki doğa katliamlarını şöyle sıraladı:

– Muğla’da Datça Yarımadası’nda Alavara Koyu diye bir yer var. Bugüne dek SİT alanı diye korundu. Ancak biz Korona illetiyle mücadele ederken birileri boş durmadı ve Alavara Koyu’nun SİT derecesini düşürdü. Yakında turizmciler ve madenciler o muhteşem güzelliklere üşüşecek. Ne doğal çeşitlilik kalacak ne tarihi miras.

Fethiye’de bulunan Ölüdeniz ile Kayaköy’ü hepiniz bilirsiniz. Hem tarihi hem coğrafyasıyla bulunmaz hazinelerdir. Biz korona illetiyle meşgulken ne yaptılar biliyor musunuz? Jeotermal sondaj kuyusu açılsın diye ruhsat verdiler. Sondaj kuyularının ikisi Ölüdeniz Plajı Lagünü’nde, biri Kayaköy’deki Soğuksu Plajı’nda, biri Delikliburun/Gemiler Sahili’nde olacak. Tamamı arkeolojik ve tarihi sit alanı içinde.

– Bir başka örnek “Türkiye’nin Maldivleri” diye ünlenen Salda Gölü. Sadece muhteşem beyaz sahilleri ve 184 metreyi bulan masmavi derinliğiyle değil, 20’si endemik 301 bitki 114 omurgalı canlı ve 69 kuş türüyle tam bir cennet. Yemediler içmediler o muhteşem güzelliğin yanına bir “millet bahçesi” yapmak için seferber oldular. O güzelim sahillerin betonla plastikle buluşması an meselesi. Çünkü tam 140 bin metrekare inşaat yapılacak.

Ordu’nun Perşembe ilçesindeki Yason Burnu’na yolunuz düşmüştür. Yürüyerek dolaşabileceğiniz bir yer. Oraya da yol yapmak için kolları sıvadılar.

Deniz Zeyrek, köşe yazısının sonunda “Biz doğaya bu kadar hoyratça saldırdıkça doğa ananın yeni misillemelerine de hazır olmalıyız” ifadelerine yer verdi.

—O—

Deniz Zeyrek’in “Hiç ders almayacaksınız değil mi?” başlıklı köşe yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Çıkmaz sokak: Turizm ve çevre ilişkisi